Pairi Daiza bouwt grootste zonnepanelenparking ter wereld

In het kader van de strijd tegen de klimaatopwarming is iedereen zich bewust van de noodzaak om het aandeel groene energie op zeer korte termijn op te trekken. PAIRI DAIZA, de Beste Dierentuin van Europa 2018 en 2019, wil een flinke duit in het zakje doen en heeft beslist zijn nieuwe parking uit te rusten met de grootste fotovoltaïsche carport ter wereld. Met deze installatie van 62.750 zonnepanelen, goed voor een vermogen van in totaal 20 MWc, zal PAIRI DAIZA de eerste dierentuin ter wereld worden die meer dan zijn totale elektriciteitsverbruik dekt met behulp van zelfgeproduceerde groene energie.

 

Het project

De fotovoltaïsche installatie, die wordt geplaatst op initiatief van PAIRI DAIZA, werd ontworpen door het bedrijf Perpetum Energy en wordt gecofinancierd door de verzekeringsmaatschappij Integrale. Ze wordt gebouwd bovenop de nieuwe parkings die een gebied van 20 hectare ten noorden van het park zullen beslaan. Meer dan 80% van de ongeveer 7.000 parkeerplaatsen zal bedekt zijn met wat de grootste fotovoltaïsche parking ter wereld wordt. De bouw van de carports ging reeds in juli 2019 van start. De installatie wordt in de loop van de lente in gebruik genomen.

De 62.750 zonnepanelen zullen een oppervlakte van 104.000 m2 bestrijken voor een totaal vermogen van 20.000 kWc. De installatie zal jaarlijks 20.000 Mwh opwekken. Dat is een stuk meer dan de huidige elektriciteitsbehoeften van PAIRI DAIZA. Het teveel aan groene energie dat door de nieuwe installatie wordt opgewekt kan dienen om de elektrische auto’s van de bezoekers van het park op te laden, ook zal een deel opnieuw worden geïnjecteerd op het net. Op die manier wordt er minder niet-groene elektriciteit opgewekt en verbruikt.

Deze fotovoltaïsche installatie zal de krachtigste van Wallonië zijn en ook de grootste installatie op een carport ter wereld. Tegelijkertijd zullen PAIRI DAIZA en zijn partners Perpetum Energy en Integrale aanzienlijk bijdragen tot de doelstellingen inzake de strijd tegen de klimaatopwarming.

Met de productie kan er elk jaar 6.860 ton aan CO2-uitstoot worden vermeden, vergeleken met de klassieke productie van een stoom- en gascentrale, die 350 g CO2 per kWh uitstoot. Vertrekkende van de hypothese dat één hectare bos op onze breedtegraden 2 ton CO2 per jaar absorbeert, zou er 3.430 hectare bos moeten worden aangeplant om dezelfde hoeveelheid CO2 te compenseren. De oppervlakte van de parking (20 hectare) wordt dus bijzonder goed benut.

Vergeleken met een auto die 120 g CO2 per kilometer uitstoot compenseert de installatie jaarlijks het equivalent van 57 miljoen kilometer. Op het vlak van mobiliteit zal de parking bovendien uitgerust zijn met 80 laadpalen voor elektrische auto’s en de komende jaren kan die capaciteit worden uitgebreid tot 800 palen.

Tot slot heeft Perpetum Energy veel zorg besteed aan het ontwerp van de fotovoltaïsche installatie om de koolstofuitstoot door de productie en het gebruik van de nodige materialen te beperken. Zo zijn de dragende structuren volledig vervaardigd van plaatselijk hout met PEFC-keurmerk. Het PEFC-keurmerk staat garant voor een duurzaam bosbeheer: de jaarlijks gekapte hoeveelheden overschrijden de groei- en vernieuwingscapaciteit van het bos niet. Hout is niet alleen mooi, door het gebruik ervan voor de fotovoltaïsche carport ligt de CO2-uitstoot van het project een stuk lager. Als materiaal is hout immers CO2-neutraal (de hoeveelheid koolstof die vrijkomt bij de ontbinding ervan stemt exact overeen met de hoeveelheid koolstof die wordt geabsorbeerd voor de groei ervan). De CO2-impact van hout is beperkt tot de winning, de verwerking en het transport ervan. Door het gebruik van plaatselijk hout dat maar weinig verwerkt is, zal de koolstofbalans zeer gering zijn vergeleken met andere bouwmaterialen (waaronder staal en beton). Daardoor mogen we zeggen dat de «carbon pay-back» van het project minder dan 3 jaar zal zijn.

 

De financiering

De uitvoering van het project is in handen van Green 4 Power (een beleggingsvehikel dat voor 70% eigendom is van Integrale en voor 30% van Perpetum Energy). Dit ethische beleggingsvehikel wordt 100% gebruikt voor definancieringvanprojecten ophetgebied vanhernieuwbare energie en heeftreeds bijgedragen totdeverwezenlijking van projecten in Wallonië voor een totale jaarlijkse productiecapaciteit van 30 GWh aan groene elektriciteit.

 

De financiering van het project brengt een echte positieve spiraal op gang omdat de eventuele ontvangen subsidies (groenestroomcertificaten), die een last vormen voor de gemeenschap, terugvloeien naar die gemeenschap:

 

  • via een operatie van participatieve financiering (crowdlending) waardoor de burgers de kans zouden kunnen krijgen dit project te ondersteunen door middel van een ethische belegging met een interessant rendement
  • via de lokale verankering van de bedrijven die deelnemen aan het ontwerp, de bouw,de financiering en de exploitatie van de projecten
  • via een participatie van de private sector in het behalen van de milieudoelstellingen
  • via een versterking van pensioenfinanciering