Zebra bevalt overdag van kerngezond jong in Burgers’ Zoo

Donderdagmiddag 20 april 2023 is een Grantzebra in Koninklijke Burgers’ Zoo in de stal bevallen van een kerngezond jong. Het Arnhemse dierenpark heeft een grote kudde Grantzebra’s die ruim twintig dieren telt. Jaarlijks worden er meerdere veulens geboren, maar vrijwel altijd ’s nachts. Een dierverzorger heeft de bevalling live gefilmd.

 

 

Een grote zebrakudde op de uitgestrekte savannevlakte

Op de uitgestrekte savannevlakte van de Safari van Burgers’ Zoo leeft een kudde Grantzebra’s van ruim twintig dieren samen met breedlipneushoorns, Rothschildgiraffen, witbaardgnoes, Oost-Afrikaanse spiesbokken en ellips waterbokken. Het aantal zebra’s wisselt regelmatig: jaarlijks komen er meerdere veulens ter wereld en regelmatig vertrekken zebra’s naar collega-dierenparken.

 

Bevallingen meestal ’s nachts

Meestal bevallen de zebra’s in Burgers’ Zoo ’s nachts in alle rust in de stallen. Deze keer waren de dierverzorgers echter getuige van een bevalling aan het einde van de middag. Moeder en jong maken het goed. Dit is alweer de derde zebra die dit jaar in Burgers’ Zoo is geboren: er zullen er nog meer volgen. Eén van de dierverzorgers wist de bevalling live te filmen.