Top 10 achtbanen Intamin Amusement Rides

Het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides is een enorm belangrijke speler in de achtbaanwereld. De fabrikant staat bekend om haar recordbrekende achtbanen. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze achtbanen heb jij al bereden?

 

#10: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco werd in 2007 gebouwd in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco bereikt zijn topsnelheid van 135 km/u in 3,5 seconden en is hiermee de derde snelste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft 1 inversie, is 850 meter lang en heeft 15 miljoen euro gekost. Furius Baco was 10 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. Daarnaast was de rollercoaster ook 10 jaar lang de snelste achtbaan met inversies in de wereld.

 

#9: Coaster Through the Clouds – Nanchang Sunac Land (136 km/u)

Coaster Through the Clouds is een achtbaan die voor de meeste fans waarschijnlijk vrij onbekend zal zijn. De achtbaan werd gebouwd in 2016 in het Chinese pretpark Nanchang Sunac Land. Coaster Through the Clouds heeft een snelheid van 136 km/u en is 1556 meter lang. De hoogte van 74 meter wordt bereikt door middel van een kabellift en de achtbaan heeft een drop van 78 meter. De steilste drop is 78 graden en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 31 seconden. Coaster Through the Clouds is de snelste en de hoogste achtbaan van China en de tweede langste achtbaan van het land.

 

#8: Hyperion – Energylandia (142 km/u)

Hyperion werd gebouwd in 2018 in het Poolse pretpark Energylandia. Hyperion werd bij de opening gedoopt tot grootste Mega Coaster van Europa en is de 7de snelste niet gelanceerde achtbaan ter wereld. De Mega Coaster bereikt tijdens de first drop van 85° een snelheid van maar liefst 142 km/u. De achtbaan is 77 meter hoog en heeft een drop van 82 meter. Tijdens de rit van 1450 meter gaat de trein door een tunnel, is er een splash effect en de achtbaan heeft ook een Dive Drop.

 

#7: Intimidator 305 – Kings Dominion (144,8 km/u)

Intimidator 305 is gebouwd in 2010 en is gelegen in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. Intimidator 305 heeft zijn naam niet gestolen en is behoorlijk intimiderend met zijn hoogte van 93 meter en een drop van 91,4 meter. Tijdens de rit bereikt de achtbaan een snelheid van 144,8 km/u op een track van 1554,5 meter. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken en heeft veel twists en hoge G-krachten. Intimidator 305 heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#6: Millennium Force – Cedar Point (149,7 km/u)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de snelste achtbaan in de wereld en de snelste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en bereikt een snelheid van 149,7 km/u. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter was Millennium Force destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#5: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (160,9 km/u)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd in 1996 en opende en jaar later in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en bereikt een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden. De achtbaan is 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is 100 meter. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbanen omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#4: Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

Red Force opende in 2017 in het Spaanse pretpark Ferrari Land. De achtbaan bereikt een snelheid van 180 km/u in 5 seconden wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa. De rollercoaster is 880 meter lang en heeft een drop van 90 graden.

 

#3: Top Thrill Dragster – Cedar Point (193,1 km/u)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 en is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste als de hoogste achtbaan ter wereld. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd waardoor Top Thrill Dragster de 3de snelste achtbaan ter wereld is. Met zijn hoogte van 128 meter is het bovendien de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een drag race. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel waardoor veel achtbaanfans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#2: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (206 km/u)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 en is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste als de hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206 km/u gelanceerd, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. De achtbaan is de eerste achtbaan ter wereld die de magische grens van de 200 km/u overschreed. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 17 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#1: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (240 km/u)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa bereikt zijn snelheid van 240 km/u in 4 seconden tijd en is daarmee al 12 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de recordbrekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. Het hoogste punt van de achtbaan bevindt zich op 52 meter hoogte. In onderstaande video is tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

 

Verleden:

Vroeger was er nog een achtbaan die in deze lijst gestaan zou hebben mocht die nog in werking zijn geweest. Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 in het Australische pretpark Dreamworld en was de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaalde een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden en was bij opening de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter komt de achtbaan in het select clubje van de 5 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter gebouwd zijn. Bezoekers werden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering was de baan wel hoger dan dat het karretje effectief kwam, de eigenlijke val was hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werd het karretje van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd werden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hingen.

 

Toekomst:

Er staan heel wat oude achtbanen in deze lijst maar ook heel wat recente. Zo kregen we in 2016 met Coaster Through the Clouds er een nieuwe achtbaan bij. In 2017 was het Red Force en ook in 2018 opende een nieuwe achtbaan met Hyperion in deze lijst. In 2019 moesten we echter wel afscheid nemen van Tower of Terror II.

Momenteel zijn er nog geen bevestigde projecten bekendgemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden, al zijn er wel een aantal pretparken die plannen hebben om een snelle spectaculaire achtbaan te bouwen in de toekomst.

Zo is bijvoorbeeld Six Flags Qiddiya voorgesteld, het eerste Six Flags pretpark dat moet openen in Azië en dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië. In dit pretpark zou volgens de plannen de snelste achtbaan ter wereld moeten komen te liggen met Falcon’s Flight die een snelheid van 250 km/u moet gaan behalen. Voorlopig blijft het afwachten of het pretpark gebouwd zal worden al gingen wel de eerste voorbereidende werken van start.

 

Daarnaast zijn er ook plannen uitgelekt voor een rollercoaster in Busch Gardens Williamsburg die in 2023 moet openen (oorspronkelijk gepland voor 2021). Deze achtbaan zou meer dan 100 meter hoog worden en daardoor lijkt de kans groot dat deze ook in de top 10 van snelste achtbanen ter wereld zal komen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.