Derde jaar op rij recordaantal bezoekers in ARTIS

In 2019 ontving ARTIS een recordaantal bezoekers van ruim 1,4 miljoen. Het is het derde jaar op rij dat het bezoekersaantal stijgt. “Geweldig dat er steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland naar ARTIS komen om alle facetten van de natuur van dichtbij te ervaren. Van de micro-organismen in ARTIS-Micropia tot de dieren en planten in het park en onze planeet in het ARTIS-Planetarium. We zijn enorm trots en hopen onze bezoekers een beetje liefde mee te geven voor alles wat leeft en hen te laten zien hoe we verantwoordelijker met de natuur kunnen omgaan”, zegt ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. In 2019 zette ARTIS nieuwe stappen om haar voorbeeldfunctie beter te kunnen vervullen. Zo werden er watertappunten aangelegd om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en werd het park rookvrij. In juni namen de zwarte slingerapen het eerste met zonne-energie verwarmde verblijf in gebruik. Het verblijf is een belangrijke stap in de ambitie om in de toekomst een volledig fossielvrij park te worden.

 

Ook buiten het park zette ARTIS zich in om de natuur te helpen. Dit jaar werden er ruim 750 knoflookpadden gekweekt en samen met RAVON uitgezet in de Nederlandse natuur. 2019 was het achtste jaar dat de twee organisaties samenwerkten om de bedreigde populatie in Nederland te redden. In Sardinië liet ARTIS samen met Life Under Griffon Wings deze zomer drie vale gieren uitvliegen om de populatie daar te laten herstellen. In Bolivia vloog een recordaantal van de ernstig bedreigde blauwkeelara’s uit dankzij het gezamenlijke nestkastproject van IUCN en ARTIS.  

 

Nieuw leven, nieuwe plekken, nieuwe verhalen

In 2019 ontstond er nieuw leven in het ARTIS-Park. Zo kroop er een zuidelijke hoornraafkuiken uit het ei, kreeg de goudwanggibbon een baby en werden er twee Californische zeeleeuwenpups geboren. Voor het eerst in vijf jaar werd deze zomer een kleine pandajong geboren in ARTIS. De Japanse kraanvogels en de sneeuwuilen kregen afgelopen jaar een vernieuwd verblijf rondom de monumentale Ruïne. Vlak na de opening kropen er sneeuwuilskuikens uit het ei.

Dit jaar vertelde ARTIS nieuwe verhalen over planten. In de zomer was de eetbare tuin weer te zien en te proeven, maar voor het eerst was er ook een medicinale tuin en een theetuin. Bezoekers konden hier eigen theekruiden plukken om thee van te maken. Aan het eind van het jaar opende ARTIS een nieuwe ruimte bij het Vlinderpaviljoen, waar volgend jaar verhalen over onze kamerplanten worden verteld.

In de donkere maanden van het jaar vertelde ARTIS verhalen over hoe de natuur zich aanpast aan het donker. Dit jaar was ARTIS voor het eerst cultureel partner van het Amsterdam Light Festival en had ze een geheel eigen programma: de Slaapwandeling. Bezoekers konden na sluitingstijd door een aardedonker park dwalen om zo de natuur in het donker te ervaren. De Slaapwandeling is nog te lopen tot en met 18 januari.

 

5 jaar onzichtbaar leven

In 2019 vierde microbenmuseum Micropia haar vijfde verjaardag. Met de Handwand, een wand van handafdrukken gevormd door microben, feliciteerden bekende en onbekende Nederlanders het museum met haar jubileum. Ook werd in 2019 het eerste wilde microbenbier gebrouwen in samenwerking met bierbrouwer Oedipus, op basis van een wilde gist gevangen bij het Insectarium in ARTIS.

 

 

ARTIS in het nieuwe jaar

In 2020 zal ARTIS verdergaan met vernieuwingen in het park. Zo krijgt de goudwanggibbonfamilie een nieuw, ruimer verblijf. De Metzelaarkas die ruim tien jaar geleden werd gesloten, zal opnieuw worden opengesteld voor publiek. De ringstaartmaki’s, verschillende vogel- en vissoorten krijgen hier een nieuw verblijf en de tropische beplanting wordt behouden. De werkzaamheden aan het Groote Museum en de ontwikkeling van haar museale invulling gaan ook verder. In 2020 zal de ARTIS-Academie nog meer programma’s gaan aanbieden over het klimaat, biodiversiteit, dieren, planten, microben, sterren, wetenschap en kunst.