Uitgetest: Dynamite – Freizeitpark Plohn

Op 18 mei 2019 opende in het Duitse Freizeitpark Plohn de nieuwe achtbaan Dynamite. De tweede achtbaan van het zogenaamde Big Dipper type, ontwikkeld en gebouwd door Mack Rides. Aan het einde van het seizoen trokken we met enkele Themeparkfreaks naar Oost-Duitsland om deze nieuwigheid te gaan ontdekken.

 

Dynamite werd gebouwd op de plaats waar vroeger de achtbaan Silver Mine stond, in het centrum van het park. Voor de achtbaan is er een gigantisch plein waardoor je de volledige achtbaan meteen kan aanschouwen. De baan kreeg, net zoals zijn voorganger, een Wilde Westen thema mee. Net naast de ingang wachten twee animatronics in de vorm van gieren ons al op.

 

Verhaal
Na een toevallige ontdekking van verschillende goudklompjes heeft het kleine stadje Lengenfeld, Vogtland zich ontwikkeld tot een Saksisch Eldorado die meer en meer gelukzoekers en goudzoekers aantrekt. Afgezien van de plaatselijke ijzerhandel heeft de goudkoorts van Lengenfeld tot nu toe weinig winnaars opgeleverd. Arbeiders zijn alleen maar schroot tegengekomen. Maar de laatste vondst deed hun ogen flikkeren. Op 1,5 meter diep werden rails gevonden die verder de grond inleidden. Zo groeit de hoop weer op het vinden van een grote goudvondst. Hopelijk geven de sporen rechtstreeks toegang tot de historische goudmijn.

Wachtrij
De houten wachtrij die we verwachten in het Wilde Westen is volgestouwd met verschillende attributen en mijnobjecten. Daarnaast zien we ook treinen van de oude achtbaan Silver Mine terug. Maar ook andere stukjes theming werden gerecupereerd. Om het plaatje compleet te maken komen we ook een animatronic tegen, deze grijsaard heeft in zijn beide handen dynamietstaven vast die dreigen tot ontploffing te komen. Enig minpuntje is het slecht ontworpen station waarbij het in- en uitstappen aan dezelfde kant gebeurt. Dit zorgt voor wat gemanoeuvreer in het station en zal op drukke dagen wat van de capaciteit afdoen. Maar dit doet niets af aan de rest van de wachtrij die je helemaal in de juiste sfeer brengt.

Rit
Eenmaal het station uitgereden ga je meteen de lifthill op. Deze neemt je mee tot een hoogte van 44 meter. Dynamite neemt via een Dive Drop aan 100km/u meteen een enorme duik, recht een tunnel in. Vervolgens zorgt de Top Hat die erop volgt voor de nodige airtime. Je neemt een tweede duik naar beneden waarbij je recht de Helix ingaat. Hierbij raas je ook door een stukje gebouw.  Net voor je de Verticale Looping ingaat zorgt een mini heuveltje voor een extra stoot airtime en adrenaline. Tot slot gaat Dynamite een derde keer overkop, dit keer via een Zero-G-Roll. Om dan in de remmen te belanden.

 

Oordeel
Dynamite is een top toevoeging voor een park als Plohn. Het heeft hiermee, naast El Toro, een tweede eyechatcher in huis die een bezoek elke keer opnieuw de moeite waard zal maken. Ondanks zijn relatief korte lengte heeft de baan heel wat pit. De baan behoudt zijn snelheid over de ganse lengte van baan. De heupbeugels en de soepelheid geven de ervaring die we verwachten van een coaster anno 2019. Deze baan overtrof alle verwachtingen. De algemene consensus was dan ook dat deze tweede Big Dipper beter is dan Lost Gravity in Walibi Holland.