Acht nieuwe themaparken gepland rond Plopsa figuren in Polen en Roemenië

Er zijn grote plannen onthult voor de Studio 100 figuren. Momentum Leisure, het Nederlandse partnerbedrijf die de Poolse Plopsaparken bouwt, gaat het investeringsbudget verdubbelen om tegen 2030 maar liefst 10 themaparken in Polen en Roemenië te kunnen openen. Dat zijn er 8 meer dan er nu bestaan.

 

Het gaat hard voor de Belgische pretparkgroep. De Plopsa Group bezit momenteel 8 pretparken en 2 waterparken. In België gaat het om 4 pretparken met Plopsaland De Panne (overgenomen in 2000), Plopsa Indoor Hasselt (geopend in 2005), Plopsa Coo (overgenomen in 2006) en Plopsa Station Antwerpen (overgenomen in 2021). Ook 2 waterparken zijn er in België te vinden met Plopsaqua De Panne (geopend in 2015) en Plopsaqua Landen-Hannuit (geopend in 2021).

In Nederland gaat het om 1 pretpark met Plopsa Indoor Coevorden (geopend in 2010) en in Duitsland gaat het eveneens om 1 pretpark met Holiday Park (overgenomen in 2010). In Tsjechië staat er eveneens een pretpark met Majaland Praha (geopend in 2021), dit was een samenwerking tussen de Plopsa Group en investeringsbedrijven TNI Group en Kaprain.

In Polen zijn er de grootste nieuwe investeringen de laatste jaren met twee bestaande pretparken Majaland Kownaty (geopend in 2018) en Majaland Warschau (geopend in 2022) en nog twee eerder aangekondigde geplande pretparken met Majaland Gdansk (moet openen in 2024) en Majaland Katowice (gepland voor 2025).

 

Grote plannen in Polen en Roemenië:

Voor de parken in Polen gaat Plopsa de samenwerking aan met Momentum Leisure (een onderdeel van Momentum Capital). Het succes daarvan bewijzen de 2 bestaande pretparken en de vele geplande nieuwe parken. Maar nu heeft Momentum Leisure bekendgemaakt haar investeringsbudget te gaan verdubbelen voor Centraal-Europa. Hiervoor wordt het budget van 150 miljoen euro uitgebreid naar 300 miljoen euro. Het volledige bedrag wordt bij elkaar gehaald door privé-investeerders, er komen dus geen banken aan te pas.

Er zal sterk geïnvesteerd worden in de bestaande parken. Naast de Studio 100 karakters als Maja de Bij en Wickie de Viking zijn er ook exclusiviteitscontracten en licenties gesloten voor nieuwe karakters en thema’s. In Majaland Gdansk zullen ook al zeker de Smurfen een plekje krijgen. Verder wordt er ook nagedacht over overnachtingsmogelijkheden.

Maar het blijft niet alleen bij de investeringen in de huidige parken in Polen. Men wil er ook nieuwe bouwen. Tegen 2030 moeten er maar liefst 10 themaparken zijn verspreid over Polen en Roemenië. Hiervan zijn er 7 al concreet gepland. Naast de bestaande Poolse Majalandparken in Kownaty (westen) en Warschau (oosten) betekent dit ook nieuwe parken in Gdansk (noorden) en Katowice (zuiden).

Nieuw zijn de plannen voor nog 2 waterparken in Polen. Het gaat dan om een waterpark in Warschau en een waterpark in Kownaty nabij de bestaande Majalandparken. Het zevende park komt niet in Polen te liggen maar wel in Roemenië. Hiervoor wordt gekeken naar de hoofdstad Boekarest. Als alles goed gaat zouden de bouwwerken van dit themapark volgend jaar al van start moeten gaan.

Voor de andere 3 toegangspoorten zijn er nog geen concrete locaties bekend. Momentum Leisure kijkt hiervoor naar verschillende landen in Oost- en Centraal-Europa. Dit kan opnieuw Polen en Roemenië worden, maar evengoed ook een ander land. Het zou ook kunnen dat er gekozen wordt voor de bouw van overnachtingsmogelijkheden in plaats van een extra park.

 

Steve Van den Kerkhof:

Momentum Leisure zal de verwezenlijking van de verschillende parken bereiken samen met Steve Van den Kerkhof. Van den Kerkhof is de voormalige CEO van de Plopsa Group die eerder dit jaar aan de kant werd geschoven door moederbedrijf Studio 100 nadat er verschillende klachten waren gemeld van grensoverschrijdend gedrag. Deze aantijgingen zijn altijd ontkend geweest door Van den Kerkhof zelf.

Voor Momentum Leisure is de samenwerking met Steve belangrijk. Hij bezit namelijk erg veel kennis over de Plopsaparken en was al reeds betrokken bij alle toekomstige projecten. Ze zullen elkaar dus goed kunnen versterken bij het uitvoeren van al deze toekomstige plannen.

 

Bron: Momentum Leisure, Martijn van Rheenen