Drama op oudejaarsnacht: apen overlijden na brand in Duitse dierentuin

In Duitsland is er op oudejaarsnacht een waar drama gebeurd. Er is brand uitgebroken in het apenverblijf in de Zoo van Krefeld. De brand verspreidde zich zo snel dat bijna alle dieren om het leven kwamen. De zoo is in schok en ging gisteren daarom niet open.

 

Het drama gebeurde in de Zoo van Krefeld gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, niet ver van de Nederlandse grens. Kort na middernacht in de nacht van oudjaar op Nieuwjaar brak er plotseling brand uit in het apenverblijf waar onder andere chimpansees, gorilla’s en orang-oetans verbleven.

De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door luchtlantaarns, dit zijn kleine luchtballonnetjes met kaarsjes in die door de lucht vliegen. Een traditie met oudjaar maar die al sinds 2009 verboden is. Het verblijf schoot meteen in vuur en vlam door de brandgevoelige dakbedekking. Tot overmaat van ramp konden de apen geen kant uit, want het 2000 vierkante meter grote verblijf uit 1975 was volledig binnen gelegen, waardoor de apen niet naar buiten konden vluchten.

 

Alle apen die in het verblijf zaten kwamen om. Hierbij waren onder meer 5 orang-oetans, 2 gorilla’s en een chimpansee. Alleen chimpansees Bally en Limbo hebben het overleefd omdat zij in de diepste binnen verblijven zaten die volledig van beton waren gemaakt. Ze kwamen er slechts van af met enkele lichte brandwonden. De brandweer kon verhinderen dat Gorillagarten, het tweede apenverblijf van de zoo, in vlammen opging.

De Zoo van Keulen zal nu ook aanpassingen moeten maken aan hun apenverblijf, want deze bevat dezelfde brandgevoelige dakbedekking. De Zoo van Krefeld bleef gisteren alvast gesloten voor het publiek. Het is niet duidelijk wanneer de dierentuin terug geopend zal worden.

 

Bronnen: Zoo inside, HLN