Alton Towers plant grote retracking van iconische achtbaan Nemesis

Het Engelse pretpark heeft grote plannen met haar iconische achtbaan Nemesis. Men wil deze aan een zeer grote retracking onderwerpen. Dat blijkt uit een vergunningsaanvraag die het park onlangs indiende.

 

Alton Towers heeft met Nemesis de oudste B&M achtbaan van Europa in huis. Deze hangende achtbaan opende in 1994 als een zogenaamd Secret Weapon project. Door de loop der jaren gaat zo’n baan natuurlijk ook slijten en daarom wil het park nu een grootschalige retracking doen.

Men zal tijdens de werkzaamheden alle trackdelen tussen het hoogste punt van de liftheuvel en de eindrem vervangen. Ook zullen 89 van 119 supports vervangen worden. De nieuwe onderdelen zullen opgevuld worden met zand om zo het geluid meer te dempen, maar ook de trillingen, waardoor haarscheurtjes en dergelijke in de toekomst beperkt moeten zijn.

 

Nemesis

Nemesis is een Inverted Coaster die in 1994 gebouwd werd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Voor de thematisering werd er destijds inspiratie gezocht bij de Griekse Mythologie. Nemesis (Grieks: Νεμεσις) betekent wraak. Nemesis is de meedogenloze godin van de gerechtigde wraak. De thematisering van de attractie stelt een groot monster voor dat gevangen gehouden wordt door 250 ton staal. Het volledige verhaal achter de attractie leest u hier.

Door de hoogtebeperking die het park heeft (men mag niet hoger bouwen dan de bomen), is de attractie half onder de grond gebouwd. De achtbaantrack loopt boven een rode rivier van bloed. De thematisering wordt nu volledig opnieuw geschilderd en hersteld waar nodig. Vorig jaar werd de volledige track gestript van verf en opnieuw geschilderd.

Nemesis komt 13 meter boven de grond uit en gaat 28,7 meter onder de grond, waardoor er een maximale daling is van 31,7 meter. Tijdens de rit van 716 meter wordt er een snelheid van 80,5 km/u bereikt. Tijdens het korte maar zeer intense ritje gaan de bezoekers 4 keer overkop en krijgen ze krachten van 3 G verwerkt.

 

Bron: TowersTimes