Museumpark Archeon opent de deuren

Zaterdag 5 februari is het weer zover, Museumpark Archeon opent de poorten van het park. Jong en oud kunnen weer door het park lopen en de geschiedenis beleven met de vele activiteiten die er te doen zijn. Van boogschieten in het stadje Gravendam tot aan exerceren in de Romeinse Tijd met echte Romeinse soldaten. In de Romeinse restauratiewerf wordt volop gewerkt aan de restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen.  Museumpark Archeon kijkt reikhalzend uit naar de opening. 

 

Tentoonstelling ‘Napoleon, lang leve de Keizer’
In de tentoonstelling ‘Napoleon lang leve de Keizer’ kom je alles te weten over het leven en de betekenis van Napoleon Bonaparte, een bijzondere en raadselachtige man. Veel van zijn hervormingen legden de basis voor ons huidige bestel. Door hem rijden we bijvoorbeeld nog steeds rechts en meten we de afstanden in kilometers. De tentoonstelling neemt je mee door zijn leven en werk en er zijn allerlei zaken te bewonderen uit zijn tijd, zowel originelen als replica’s.  Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen er regelmatig shows zijn. Bijvoorbeeld door vereniging Historische rijkunst, die ook enkele mooie voorbeelden van replica-paardentuigen uit Napoleons tijd in bruikleen aan deze tentoonstelling ter beschikking heeft gesteld. De tentoonstelling is t/m 20 maart 2022 te bewonderen in het Romeins Badhuis.

 

Tentoonstelling ‘Nieuwe botten, oude verhalen’
In het Archeologiehuis Zuid-Holland is de tentoonstelling te zien. ‘Oude botten, nieuwe verhalen’. Deze tentoonstelling gaat over wetenschappelijk onderzoek naar archeologisch skeletmateriaal. Dit onderzoek, dat osteoarcheologie wordt genoemd, kan waardevolle informatie geven over het leven in Zuid-Holland in vroegere tijden. De provincie en verschillende Zuid-Hollandse gemeenten hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in dergelijk onderzoek. In de tentoonstelling worden skeletvondsten getoond en wordt toegelicht wat deskundigen daar met gebruikmaking van moderne technieken over te weten zijn gekomen.

 

Evenementen
Niet alleen gaat Museumpark Archeon open voor dagje Archeon, ook staan er weer vele evenementen op stapel. Geniet van de liefdevolle Valentijns brunch op 13 februari en het gezellige Theaterdiner De Gebroken Pijl op 18 februari. Ook de thema weekenden komen er weer aan, vergeet het Schotsweekend niet van 23 t/m 24 april of het Vikingweekend van 26 t/m 29 mei 2022.
Het spectaculaire Romeins Festival in augustus en natuurlijk het Culinaire weekend met Pierre Wind in september, “koken door de eeuwen heen”

 

De periode dat Museumpark Archeon gesloten was
Museumpark Archeon moest, zoals andere van de cultuursector, voor langere periode de deuren dicht houden. Archeon heeft in deze periode niet stilgezeten. Het park heeft onder andere hard gewerkt op diverse locaties in de prehistorie, hier zijn bijvoorbeeld een aantal daken vervangen, wanden geleemd, in de middeleeuwen werd de hutkom vervangen, het Koopmanshuis opnieuw geschilderd en werden alle zwaarden glanzend opgepoetst. In de Romeinse tijd werd de Romeinse koets onderhanden genomen en de curatoren van Museumpark Archeon hebben de collectie, materieel en immateriële erfgoed verder gedigitaliseerd samen met de filmpjes en foto’s die een 360° beeld hebben, wordt alles nog levendiger weergegeven.