Uitgetest: VelociCoaster – Universal’s Islands Of Adventure

In Universal’s Islands Of Adventure, een pretpark in de Amerikaanse staat Florida, opende op 10 juni 2021 een stalen lanceerachtbaan. Deze achtbaan is terug te vinden in het themagebied Jurassic Park en staat helemaal in het teken van de Velociraptors die in vele Jurassic Park/World-films terugkomen. De raptor is alvast geen vredelievend diertje, en dat is deze achtbaan ook niet. Of deze achtbaan ons wist te bekoren lees je in deze Uitgetest!

 

We wanen onszelf even bezoekers van Jurassic World, het fictieve park, vermoedelijk zoals te zien was voor de gebeurtenissen in de befaamde Jurassic World-trilogie (gebeurtenissen die natuurlijk de totale vernietiging van het dinosaurusreservaat met zich meebrengen). Claire Dearing (gespeeld door Bryce Dallas Howard in de films) komt op het idee om een ​ veilige en meeslepende attractie te maken waarbij bezoekers naast een groep Velociraptors kunnen racen.

Eenmaal in de rij word je begroet door Claire, de operations manager van Jurassic World, die de ervaring uiteenzet. Ze wordt gevolgd door niemand minder dan Owen Grady (Chris Pratt), de dierengedragsspecialist die de roedel raptors waarmee je gaat racen heeft getraind: Echo, Delta, Charlie en natuurlijk Blue. Hij spoort je aan om constant waakzaam te zijn, zoals hij altijd doet wanneer mensen en dinosaurussen op het punt staan ​​zich te vermengen.

Naast de optredens van filmsterren bevat de wachtrij ook enkele unieke momenten. Zo kan je er kijken naar de voorbijrijdende treinen terwijl ze achternagezeten worden door enkele raptors (die verschijnen als een digitaal effect, achter de eigenlijke achtbaantrein aan). Daarna kun je de stallen betreden, waar sommige themageuren zich vermengen met twee “hongerige” Velociraptor-animatronics. Meer specifiek, deze twee zijn Delta en Echo, die gemuilkorfd zijn en angstig wachten op de grote race tegen jou.

Vooraleer bezoekers mogen instappen in de treinen krijgen ze nog een video te zien waarin Claire duidelijk maakt dat deze ervaring extreem veilig is en gebruikmaakt van de nieuwste snufjes op technologisch vlak, maar Owen denkt daar anders over en hij merkt meteen al dat de raptors zich niet gedragen op dat moment. Ze bonken en duwen tegen hun celdeuren… Als dat maar goed afloopt.

We stappen in en het avontuur is begonnen. We worden tussen de cellen van de raptors gereden, en daar komt de trein tot stilstand. De raptors slagen erin om los te komen, en wat ooit een veilige excursie naast de dieren was, wordt een wanhopige ontsnapping aan hen. De trein wordt gelanceerd, en weg zijn we! Wat volgt is een dolle rit in de paddock. Er volgen zelfs verschillende near-misses met de beestjes. We merken al snel dat we alle hoeken van de paddock hebben gezien. Om te ontsnappen aan deze raptors moeten we echt uit de paddock zien te geraken. En ja hoor! Wat volgt is een tweede lancering waarbij de trein een topsnelheid van 112,7 km/u bereikt en waarna we ook op een top hat naast de paddock uitkomen die 47,2 meter hoog is. Hier lijken we veilig en ver weg te zijn van de raptors, maar hier worden we pas echt getrakteerd op een heerlijke achtbaanrit met als hoogtepunten een Zero-G Stall en een Barrel Roll rakelings boven het water.

Conclusie

VelociCoaster is een LSM Launch Coaster uit de stallen van Intamin Amusement Rides, net zoals Taron uit het Duitse Phantasialand. Een vergelijking tussen beide coasters is bijna onvermijdelijk. Het is eigenlijk eenvoudig om een vergelijking te maken. Als je alleen het eerste deel van VelociCoaster in rekening brengt (dus alles tussen de eerste en de tweede lancering), dan wint Taron het duel. Ook hier wordt er een beperkte oppervlakte gebruikt door beide achtbanen waar er veel plotse wendingen zich voordoen. Maar wat Taron niet heeft is de vrijheid en de uitbundigheid die VelociCoaster kan aanbieden na haar tweede lancering. Het uitzinnige gevoel en die iconische Barrel Roll boven het water, dat zijn de zaken die van VelociCoaster een wereldtopper maken!

Wat we wel nog moeten melden is dat VelociCoaster gigantische verschillen kent op vlak van intensiteit wanneer deze koud of warmgedraaid is. Wanneer je deze attractie ’s ochtends uitprobeert zal je niet diezelfde waanzinnige rit van ’s avonds ervaren.