Maleise beren ontdekken zwaneneieren als paastraktatie bij Burgers’ Zoo

De dierverzorgers van Koninklijke Burgers’ Zoo hebben de Maleise beren getrakteerd op onbevruchte zwaneneieren als delicatesse voor Pasen. Door de schaal van één van de eieren te breken en boven op een tak te plaatsen, wist de druipende lekkernij al snel de aandacht van de beren te trekken. Geen druppel ging daarbij verloren.

 

 

Bijna een jaar oud

Maar liefst drie jonge Maleise beren hebben in 2019 het levenslicht gezien in het Arnhemse dierenpark. Bijzonder, want in alle Europese dierenparken tezamen leven maar weinig Maleise beren. Bovendien zijn er beduidend minder mannetjes dan vrouwtjes, zijn lang niet alle mannetjes vruchtbaar en raken veel vrouwtjes inmiddels aardig op leeftijd. Eén vrouwtje kreeg een tweeling (inmiddels elf maanden oud) en het andere vrouwtje kreeg eveneens een jong (bijna tien maanden oud).

 

Bijzonder voedsel als gedragsverrijking

Maleise beren zijn alleseters. Hun natuurlijke dieet bestaat hoofdzakelijk uit vruchten, groentes, eieren, honing, insecten en kleine zoogdieren. Maleise beren kunnen uitstekend klimmen, graven en zijn verbazingwekkend snel en behendig. Regelmatig verrassen dierverzorgers de beren als vorm van gedragsverrijking met nieuw voedsel dat ze nog niet kennen, of waarvoor ze een extra beroep op hun vaardigheden moeten doen om het te pakken te krijgen. De zwaneneieren vielen als een ware delicatesse in de smaak. Het eierstruif dat op de beren terechtkwam, werd zelfs door hun soortgenoten dankbaar van de vacht opgelikt. Het resultaat is een prachtige video van deze charismatische berensoort.