Koninklijke Burgers’ Zoo schenkt ruim honderd zelfgekweekte koraalkolonies aan collega-publieksaquaria

Ruim honderd zelfgekweekte koraalkolonies vertrekken dinsdag 5 november 2019 vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo naar collega-publieksaquaria in Düsseldorf (Duitsland) en Pula (Kroatië). Het Arnhemse dierenpark beschikt over het grootste levende koraalrifaquarium van Europa en voorziet collega’s in heel Europa belangeloos van de vruchten van de succesvolle kweek.
 
 
Omvangrijk transport
Op dinsdag 5 november 2019 vertrekken in twee afzonderlijke transporten 75 zelfgekweekte koraalkolonies en 3 koperanemonen met bestemming Düsseldorf (Duitsland) en 39 koraalkolonies met als eindbestemming Pula (Kroatië). De Kroatische collega ontvangt daarnaast ook nog 15 juweelkardinaalbaarsjes dankzij de succesvolle kweek in Arnhem. 
 
 
Succesvolle kweek met zachte koralen en steenkoralen
Koralen kunnen in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld: zachte koralen zonder uitwendig skelet en steenkoralen die een kalkskelet bouwen en daarmee de basis van een koraalrif vormen. Het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean weet al jarenlang succesvol te kweken met zowel zachte koralen als steenkoralen. De gekweekte koralen worden zowel in het eigen aquarium voor de schermen uitgezet als aan collega-publieksaquaria geschonken wanneer de aantallen te talrijk worden. 
 
 
Giftige oorlogsvoering tussen koralen
Wanneer koralen tegen elkaar aangroeien, gaan ze ruzie maken. Ze vechten daarbij met speciale lange tentakels die gif bevatten. Andere soorten verteren de buurman door hun zeer eenvoudige darm uit te stulpen en op hem te leggen. Ook overgroeien koralen elkaar, waardoor het onderste koraal geen – of niet voldoende – licht meer ontvangt en op die plek afsterft. Weer andere koralen maken een giftig stofje en laten dat vervolgens vrij om zo de koralen in de directe omgeving te vergiftigen. Om een beetje orde te houden in het koraalrifaquarium ‘snoeien’ duikende dierverzorgers regelmatig om zo de koralen niet te dicht tegen elkaar aan te laten groeien. De koraalgroei is echter zo succesvol dat er erg veel gesnoeid moet worden. Al die koralen worden weggegeven aan andere publieksaquaria.