Expo Speelgoedmuseum toont ridders en prinsessen doorheen de tijd

In het Speelgoedmuseum kan je terecht voor de tijdelijke expo ‘Ridders en Prinsessen’. Het thema is altijd een bron van inspiratie geweest voor speelgoedfabrikanten. Deze expo toont hoe zij doorheen de tijd inspeelden op de fascinatie van grote en kleine jongens en meisjes voor ridders en prinsessen.

 

Het lijkt wel in de genen te zitten. Meisjes grijpen het vaakst terug naar poppen, glitters, prinsessenkleren en roze speelgoed terwijl jongens zich omringen door stoer speelgoed zoals auto’s of zwaarden. Het is speelgoedfabrikanten ook niet ontgaan: ridders en prinsessen scoren, of het nu voor jongens of meisjes is. Het Speelgoedmuseum gaat met de bezoeker op ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis: van miniatuurridders, burchten, kastelen en ridderprinsessen tot verkleedkleding en bordspelen. Met zowel stukken uit de eigen collectie als uit externe verzamelingen.

 

De wereld van ridders en prinsessen is al sinds de middeleeuwen een immens populair onderwerp in speelgoed. Het vertrekpunt van deze expo is de tentoonstelling ‘Kinderen van de Renaissance’ die gelijktijdig loopt in Museum Hof van Busleyden. Keizer Karel trainde als kind zijn ridderlijke vaardigheden met speelgoedridders. Zijn zus Isabella speelde dan weer met modepoppen als voorbereiding op haar latere leven. We gaan terug naar die tijd met de miniatuurridders van Steiner en tinnen speelgoedridders van Timpo Toys.

 

Bekende speelgoedmerken zoals LEGO, Fisher Price en Barbie hebben verschillende sets kastelen, burchten, ridders en prinsessen in hun assortiment. Het museum toont van deze merken bruiklenen en een aanzienlijke selectie uit de eigen collectie. Ook thematische bordspellen die de ridderfiguur eveneens een prominente rol toewijzen, ontbreken niet. En ridderprinses Nella, gekend als animatiefiguur op Nickelodeon, is ook van de partij.

Tot slot tovert de verkleedkoffer voor jongens – en soms voor meisjes – speelgoedharnassen tevoorschijn, naast het populaire prinsessenkleed. Zullen de meisjes kiezen voor het prinsessenkleed of kiezen ze resoluut voor een ridderoutfit? Aan de bezoeker om een oordeel te vellen over de genderclichés.