Sfeerverslag: Energylandia – 4 & 5 mei 2022

Vandaag bereiken we het hoogtepunt van onze reis naar Polen. De eerste van twee dagen Energylandia, het grootste pretpark in Polen. Het park heeft maar liefst 17 achtbanen in het aanbod, wat een Europees record is. Daarnaast vind je er ook nog een heleboel waterattracties en andere flatrides. Tijd om dit grote park eens te ontdekken.

 

Dag 1

De hele week overnachten we in Western Camp, het vakantiepark van Energylandia. Dit ligt op een boogscheut van het park verwijderd, wat dus een ideale uitvalsbasis is. Vanuit het vakantiepark rijdt er een treintje de hele dag heen en weer naar het park. Een service waar we maar wat graag gebruik van maken. Kwart voor negen staan we z’n drieën gezellig klaar voor de ingang van het park. Wanneer we dan wat later eindelijk het park in kunnen, zien we dat er een heleboel entertainers klaar staan om ons te verwelkomen.

Aangezien iedereen voorin het park begint, besluiten we achteraan te beginnen. Het valt direct op, hoe groot het park is. Overal zien we achtbanen en andere attracties staan. Ook de theming van het park vind ik heel mooi. Na een “korte” wandeling van 10 minuten, bereiken we eindelijk het achterste deel van het park. Daar vinden we een Middeleeuws dorp terug dat volledig wordt overschaduwd door een heel erg imposante achtbaan. Wie hier al is geweest, weet onmiddellijk dat ik het heb over Zadra.

 

Natuurlijk beginnen we met deze RMC achtbaan. Zo vroeg op de dag is de wachtrij nog volledig leeg en kunnen we de dag beginnen met een ritje op de voorste rij. Het is onmiddellijk duidelijk dat deze achtbaan totaal niet moet opwarmen. De eerste drop is geweldig goed en daarna volgt er een fantastische rit. Er zitten enkele pittige inversies in het baanverloop die worden afgewisseld met heel wat airtime momenten. Na 1 ritje weet ik het al zeker, dit is 1 van mijn lievelingsachtbanen. Aangezien er nog geen wachtrij stond voor deze topper, besloten we hem nog 2 keer te doen. Keer op keer geeft deze achtbaan een fantastische rit weg.

Naast Zadra heeft het park nog 16 andere achtbanen, tijd dus om onze Coaster-Count te spijzen. Zo vinden we recht tegenover Zadra, een Junior Coaster terug. Deze toffe Vekoma-achtbaan kreeg de naam Frida en staat in het teken van draken.

We verlaten dit gebied voor het nieuwste gebied van Energylandia en dat vinden we helemaal achterin het park. In Aqualantis spotten we een Disk’O Coaster die we maar wat graag eens wilden uitproberen.

Uiteraard vind je in dit nieuwe gebied ook achtbanen. Zo vinden we er een Junior Boomerang Coaster en een lanceerachtbaan, beide gebouwd door Vekoma. Als eerste deden we de Boomerang Coaster. Die gaf zoals gewoonlijk een rit voor- en achterwaarts weg. Een hele toffe achtbaan waarvan je met het complete gezin kan genieten. Maar nu is het tijd voor Abyssus, een lanceerachtbaan met meerdere lanceringen en inversies. Desondanks de achtbaan ervan op de grond heel spectaculair uitziet, valt hij tijdens de rit wat tegen. Zo zit er niet veel kracht in de lancering, vallen de airtime-momenten wat tegen en worden de inversies heel traag genomen. Duidelijk een compleet andere achtbaan dan Zadra.

Achterin het park hebben we alle achtbanen gedaan dus keren we terug naar het midden van het park. Daar vinden we nog een lanceerachtbaan terug en die heeft een formule 1 thema. Formula 1 Rollercoaster vind ik leuker dan Abyssus, dit omdat de lancering heel wat beter is en de inversies en andere elementen veel sneller worden genomen. Ook deze achtbaan komt uit de stal van Vekoma.

De volgende attractie is wederom een achtbaan van Vekoma. RMF Dragon Rollercoaster is een Suspended Family Coaster, het is dus een achtbaan met een hangend treintje. Ook deze achtbaan is een hele toffe toevoeging voor het park.

Tijd om eens geen achtbaan uit te proberen. Je zou het vergeten maar naast de vele achtbanen heeft Energylandia ook een heleboel waterattracties. Jungle Adventure is daar een voorbeeld van. Deze rapid river, met misschien wel het helderste water dat ik ooit in een pretpark heb gezien, is ook een hele toffe attractie. Je wordt er niet kletsnat van maar als je pech hebt kan er wel eens een golf op je schoot terecht komen. De rapid is overigens volledig afgewerkt met rotsen, wat het ook visueel een leuke attractie maakt.

Wanneer je in de rapid niet nat bent geworden, kun je steeds terecht bij de buur. Net naast Jungle Adventure vind je namelijk Speed. Dit is een watercoaster van Intamin die maar liefst 50 meter hoog is en onder pretparkfans bekend is als 1 van de natste attracties in pretparkland. Ook wij ontsnappen er vandaag niet aan, desondanks we op de derde rij plaatsnemen, worden we getrakteerd op een frisse douche. Ondanks het natte pak is dit wel 1 van mijn lievelingsattracties in het park.

