Snelste houten achtbaan ter wereld is geen houten achtbaan meer

In 2016 opende Lightning Rod in het Amerikaanse pretpark Dollywood. Het was zowel de snelste houten achtbaan ter wereld alsook de allereerste en enige gelanceerde houten achtbaan die ooit gebouwd werd. Maar deze unieke status en records heeft Lightning Rod nu moeten inleveren. Hiermee is Goliath in Six Flags Great America opnieuw de snelste houten achtbaan ter wereld.

 

Lightning Rod in het Amerikaanse pretpark Dollywood werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De houten achtbaan pakte bij opening met zijn snelheid van 117,5 km/u het record van snelste houten achtbaan ter wereld. Deze snelheid werd bereikt door een lancering, nooit eerder gezien op een houten achtbaan. De rollercoaster bevat een drop van 50,3 meter en is 1158,2 meter lang. De steilste drop is 73° en er worden krachten tot 3,5 G bereikt tijdens de rit.

 

Houten track vervangen door stalen track:

Deze winter werden er grote werkzaamheden uitgevoerd aan de snelste houten achtbaan ter wereld. Een groot deel van de originele Topper Track, die beschouwd wordt als houten achtbaan track, werd vervangen door IBox Track, die beschouwd wordt als stalen achtbaantrack. Lange tijd bleef er onduidelijkheid hoeveel track er nu precies vervangen zou worden. Dollywood had immers beloofd dat Lightning Rod een houten achtbaan zou blijven.

Maar uit officiële bronnen blijkt nu dat exact 658,4 meter van het in totaal 1158,2 meter lange parcours vervangen werd door nieuwe track. Dit komt overeen met 57% van de van de track die nu van staal is in plaats van hout. Daarnaast zijn ook net op de stukken track waar de records gevestigd werden, de liftheuvel en de drop, de houten trackdelen vervangen door stalen trackdelen. Deze twee zaken tezamen zorgt er voor dat de voormalige houten achtbaan nu als een stalen achtbaan door het leven gaat.

Daarnaast werd ook de snelheid van de lancering verlaagd.

 

Goliath in Six Flags Great America:

Op deze manier krijgt Goliath uit het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America, na 4 jaar haar record van snelste houten achtbaan ter wereld opnieuw in handen. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 115,9 km/u en is 944,9 meter lang. De rollercoaster is 50,3 meter hoog met een drop van 54,9 meter, wat het de grootste achtbaan drop maakt van alle houten achtbanen in de wereld. De first drop bevat een hellingsgraad van 85° en er zijn 2 inversies op het parcours. Ook deze rollercoaster werd gebouwd door Rocky Mountain Construction, twee jaar eerder dan Lightning Rod in 2014.

 

Snelste houten achtbaan aller tijden:

Maar Lightning Rod is niet de allersnelste houten achtbaan die ooit gebouwd werd. Die eer is weggelegd voor The Son of Beast die in 2000 geopend werd in het Amerikaanse pretpark Kings Island. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste moderne (lees: veilige) houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige moderne houten achtbaan met een looping die gebouwd werd.

Son of Beast behaalde een snelheid van 126,2 km/u en was 66,4 meter hoog met een daling van 65,2 meter. Son of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd.

 

Bronnen: rcdb / coaster-count

Foto: Coaster Studios