Bouwer in de kijker: Sunkid Heeghe

Sunkid Heege of kortweg Heege is een Duits bedrijf en een dochteronderneming van Sunkid. Heege staat bekend om zijn kleinere familieattracties waarbij geen operatoren nodig voor zijn. Vooral de butterflys zijn berucht bij pretparkliefhebbers.

 

Heege Freizeitechnik werd opgericht in 1974 door twee broers. In de jaren negentig kwam het tot een splitsing in twee aparte bedrijven. In 2009 werd Heege overgenomen door het Oostenrijke Sunkid. Sunkid was tot op dat moment vooral actief in de skisector met transportbanden, kleine skiliften en andere voorzieningen. Heege Freizeitechnik werd ingepast in de structuur van Sunkid en omgedoopt tot Sunkid Heege.

Naast attracties levert Heege ook achtbaantreinen, transportbanden voor waterparken en reserveonderdelen voor bestaande attracties. Vanwege de splitsing mag het bedrijf niet verward worden met Inno-Heege, dat onder meer de slingerattractie Komeet en de verticaal ronddraaiende Jungle Loop in hun assortiment hebben.

 

Attractieassortiment

 

Tower
Aan de toren zijn vier gondels van twee personen bevestigd. Door aan het touw te trekken ga je omhoog. Het touw vasthouden zorgt er voor dat je blijft stil hangen. Het touw loslaten zorgt ervoor dat je langzaam terug naar beneden gaat. Tijdens de rit draait de toren rond zijn eigen as en zorgt voor een panoramisch uitzicht.

 

Sundancer
Een of meerdere gondels met vier plaatsen draaien rond een middelpunt. De gondel zelf draait ook. Afhankelijk van de snelheid zal deze ook meer of minder naar buiten zwaaien. De attractie is ook interactief, passagiers kunnen zelf de draairichting en de snelheid bepalen.

 

Skydive
Een kabelbaan voor één passagier over een maximale lengte van 50 meter. Er bestaat ook een XL variant waarbij telkens twee passagiers tegelijkertijd kunnen plaats nemen en waarbij het bereik verdrievoudig wordt tot 150 meter.

 

Nautic Jet
In deze attractie neemt één passagier plaats in een bootje. Hij/zij wordt achteruit opgetrokken en  losgelaten. Vervolgens schiet je naar beneden, zweef je door de lucht om vervolgens met een plons op het water te belanden. Nadien wordt de boot achteruit in zijn beginpositie getrokken.

 

Butterfly
Hierbij neem je met twee tegenover elkaar plaats. De gondel wordt opgetrokken tot zijn hoogste punt en losgelaten. Vervolgens gaat de gondel heen en weer tot dat deze terug tot stilstand staat. Sinds 2014 is de klassieke gondel vervangen door een nieuwe uitvoering. Daarnaast is de attractie ook beschikbaar in een Large en XL variant. De attractie is onder pretparkliefhebbers veel besproken. Ondanks zijn grootte wordt de attractie door bepaalde enthousiastelingen als kleine shuttle-achtbaan beschouwd. Hierdoor wordt elke butterfly-installatie een must-do. Hierdoor wordt er herhaaldelijk een bezoek gebracht aan kinderpretparkjes zoals Mega Speelstad.

 

Loopster
Tussen de vier à acht cabines zijn rond een draaiend middelpunt geplaatst. In elke cabine is er plaats voor twee personen. Als passagier bepaal je zelf de intentietijd van de rit. Alleen wat schommelen of liever salto’s maken.

 

Luna-Loop
Deze is vergelijkbaar met de Loopster. Alleen heb je hier maar één gondel en maak je de volledige rotatie rond het middelpunt salto’s. 

 

Biga Coaster
Is een parcours dat je aflegt in een soort van segwayachtig voertuig. De attractie wordt meestal op hoogte gebouwd om de beleving te vergroten.

 

Sky Loop
Deze attractie is de enige niet familiegerichte attractie in het assortiment. Vanaf een platform nemen vier personen plaats in een gondel. Eenmaal vastgeklikt zwaait de gondel uit, weg van het platform. Daarna draait de gondel 360 graden rond. Om uiteindelijk terug te keren naar de beginpositie.