Kunstwerken van Limburgse kunstenaar Steins sieren hotels Europa-Park

Beeldhouwer en Kerkradenaar Wim Steins legt in zijn atelier op dit moment de laatste hand aan een opdracht voor Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland. In november wordt zijn vrouwentorso geplaatst bij een van de themahotels. Het is niet het eerste beeld dat Steins voor Europa-Park maakte, in het park en bij de hotels staan al 16 kunstwerken van zijn hand.

 

Wim Steins werkt al meer dan 20 jaar voor Europa-Park en kent het park inmiddels op zijn duimpje. “Het werken voor Europa-Park geeft mij veel voldoening. Ik heb een fijne relatie en vertrouwensband met deze opdrachtgever. Dit is niet zomaar een attractiepark, maar een park dat op alle fronten gaat voor kwaliteit.” Ook in 2019 werkte Steins al volop voor het park. Op dit moment is hij bezig met de afronding van de vrouwentorso die een plaats krijgt bij een terras. Eerder dit jaar werd zijn beeld ‘Lev vattnet’ (Zweeds voor: leve het water) onthuld voor de ingang van het nieuwste themahotel ‘Krønasår’. Dit viersterren superior hotel – met 276 kamers en 28 tot in detail gethematiseerde suites – werd eind mei geopend. Hotelgasten kunnen via een brug het aangrenzende, nieuwe waterpark ‘Rulantica’ bereiken. Andere, eerder geplaatste, grote beelden van Steins in het park zijn het beeld van Franz Mack – de grondlegger van Europa-Park – en de beeldengroep voor de hoofdingang van themahotel ‘Bell Rock’. Het laatstgenoemde kunstwerk werd in 2012 door Roger Moore onthuld. “Toch wel een van de leukste momenten uit mijn leven”, aldus Steins.

 

De 66-jarige Steins is al meer dan 40 jaar beeldhouwer. Na een eerdere opleiding en carrière als edelsmid ontdekt hij begin jaren 70 zijn passie beeldhouwen. Steins: “Ik maakte steeds grotere sieraden, zo groot dat ze op sokkeltjes tentoongesteld moesten worden. Toen wist ik dat het tijd was voor iets nieuws.” Na zijn opleiding Beeldhouwen aan de Kunstacademie in Maastricht (1976) specialiseerde hij zich in het maken van sculpturen van stieren, paarden en torso’s. Voor zijn werken past Steins het procedé van ‘verloren was’ toe. Een beeld wordt in was gemaakt. Vervolgens worden van de buiten- en binnenkant afdrukken gemaakt in chamotte; een mengsel van gips en gravel. Door verhitting smelt de was en kan in de ontstane holle ruimtes brons gegoten worden. De vormen en details die eerder in het was zijn aangebracht, worden zo zichtbaar in het brons.

 

In de loop der jaren bouwde Steins een internationaal klantenbestand op. Zijn werken zijn onder andere te vinden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Japan en Italië. Ook zijn zijn kunstwerken te zien in diverse Europese steden, waaronder Nurnberg, Giessen, Mallorca, Marbella en Freiburg. De 66-jarige kunstenaar blijft er zelf nuchter onder. Steins: “Mijn werk spreekt mensen op een bepaalde manier aan. Daarnaast moet je een beetje geluk hebben in het leven; op de juiste momenten de juiste mensen ontmoeten waarmee je een klik hebt en die je werk mooi vinden.” Het contact met Europa-Park ontstond in 2001 bij een benefiettentoonstelling voor zieke kinderen in Europa-Park, georganiseerd door Sotheby’s. Steins schonk daarvoor een beeld en kwam zo in contact met de familie Mack.

 

Hoewel een bevriende journalist al een tijdje aan een boek over het leven en de kunst van Steins werkt, denkt de beeldhouwer nog lang niet aan stoppen. “Ik werk nog elke dag met plezier en maak bijzondere ontmoetingen en ervaringen mee. Mensen om mij heen stimuleerden me om de verhalen hierover te publiceren in een boek, voor het nageslacht en geïnteresseerden. Mijn belevenissen met Europa-Park komen hierin ook zeker terug.”

 

Het werk van Wim Steins is op 6, 7 en 8 december 2019 te zien in Amsterdam bij de kunstbeurs EuropArtFair in de Westergasfabriek. Geïnteresseerden zijn op afspraak ook van harte welkom in zijn atelier in Kerkrade. Meer informatie: www.wimsteinsart.com.