Om wat te drogen besluiten we om nog eens achtbaan uit te testen. Zo vinden we voorin het park een heleboel kleinere achtbanen waaronder deze Spinning Coaster.

Energylandia is bekend vanwege 2 top achtbanen. De eerste daarvan is Zadra en vind je achterin, de tweede heet Hyperion en vind je voorin het park. Dit is een Mega Coaster van Intamin en is de snelste en hoogste van Europa. Met een hoogte van 77 meter en een snelheid van 142 km/u, weet je dat dit een echte topper is. Net zoals bij Zadra is ook hier de eerste drop fantastisch. De rest van het baanverloop bestaat voornamelijk uit gigantische heuvels die zorgen voor heel erg goede airtime. Hyperion mag je dus net zoals Zadra bij de beste achtbanen van Europa rekenen.

Het doel is om vandaag alle achtbanen in het park te hebben bereden. Zoals eerder vermeld vind je voorin het park een heleboel kleinere achtbanen. Als eerste vinden we er Energus Roller Coaster, wederom een Junior Coaster van Vekoma. Naast de Junior Coaster vinden we een Big Apple Coaster. Wanneer we het hoekje omlopen, vinden we ook daar met Mars Coaster nog een achtbaan. En ook Mars Coaster heeft als buur een achtbaan, die kreeg de naam Circus Coaster. Uiteraard maakten we een ritje op al deze verschillende achtbanen. Ook vonden we er een kleine wildwaterbaan met boomstammen die we ook met veel plezier hebben uitgetest.

Wat ik ook heel opvallend vind, is dat het park twee rapid rivers heeft. Waar de ene rapid je (in de toekomst) door de jungle heen vaart, brengt deze je naar de verzonken stad van Atlantis. Aangezien deze wat kleiner is, dacht ik dat we hier niet zo nat gingen worden. Jammer genoeg had ik het niet bij het rechte eind en kwamen we er alle drie kletsnat uit.

We zetten ons rondje doorheen het park verder en komen zo terecht bij de volgende achtbaan. Dit keer is het opnieuw een Vekoma Family Boomerang Coaster. Deze vind ik wel veel mooier gethematiseerd dan zijn soortgenoot achterin het park. Ook de rit is verrassend goed. Uiteraard is het ritje wel wat te kort.

Recht tegenover de Boomerang achtbaan vinden we alvast de volgende achtbaan terug. Dit keer is het een Spinning Coaster zoals we ze in veelvoud op de kermis terugvinden. Alleen heeft er nu iemand beslist om de heupbeugels te vervangen door schouderbeugels. Wie hoopt een toffe rit, is er aan voor de moeite. Dankzij die stomme schouderbeugels komt de Viking Rollercoaster alvast in het lijstje van “slechtste achtbanen” terecht.

Zo slecht Viking Rollercoaster is, zo goed is de Vekoma SLC die het park heeft. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik op zo’n ding kunnen genieten van een ritje. Mayan is pas open van 2015 en je voelt duidelijk het verschil tussen zijn oudere broertjes.

Met nog 1 achtbaan te gaan in het lijstje zetten we opnieuw koers richting het gebied van Zadra. Blijkbaar waren we daar een achtbaan vergeten. Zonde natuurlijk, al besloot ik onderweg eerst een ritje te maken op Anaconda. Dit is een hele toffe splash met 2 grote drops waarvan je gelukkig niet kletsnat wordt.

Als laatste besluiten we een ritje te maken op de laatste achtbaan die we nog niet hadden bereden vandaag. Draken, een heel klein achtbaantje dat bijna compleet wordt overschaduwd door Zadra.

Om de dag helemaal af te sluiten besluiten we snel twee ritjes mee te pikken op Zadra. Na het verkennen van enkele winkeltjes in het park trekken we terug richting het vakantiepark.

Dag 2

Dag 2 in Energylandia beginnen we met enkele rerides op Zadra, Hyperion en Speed. We nemen ook eens eventjes de tijd om wat kleinere attracties uit te proberen zoals een rondrit met tractors. Ook de vrije valtoren test ik nog eens uit. Ik zat aan de goede kant, namelijk met zicht op Zadra.

Na nog wat rerides op een heleboel attracties besluiten we eens een kijkje te gaan nemen bij Energylandia Extreme. Dit is een stuntshow met auto’s, moto’s en trucks. De verhaallijn, als die er al was, van de show heb ik niet begrepen want alles werd in het Pools gezegd. Gelukkig waren de stunts heel goed en konden we toch genieten van een hele leuke show.

Net voordat we het park verlaten besluiten we een kijkje te gaan nemen bij de enige darkride van het park. Monster House, is zoals de naam al doet vermoeden, een spookhuis. Wel een niet zo griezelig spookhuis want nergens schrikken we. Gelukkig doet de duisternis wel zijn werk en maakt het de rit toch wel spannend.

Zoals steeds komt er aan ieder mooi liedje een einde en zo ook aan ons 2-daagse bezoek aan Energylandia. Dit park heeft mijn verwachtingen volledig ingelost, zeker met toppers zoals Zadra en Hyperion. Ook Speed vond ik een absolute topper, ik kan dan ook met enige zekerheid zeggen dat het niet lang zal duren, tot ik hier weer terug sta!