Center Parcs viert 20 jaar ISO 14001 certificering

Center Parcs is dit jaar twintig jaar ISO 14001- gecertificeerd en is daarmee de enige speler in de Europese toeristische sector wiens milieuprestaties al zo lang voldoen aan deze internationale milieunorm. Duurzaamheid is al jaren een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur van Center Parcs. Sinds 2017 is daar voor alle parken het ISO 50001-certificaat aan toegevoegd en sinds 2020 beschikken alle vakantieparken ook over het Green Key-certificaat: het internationale keurmerk voor bedrijven in de toeristische sector die de hoogste standaarden behalen op het gebied van groen, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Ook dit jaar ontvangen alle Belgische Center Parcs vestigingen het Green Key Goud certificaat 2023.

 

Alle onderdelen van Center Parcs gecertificeerd

Center Parcs voldeed als eerste speler in de vrijetijdssector aan de normen ISO 14001 en 50001, waardoor het een passend milieumanagementsysteem en energiemanagement kan garanderen. Dat past binnen de duurzaamheidsdoelen en het zorgdragen voor onze omgeving, deze zijn verankerd in het DNA van Center Parcs.

Ieder onderdeel van Center Parcs is gecertificeerd, dat betekent dat zowel alle 29 vakantieparken en hoofdkantoren onder de loep zijn genomen. Zo wordt de samenhang tussen de duurzame ambities van Center Parcs en de realisatie ervan beoordeeld tijdens externe audits. “Duurzaamheid staat centraal bij alles wat Center Parcs doet. We willen het goede voorbeeld geven als het gaat om energie- en milieumanagement en krijgen daar al twintig jaar positieve beoordelingen voor. We hebben ons tevens ten doel gesteld dat al onze nieuwe parken binnen twee jaar na opening ook ISO en Green Key gecertificeerd moeten zijn. Dit is nu al het geval voor het nieuwe Center Parcs Les Landes de Gascogne, gelegen in Frankrijk, dat in mei 2022 is geopend”, zegt Erwin Dezeure, van Center Parcs. “Sinds onze oprichting hebben we er alles aan gedaan om de natuurlijke rijkdom in onze parken te koesteren en te verrijken.

Dankzij deze inspanningen is bijvoorbeeld de natuur op onze parken rijker dan die in de directe omgeving, iets waar we erg trots op zijn. Omdat we onze groene inspanningen continu uitbreiden en verbeteren, ontvangen we elke drie jaar nieuwe certificaten.”

 

Certificering is belangrijk voor Center Parcs om zelfopgelegde doelen te behalen

ISO 14001 richt zich vooral op maatregelen die Center Parcs neemt om de milieu-impact te verminderen, zoals het bevorderen van de biodiversiteit, het optimaliseren van het recyclingproces en de maatschappelijke betrokkenheid. Met het IS0 50001-certificaat voldoet Center Parcs aan alle criteria gericht op energiegerelateerde processen, zoals energie- en waterverbruik. Sinds 2020 beschikken alle Europese parken ook over het Green Key-certificaat. Center Parcs heeft dit hoogste niveau van Green Key behaald, mede doordat het tal van milieuvriendelijke maatregelen heeft genomen in haar parken, zoals herbruikbare tassen in de Market Dome, waterbesparende kranen en douches, slimme thermostaten in de huisjes en een fauna- en florabeheerplan. Center Parcs gaat veel verder dan wet- en regelgeving vereist. Zo verkoopt de Food Store op de parken lokale producten en gaan de parken actief

de strijd aan met voedselverspilling. Daarnaast stimuleert Center Parcs haar gasten om gebruik te maken van lokale activiteiten op het gebied van cultureel erfgoed, sociale, natuur- en milieuactiviteiten.

 

De duurzame doelstellingen van Center Parcs

De vakantieparken van Center Parcs bestaan voor 90% uit water, bos en een rijke biodiversiteit. Aangezien het merk zich altijd heeft ingezet voor de zorg voor en de verrijking van natuurlijke omgevingen, is sterk duurzaamheidsbeleid ontwikkeld. Daarom heeft Center Parcs Europe ambitieuze doelen gesteld om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Tegen 2025 wil het bedrijf haar elektriciteits- en waterverbruik met 25% verminderen en werkt het al bijna uitsluiten met groene stroom. Bovendien streeft Center Parcs ernaar om 70% van haar afval te sorteren en beschouwt het haar duurzaamheidscertificeringen als de ruggengraat van haar MVO-strategie. Daarnaast handhaaft Center Parcs een bijkomend biodiversiteitsplan en een natuurprogramma op alle locaties, en wil het mensen inspireren om meer verantwoorde maaltijdkeuzes te maken.

 

  • 46% CO2-vermindering in 2030 (vs. 2019) in de operatie van onze parken
  • 100% groene energie in 2025
  • 100% Green key & ISO 14001 & ISO 50001
  • 70% afval gescheiden in de operatie in 2025
  • 100% of Center Parcs parken heeft een biodiversiteitsplan in 2025

 

Maatschappelijke betrokkenheid

Een belangrijk onderdeel van ISO 14001 bij Center Parcs is de samenwerking met maatschappelijke organisaties zoals Stichting de Opkikker, Make a Wish en Beyond the Moon of de samenwerking met WWF in België en Nederland en WWF Junior in Duitsland. Daarnaast behoort de structurele ondersteuning van maatschappelijke organisaties vanuit de Pierre & Vacances-Center Parcs Foundation tot de kern van het bedrijf. In België worden bijvoorbeeld Beyond The Moon, in Nederland Het Zeldzame Ziekte Fonds, in Duitsland Bundesverband Kinderhospiz (de federale organisatie voor kinderhospices) en Magie à l’hôpital (magie in het ziekenhuis) in Frankrijk ondersteund met een jaarlijkse donatie, maar ook met de inzet van honderden uren van onze medewerkers en het gebruikmaken van onze faciliteiten.

 

Over Center Parcs

Center Parcs werd in 1968 opgericht in Nederland en blijft een uniek concept in Europa. Momenteel heeft Center Parcs 27 parken: 5 in België, 7 in Frankrijk, 9 in Nederland en 6 in Duitsland. Center Parcs richt zich op de verbinding van mensen met elkaar en de natuur. Het merk streeft ernaar om gasten, hetzij families, vrienden of andere sociale groepen, in een natuurlijke omgeving mooie herinneringen met elkaar te laten creëren. Met een modern productaanbod, een ruim scala aan ervaringen en activiteiten, en een sterke focus op duurzame en lokale initiatieven, verwelkomt Center Parcs iedereen om buitengewone ervaringen te verzamelen. Center Parcs werkt elke dag aan een steeds persoonlijker, vlotter, en hoogwaardiger verblijf voor haar vakantiegangers.