Speelgoedmuseum Mechelen krijgt een beter zicht op spelgedrag

Speelgoedmuseum Mechelen lanceerde eind vorig jaar een digitale tool die peilt naar het favoriete speelgoed en de meest gespeelde videogames van vroeger en nu. Dit zijn de eerste opvallende resultaten.

 

Spelen met speelgoed blijft populair bij kinderen én volwassenen

“Anne-Sophie Delaissé (projectmedewerker): Uit onze bevraging blijkt dat er vandaag heel veel gespeeld wordt, zowel door kinderen als door volwassenen. “

Kinderen spelen graag. Meer dan de helft van de kinderen (54,1%) antwoordde “heel graag” met speelgoed te spelen, meer dan een derde (34,0%) antwoordde “graag” op deze vraag. Slechts enkele kinderen (3,1%) gaven aan “niet zo graag” of “helemaal niet graag” met speelgoed te spelen.

Anne Sophie Delaissé: “Ook volwassenen spelen nog graag met speelgoed. Over de generaties heen zegt slechts een minderheid, onder de 40%, nooit met speelgoed te spelen. De grootste speelvogels onder volwassenen zijn geboren in 1971 tot en met 2000.”

Over het algemeen spelen kinderen het liefst met speelgoed waarbij ze kunnen “doen alsof”.  Voorbeelden hiervan zijn knuffels, poppen of  speelgoedvoertuigen. Wanneer we kijken naar welk stuk speelgoed er het meest werd opgegeven als favoriet, dan staat LEGO op nummer 1.

Anne-Sophie-Delaissé: “Het is opvallend, de topfavoriet onder het speelgoed bij kinderen én volwassen is LEGO. Dit merk richt zich dan ook duidelijk op spelers van alle leeftijden. Zeker sinds de coronacrisis.”

 

Top 5 favoriet speelgoed kinderen (nu)

 1. LEGO
 2. Knuffel
 3. Trampoline
 4. Playmobil
 5. (Baby)pop

 

Top 5 favoriet speelgoed volwassenen (nu)

 1. LEGO
 2. Legpuzzels
 3. Tafelvoetbal
 4. Kaarten
 5. Biljart

 

Ook gamen is populair

Naast het spelen met speelgoed, gamet meer dan de helft van de kinderen ook frequent,: 34% zegt dagelijks te gamen (bij jongens zelfs 49,1%) en 17,2% zegt dit wekelijks te doen. Maar opnieuw liggen ook bij volwassenen deze cijfers hoog. Ook 40% van de volwassenen gamet frequent: 19% dagelijks en 20,5% wekelijks. Het aantal volwassenen per leeftijd dat zegt nooit te gamen vermindert naarmate de respondenten jonger zijn.

Anne-Sophie Delaissé: “Bij de videogames blijken dezelfde titels zowel bij volwassenen als kinderen populair. De FIFA franchise staat op nummer één, gevolgd door de Mariogames op de tweede plaats.“

 

Top 5 favoriete games kinderen (nu)

 1. FIFA
 2. Mario
 3. Fortnite
 4. Roblox
 5. Minecraft

 

Top 5 favoriete games volwassenen (nu)

 1. FIFA
 2. Mario
 3. Wii Sports (Resort)
 4. Candy Crush
 5. The Elder Scrolls

 

Speelgoedmuseum Mechelen lanceerde eind vorig jaar een digitale tool die peilt naar het favoriete speelgoed en de meest gespeelde videogames van vroeger en nu. Deze laagdrempelige bevraging maakt deel uit van het participatief project ‘Iedereen speelt!’ waarmee Speelgoedmuseum Mechelen de spelcultuur in onze regio in kaart brengt. De resultaten geven een goed idee welk speelgoed en welke videogames er zeker niet mogen ontbreken in de uitgebreide erfgoedcollectie die het museum verzamelt, onderzoekt en tentoonstelt.

 

Bijna 3.500 mensen, verspreid over alle generaties, namen van 6 december 2022 tot en met 16 februari 2023 deel aan de digitale bevraging en vulden deze volledig in. Voor iedereen die nog wil deelnemen blijft de tool online toegankelijk op www.iedereenspeelt.be. Het museum zal de tendensen continu blijven opvolgen.