Spix’ ara mogelijk gered dankzij programma Pairi Daiza

De Spix’ ara zijn al heel wat jaren uitgestorven in het wild. Er zijn nog enkele dieren over in dierentuinen zoals Pairi Daiza. Het Waalse dierenpark is al enkele jaren bezig met een instandhoudingsprogramma. Met succes want binnenkort worden de eerste Spix’ ara terug losgelaten.

 

Pairi Daiza heeft naast een heleboel bekende dieren zoals ijsberen en panda’s. Daarnaast vind je er ook een heleboel minder bekende dieren. Daar is de Spix’ ara een voorbeeld van. Deze vogels zijn momenteel in het wild uitgestorven en daar wil Pairi Daiza verandering in brengen. Dankzij hun instandhoudingsprogramma zullen er binnenkort weer Spix’ ara vrij rondvliegen. De vogels worden losgelaten in Noord-Brazilië, waar ze voor het jaar 2000 ook leefden. Dit alles gebeurt in samenwerking met een heleboel andere organisaties die zich inzetten voor met uitsterven bedreigde diersoorten.

De Spix’ ara is een grote blauwe ara met lange staart. Het is een relatief kleine en lichte papegaai die destijds werd bejaagd door de mens. Dit in combinatie met de vernietiging van zijn habitat, zorgde voor het uitsterven van de vogel. Pairi Daiza is het enige park in Europa waar je de Spix’ ara kan bewonderen.

Bron & foto’s: Pairi Daiza