Schwarzkopf rollercoaster van Skyline Park gaat terug toeren op Duitse kermissen

De Nostalgische Achterbahn uit het Duitse pretpark Skyline Park verlaat op het einde van het seizoen het pretpark. Dat staat te lezen in de nieuwste uitgave #110 van het vakblad First Drop en werd door de makelaar bevestigd aan onze redactie.

 

De Nostalgische Achterbahn uit het Duitse pretpark Skyline Park zal dan toch het pretpark definitief verlaten op het einde van het seizoen. Eerdere berichten leken eerst nog tegengesproken te worden maar nu is de deal helemaal rond. Het is de Duitse exploitant Norbert Witte die de attractie heeft overgekocht en er mee zal rondtoeren op de Duitse kermissen vanaf 2023.

 

55 jaar geleden:

Het was de Duitse exploitant Hans Purwin uit Berlijn die de achtbaan bestelde in 1967 bij de Duitse exploitant Schwarzkopf. Purwin reisde er vanaf 1968 meer rond onder de naam Alpen-Express op de Duitse kermissen tot en met 1990. In 1991 komt de achtbaan in handen van de Duitse exploitanten Hofmann & Jehn uit Eisenach die er mee tot 1998 mee rondreizen.

Uiteindelijk komt de achtbaan in 1999 in het Duitse pretpark Skyline Park terecht, eerst onder de naam Achterbahn, vanaf 2015 onder de naam Nostalgische Achterbahn. Het betreft een transportabele achtbaan van het type Wildcat, uitvoering 65m. Dat wil zeggen dat deze rollercoaster een snelheid bereikt van 50 km/u, 25 meter hoog is en een lengte heeft van 580 meter.

 

Verkoop:

Afgelopen winter waren er voor het eerst bronnen die zeiden dat de Nostalgische Achterbahn Skyline Park zou verlaten. Dit nieuws leek eerst niet te kloppen omdat de achtbaan ook dit jaar gewoon in het park operationeel was, maar nu blijkt de deal toch volledig rond te zijn. De Nostalgische Achterbahn werd afgelopen jaar volledig gerenoveerd en klaargemaakt om in 2023 te kunnen rondtoeren op de Duitse kermissen.

Joachim Löwenthal, voormalig exploitant en eigenaar van Skyline Park, heeft de achtbaan immers verkocht aan de Duitse exploitant Norbert Witte uit Berlijn. Dit nieuws is te lezen in de nieuwste editie #110 van het Britse vakblad First Drop en werd door de makelaar Wieland Schwarzkopf aan onze redactie bevestigd. Wieland Schwarzkopf is de zoon van Anton Schwarzkopf, de maker van de rollercoaster.

 

Norbert Witte:

Norbert Witte is geen onbekende in het pretpark- en kermiswereldje. Hij was namelijk de eigenaar van het voormalige spraakmakende Duitse pretpark Spreepark in Berlijn. Hij kreeg Spreepark in 1991 in handen en beheerde het 10 jaar lang tot het faillissement in 2001.

Norbert Witte was nochtans geen onbesproken figuur want in 1981 vielen er nog 7 doden en 20 gewonden op een van zijn attracties waardoor hij op verschillende kermissen geweigerd werd. Echter maakte hij onder zijn bewind van Spreepark een echt westers pretpark. Er kwam een centraal meer, een Westerndorp, Engels dorp en een showtoneel voor stuntshows. Er kwamen ook heel wat nieuwe, uitdagende attracties in het park en enkele achtbanen. Ook kwam er voor het eerst een vaste inkomprijs.

Nu de achtbaan opnieuw zal rondreizen op de Duitse kermissen keert de achtbaan terug naar haar origine. Deze begon met toeren onder een Duitse exploitant uit Berlijn en zal nu na 55 jaar opnieuw rondtoeren onder een Duitse exploitant uit Berlijn. Het is niet de eerste keer dat Witte met een rollercoaster zal rondreizen. Dat deed hij begin jaren 80’ ook al met een Schwarzkopf Katapult coaster.

 

Bronnen: First Drop #110, Wieland Schwarzkopf, rcdb, coaster-count, ride-index

Foto: Themeparkfreaks (Bob Van Dyck)