Op stap in Zuid-Frankrijk deel 12: Azur Park & Magic World

Niemand had het op voorhand kunnen voorspellen, maar toen het coronavirus COVID-19 toesloeg in heel de wereld, had dit erg grote gevolgen voor alles en iedereen. Natuurlijk werd ook de pretparkwereld en haar fans hard getroffen. Zo zagen Themeparkfreaks Jos, Lennert en Jonathan hun reis naar Amerika in het water vallen en als alternatief trokken ze gedurende 12 dagen er op uit in het zuiden van Frankrijk.

 

Daar bezochten ze een aantal pretparken, kermissen en een heleboel typische Zuid-Franse lunaparken. Dit zijn kruisingen tussen pretparken en kermissen die enkel in de zomermaanden geopend zijn. Vaak staan er enkele grote vaste attracties die worden aangevuld met een heleboel tijdelijke attracties die in de lente en herfst over de Franse kermissen reizen.

Heel de Franse zuidkust is gevuld met deze lunaparken en kermissen, maar ook aan de westkust zijn er enkele te vinden. Deze zijn er in alle maten en vormen. Van hele kleintjes die zich voornamelijk richten op kinderen tot erg grote die de ene spectaculaire attractie na de andere aanbieden.

Voor u er zelf op uittrekt, willen we jullie waarschuwen dat ze enkel geopend zijn in de avond, meestal tussen 8 uur ‘s avonds en 1 á 2 uur ’s nachts. Achteraf bleek het allemaal erg logisch te zijn, want overdag ligt iedereen aan het strand omdat het gewoon veel te warm is om actief bezig te zijn. In de avond koelt het af naar heerlijk T-shirt weer, ideaal om te ontspannen in de lunaparken!

 

Azur Park:

Azur Park is een van de grotere Zuid-Franse lunaparken en bevat drie rollercoasters waarvan twee vaste en één tijdelijke. Tot en met 2019 was hier altijd de gigantische transportabele achtbaan King aanwezig van Karl Vancraeyenest die we kennen vanop Foire Du Trône. Waarschijnlijk door coronaomstandigheden was die in 2020 niet aanwezig en werd deze vervangen door de al even unieke -maar veel leukere- Super Railway van Gino Paillet. Dit is een achtbaan met een enkele rail die bakken airtime oplevert tijdens de rit. Ik was alvast fan van de wissel!

De andere achtbanen in het park zijn de Crazy Mouse, een Wilde Muis achtbaan gebouwd door Reverchon en Pomme, een Big Apple achtbaan. Verder viel het op in dit park dat erg veel attracties vast aanwezig zijn en zodoende ook volledig waren ingebouwd op het terrein. Dat geeft toch wel meteen een betere indruk en dit resulteerde ook soms in erg mooi afgewerkte attracties.

Onder andere de wildwaterbaan en de starflyer waren volledig ingewerkt met thematisering en ook de verschillende horecapunten hadden leuke thematisering. Er stond ook een bijzondere attractie die ik nog nooit ergens anders gezien had, maar helaas was het meer een familieattractie dan een thrillride waar ik mij aan verwacht had. Ook het reuzenrad had erg leuke theming gekregen en stond mooi in het midden van het park haar bezoekers te ontvangen.

Magic World:

Toen we in de verte de skyline zagen van Magic World in Hyères begonnen onze hartjes meteen sneller te slaan. Een volledig donkere hemel die wordt verlicht door tal van imposante attracties met mooie verlichting. Ook de toegangspoort was erg leuk gedaan. Ook hier staan verschillende attracties vast in het park, zoals de wildwaterbaan Colorado die dan ook voorzien was van de nodige theming.

Dit lunapark telt drie achtbanen. De meest spectaculaire is Banzai die wordt uitgebaat door de exploitant Bonneau. Het gaat hier om een zelfbouwattractie die het best te vergelijken is met een gigantisch grote Butterfly-attractie, maar dan dus veel hoger, steiler en met volledige treinen in plaats van een enkele gondel. Bezoekers die een ritje maken krijgen er telkens twee voor de prijs van één. Eerst wordt de trein maar tot een beperkte hoogte opgetrokken op de spike, voordat deze losgelaten wordt. Daarna komt het echte hoofdmenu en wordt de trein tot het allerhoogste punt getrokken vooraleer deze met een razende snelheid wordt losgelaten.

De andere achtbanen van het park zijn een Wilde Muis achtbaan met de naam Mouse Coaster die eigendom is van Gaston Brodeche en Magic Pomme, een Big Apple achtbaan. Een aantal andere attracties zijn een katapultattractie en een kartbaan die hier vast opgesteld staan. Verder zijn er nog verschillende thrillrides en familieattracties.

Magic World is echt een van de betere lunaparken hier in het Zuiden van Frankrijk. Het enige wat hier nog ontbreekt om het volledig af te maken, is een grote looping coaster zoals Europark of Lunapark Cap d’Agde wel hebben.