Merlin Entertainments overgenomen door LEGO

De Deense miljardairsfamilie achter het populaire speelgoed LEGO heeft 4,8 miljard pond (zo’n 5,3 miljard euro) op tafel gelegd om Merlin Entertainments over te nemen. Merlin Entertainments is de eigenaar van onder andere de Legoland parken en Sealife-centers en heeft dat bod aanvaard.

Kirkbi, de investeringsgroep van de Deense Kirk Kristiansen-familie heeft een paar weken geleden de gigant Merlin Entertainments overgenomen. Kirkbi is vooral bekend doordat het 75 procent van de LEGO-groep aandelen bezit. Zij hebben 4,8 miljard pond (5,3 miljard euro) geboden om Merlin Entertainments en hun ruim 130 attracties wereldwijd volledig in hun bezit te krijgen. Ze bezaten immers al een derde van Merlins aandelen. In de deal staat beschreven dat er 4,55 pond per aandeel wordt betaald én dat ook de 1,2 miljard pond schulden wordt afgelost. Dat zorgt er ook voor dat Merlin volledig van de beurs wordt gehaald.

SørenThorupSørensen, CEO van Kirkbi zegt: “Krikbi wilde Merlin helpen om zijn volledige potentie te bereiken, wat – volgens ons – enkel kan gebeuren als de groep terug in private handen terecht komt”. Verder stelt de CEO ook dat er, tot op heden, geen plannen zijn om enkele Merlin-attracties van de hand te doen. “De volledige groep blijft bij elkaar en in de praktijk gaat er nog niet meteen veel veranderen”, voegde de firma er nog aan toe.

Merlin Entertainments baat ruim 130 attracties uit in 27 landen. De grootste voorbeelden zijn de Legoland parken, maar ook enkele grote Europese pretparken. Zo maken ook onder andere Alton Towers, Thorpe Park, Heide Park en Gardaland deel uit van deze groep. Of de overname in de toekomst gaat leiden tot meer investeringen, is nog niet bekend.

 

Bron: Merlin Entertainments, BBC