Technopolis en Cartamundi drukken met bordspel ‘De Stemmels’ STEMpel op het onderwijs

Met STEM aan de slag gaan in de klas wordt voortaan nóg leuker. Vanaf vandaag kunnen scholen namelijk van start gaan met ‘De Stemmels’, een hybride bordspel voor prille tieners. Laagdrempelige opdrachten, een prikkelend verhaal met fictieve wezens en waanzinnig leuke graphics: het spel belooft een STEMpel te drukken op het onderwijs. ‘De Stemmels’ werd bedacht en vormgegeven door Technopolis en Cartamundi met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

 

Als het van Technopolis en Cartamundi afhangt, wordt ‘De Stemmels’ binnenkort een begrip in het onderwijs. ‘De Stemmels’ is een bordspel speciaal ontworpen voor de derde graad lager onderwijs, maar omdat je ook zelf missies kan toevoegen, kan het ook in de tweede graad van het lager en in de eerste graad van het secundair gespeeld worden.

De basisopdrachten zijn laagdrempelig, maar via extra uitdagingen worden ook iets meer gevorderde spelers continu gestimuleerd. Belangrijk is dat de leerkracht het spel enkel maar begeleidt en faciliteert. Het zijn de leerlingen die zélf, met vallen en opstaan, out-of-the-box oplossingen moeten bedenken.

Wie of wat zijn de Stemmels?

Het spel is genoemd naar de Stemmels, kleurrijke wezens die onder de grond wonen en graag zouden leven zoals de mensenfamilie Verboven die boven hen woont. Zo willen ze ook de was doen, muziek maken, afval recycleren…, maar daarvoor hebben ze hulp en (uiteraard) een flinke portie STEM nodig.

 

Het is hybride

Wat ‘De Stemmels’ helemaal bijzonder maakt, is dat het een hybride bordspel is. Dat houdt in dat spelers niet alleen constructies met huis-tuin-en-keukenmaterialen leren te bouwen, maar ook met een tablet opdrachten moeten zien uit te voeren. Dankzij augmented reality en 360° weergaven zien ze de wereld door de ogen van de Stemmels en komen ze op een leuke en leerrijke manier in aanraking met nieuwe technologieën.

 

21e-eeuwse vaardigheden

Het verhaal en de unieke vormgeving prikkelen prille tieners om creatieve oplossingen te bedenken met STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Al spelend leren ze 21e-eeuwse vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerken aan één gemeenschappelijk doel, communiceren en dankzij het hybride karakter ook computationeel denken.

 

Technopolis blijft nieuwe wegen verkennen om kinderen en jongeren te laten zien hoe ze met STEM zowel kleine als grote problemen kunnen oplossen. We trekken naar cultuurcentra, we bieden creatieve doe-pakketten aan zoals onze WOWbox, gaan vloggen in bedrijven… En nu hebben we met Cartamundi een hybride bordspel op de markt gebracht. Ik ben blij dat we weer een nieuwe manier gevonden hebben om onze STEMpel op het onderwijs en volgende generaties te drukken.

 Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

 

Verkrijgbaar via www.stemmels.com

‘De Stemmels’ is vanaf vandaag verkrijgbaar via http://www.stemmels.com in België en in Nederland en kost € 59,99 exclusief verzendkosten. Met één speldoos kunnen tot 30 leerlingen tegelijk aan de slag.