Top 10 meeste inversies op een achtbaan in Frankrijk

Achtbanen die veel overkop gaan in België en Nederland kennen we ondertussen, maar hoe zit het met de spannendste achtbanen van Frankrijk? We zochten uit welke achtbanen uit Frankrijk het meeste overkop gaan en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#11-5: Boomerang, Comet, EqWalizer, Rock ‘n’ Roller Coaster, Triops (3 inversies)

Omdat er 7 achtbanen in Frankrijk zijn die 3 inversies bevatten, delen ze allen samen de 5de plaats.

 

EqWalizer – Walibi Rhône-Alpes:

EqWalizer werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Rhône-Alpes. De achtbaan heeft 3 inversies waar de bezoekers 2 keer door gaan, goed voor 6 momenten dat er over kop wordt gegaan. Tijdens de rit van 285 meter gaan de bezoekers eerst door de Cobra Roll (2 inversies) en daarna door een Loop (1 inversie) om hierna het parcours weer in tegenstelde richting af te leggen. EqWalizer is 35,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 75,6 km/u. Tijdens de rit worden er krachten tot 5,2 G ervaren. De achtbaantrein is uitgerust van een luidsprekers waardoor er muziek tijdens de rit te horen is.

 

Comet – Walygator Parc:

Comet werd gebouwd in Walygator Parc in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bevat 3 inversies, een Looping (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). Het ritje van de achtbaan duurt 1 minuut en 15 seconden.

 

Boomerang – Walibi Sud-Ouest:

Boomerang werd gebouwd in 1987 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Franse Zygo Park en werd in 1992 verplaats naar Walibi Sud-Ouest. De achtbaan heeft 3 inversies waar de bezoekers 2 keer door gaan, goed voor 6 momenten dat er over kop wordt gegaan. Tijdens de rit van 285 meter gaan de bezoekers eerst door de Cobra Roll (2 inversies) en daarna door een Loop (1 inversie) om hierna het parcours weer in tegenstelde richting af te leggen. Boomerang is 35,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 75,6 km/u. Tijdens de rit worden er krachten tot 5,2 G ervaren.

 

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Park:

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Disneyland Park (Disneyland Paris Resort). Tijdens de rit van 1000 meter gaan de bezoekers door 3 inversies: een Sidewinder (1 inversie), een Corkscrew (1 inversie) en een Tongue (1 inversie). De gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 32 meter en behaalt een snelheid van 70,8 km/u. Hyperspace Mountain is volledig overdekt en de treinen zijn voorzien van een muziekboxen.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney Studios Park:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walt Disney Studios Park gelegen in het Disneyland Paris Resort. Tijdens de rit van 1037,2 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop via een Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie) element. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 91,7 km/u in 2,8 seconden. Rock ‘n’ Roller Coaster is volledig indoor gebouwd en is 24,4 meter hoog. De zitjes van de treinen zijn uitgerust met een onboard sound systeem.

 

Triops – Bagatelle:

Triops werd geopend in 2012 in Bagatelle en werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het parcours van 309 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevat 3 inversies, een Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Door deze 3 inversies gaan de bezoekers twee keer doorheen, goed voor 6 momenten dat er overkop gegaan wordt. De achtbaan behaalt een snelheid van 80,5 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit is er een maximale kracht van 5 G. De treinen hangen onderaan de track en de bezoekers hangen met hun benen los tijdens de rit.

 

Mystic – Walibi Rhône-Alpes:

Mystic werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Walibi Rhône-Alpes. Het parcours van 575 meter bevat 3 inversies, een Zero-G Roll (1 inversie), een Dive Loop (1 inversie) en een Twisted In-Line Rollback (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 31 meter hoog.

 

#4: EuroLoop – Europark (4 inversies)

EuroLoop werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Franse pretpark Mirapolis en verhuisde daarna naar het Duitse Spreepark. In 2004 ging de baan dan uiteindelijk naar Europark. De achtbaan bevat 4 inversies, een Loop (1 inversie), nog een Loop (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). EuroLoop is 30 meter hoog en tijdens de rit wordt er een maximale snelheid van 65 km/u bereikt.

 

#3: OzIris – Parc Astérix (5 inversies)

OzIris werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in Parc Astérix. Tijdens de rit op deze Inverted Coaster gaan de bezoekers 5 keer overkop, dit zijn de 5 inversie: een Dive Loop (1 inversie), een Loop (1 inversie), een Immelmann (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en nog een Zero-G Roll (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van ongeveer 90 km/u en is 35 meter hoog. OzIris koste 20 miljoen euro, 12 miljoen voor de achtbaan zelf en 8 miljoen euro voor het thema rond de baan.

 

#2: Monster – Walygator Parc (6 inversies)

Monster werd geopend in 2010 in Walygator Parc en werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Expoland. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de bezoekers 6 keer overkop via een Loop (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie), een Cobra Roll (2 inversies), een Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog.

 

#1: Goudurix – Parc Astérix (7 inversies)

In 1989 opende Goudurix in Parc Astérix en verbrak bij opening het Europese record van meeste inversies op 1 achtbaan. Op wereldniveau was dit een evenaring van het record. Dit record kon de achtbaan 6 jaar lang vasthouden. De achtbaan werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en behaalt een snelheid van 90 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 950 meter krijgen de bezoekers volgende elementen voorgeschoteld: Butterfly (2 inversies), Batwing (2 inversies), Loop (1 inversie) en een Double Corkcrew (2 inversies).

 

De toekomst:

Opvallend is dat maar liefst 8 van de 11 achtbanen in deze lijst gebouwd werden door de Nederlandse fabrikant Vekoma. In 2019 kwam er na 7 jaar nog eens een nieuwe achtbaan in deze top 10. Dit gebeurde met de komst van Mystic in Walibi Rhône-Alpes. Deze bevat 3 inversies en komt zo op een gedeelde 5de plaats.

In de toekomst zal er opnieuw een achtbaan met inversies bijkomen in Frankrijk. Parc Astérix zal in 2023 namelijk een multi-launch coaster openen die gebouwd zal worden door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster zal tijdens de rit 3 keer overkop gaan en verschillende lanceringen bevatten.

 

Deze lijst werd opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.