Bellewaerde Park vangt twee Oekraïense beren op

Gisteren zijn twee beren van Mena Zoo uit Oekraïne aangekomen in Bellewaerde Park. De beren zullen in quarantaine geplaatst worden in Bellewaerde Park, dat fungeert als tussenstop in hun reis naar Wildwood Trust in Engeland, waar ze zullen verblijven tot het veilig is om terug te keren naar Oekraïne. Omwille van de quarantaineperiode zullen deze dieren niet zichtbaar zijn voor bezoekers.

 

 

Vraag voor opvang

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen coördineert de opvang van diverse dieren van de zoos in Oekraïne. Zij hadden de vraag gesteld of Bellewaerde Park ervoor open stond om dieren een tijdelijk verblijf te geven. “Als dierentuin heeft Bellewaerde Park de doelstelling om diersoorten te beschermen. Uiteraard waren we overtuigd om te helpen toen ons deze uitzonderlijke vraag werd gesteld. Bellewaerde Park heeft de nodige faciliteiten en expertise om dieren op te vangen en medisch op te volgen,” aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde.

 

Een lange reis

De twee beren Tishka en Sandra zijn afkomstig van hetzelfde nest en werden in januari 2015 geboren. Ze verbleven reeds enkele jaren in Mena Zoo in het noorden van Oekraïne, maar moesten op zoek naar een nieuwe thuis omwille van de oorlogssituatie. 

De beren konden via een opvangcentrum in het zuid-westen van Oekraïne de grens oversteken en werden gedurende een maand opgevangen in Poznan Zoo in Polen. Na een reis van meer dan 2.800 kilometer vanaf Mena Zoo, kwamen de dieren uiteindelijk op vrijdag 10 juni aan in Bellewaerde Park.

 

Quarantaine

Omdat Oekraïne geen lid is van de Europese Unie, is het verplicht om deze dieren gedurende drie maanden in quarantaine te plaatsen, naar aanleiding van de Animal Health Law. Een maand hiervan werd reeds uitgevoerd in Polen; de laatste twee maanden zullen doorgaan in Bellewaerde Park. “Deze periode maakt het mogelijk om de dieren van dichtbij dagelijks te observeren en de nodige testen uit te voeren in een gecontroleerde omgeving. Bij het optreden van eventuele ziektesymptomen kan hierdoor meteen ingegrepen worden,” aldus Melissa Nollet, dierenarts in Bellewaerde. 

De beren zullen door deze quarantaineperiode niet zichtbaar zijn voor de bezoekers van het park, zodat een minimaal contact met de buitenwereld kan gegarandeerd worden.

Na hun quarantaineperiode in Bellewaerde Park, keren de dieren terug naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Van hieruit zullen ze binnenkort doorreizen naar Wildwood Trust in Engeland, waar ze kunnen verblijven tot het veilig is om terug te keren naar Oekraïne.

 

Stappenplan aankomst

Stap 1 — Aankomst beren

 • Aankomst in Bellewaerde Park na een reis van meer dan 2.800 kilometer vanaf Mena Zoo in Oekraïne.
 • De beren werden, onder verdoving, elk afzonderlijk in een transportkist geplaatst. Deze werden via een bestelwagen vervoerd tot Bellewaerde Park.

 

Stap 2 — Uitladen transportkist

 • Met de hulp van een wiellader worden de transportkisten uit de bestelwagen gehaald

 

Stap 3 — Wegen

 • De beren worden in de transportkist gewogen
 • Het is belangrijk een exact gewicht van de dieren te kunnen noteren in het medisch dossier. Beren wisselen namelijk snel van gewicht doorheen het jaar.
 • Door een idee te hebben van hun actueel gewicht, heb je ook een idee van hun algemene gezondheidstoestand. Het gewicht speelt ook een belangrijke rol bij eventuele toekomstige behandelingen of verdovingen
 • Het mannetje weegt maar liefst 205kg, het vrouwtje 134kg

Stap 4 — Plaatsing in quarantaineverblijf

 • Met de hulp van een wiellader worden de transportkisten in het quarantainegebouw geplaatst.

Stap 5 Openen transportkisten

 • Eenmaal alles veilig is afgesloten, worden de transportkisten geopend. De dieren krijgen de tijd om rustip uit de kist te komen en hun directe omgeving te verkennen

 

Stap 6 Verkennen van het verblijf

 • Eenmaal de dieren uit hun transportkisten wandelen worden de schuifdeuren achter hen vanop afstand gesloten en vergrendeld, zodat de transportkisten kunnen <orden weggehaald uit het buitengedeelte.
 • Hierna worden de schuifdeuren ontgrendeld en de buitendeur vergrendeld zodat ook dit deel kan open gezet worden voor de dieren.
 • Tot nu toe kennen de beren enkel beton als ondergrond. Het is van belang voor hun welzijn om stressoren zoveel mogelijk te beperken en daarom laten we hen ook eerst met hun nieuwe verblijf kennismaken zonder te veel tierlantijntjes. Naarmate de diren er langer verblijven, zal het verblijf verder aangekleed worden met bijvoorbeeld zand , aarde, schors, hooi of zelfs boomstammen. Hierdoor willen we hen op hun tempo gewend maken aan een zo natuurlijk mogelijke setting.