Zoo Planckendael verwelkomt familie geredde Berberapen

In ZOO Planckendael heerst een blije stemming. Het dierenpark bij Mechelen verwelkomt een nieuwe diersoort. Een familie berberapen neemt er zijn intrek in een prachtig nieuw verblijf in Marokkaanse sferen. Zeven geelbruine aapjes leven er samen. Ze zijn bedreigd en hebben onze aandacht broodnodig. Deze apen werden in 2017 in Polen gered uit een illegaal kweekcentrum. Zo kwamen ze bij Stichting AAP en daarna bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek terecht. Zij zochten een goede opvang voor dieren in nood. En die hebben ze nu gevonden, hun nieuwe thuis is in ZOO Planckendael!

 

 

Help!

Berberapen leven in het Atlasgebergte in Noord-Afrika (Marokko en Algerije) tot op 2 000 meter hoogte. Er zijn nog maar een 10 000 dieren over. De laatste 30 jaar is hun aantal met 65% afgenomen. Hun leefgebied wordt door de mens ingepalmd. Dieren worden illegaal verhandeld om als huisdier dienst te doen. Ook hier in Europa! Als de eigenaar ze niet meer wil, komen ze vaak in opvangcentra terecht. Ze worden ook gebruikt in het toerisme. Op toeristische plaatsen kun je op de foto met zo’n aapje. Schattig of niet, ga op reis niet op de foto met een aap!

 

Berbernamen

De groep bestaat uit 3 mannen en 4 vrouwen. Alle dieren in ZOO Planckendael hebben een berbernaam. Zo heb je kweekman Aku, wat maan betekent. Hij is 20 jaar oud. Dan komt mama Taziri (± 12j) of maanlicht en haar zoon Tuareg (± 2j) of een berberstam en mama Ayana (± 12j) of bloesem met haar zoon Dayo (± 2j) of genoegen. De twee laatsten zijn meisje Musa (2j) of zoon en vrouwtje Kayla (± 10j) of mijn lieverd. De vrouwtjes dragen hun kleintjes eerst op de buik en dan verhuizen ze naar de rug, zelfs mannetjes dragen baby’s. ZOO Planckendael neemt deel aan het EEP (EAZA Ex situ Programme), het Europese kweekprogramma.

 

Marokko in ZOO Planckendael

Hun nieuwe buitenverblijf is zo’n 2 500 m² groot en heeft verschillende klimbomen. Centraal staat een wintergroene Atlasceder van zeven meter hoog. In de waterpartij kunnen ze spelen, dat vinden ze heerlijk. De binnenverblijven hebben grote ramen zodat de bezoekers de dieren ook daar bezig kunnen zien. Het gebouw is opgebouwd als een Marokkaans huis van leem. De bezoekers vertoeven op de binnenplaats. Hier vind je citrusvruchten, vijgenbomen en terracotta amforen gevuld met geurige kruiden. Zo ruik je Marokko. Wist je dat de verzorgers de kruiden ook gebruiken als verrijking voor de dieren?

 

Vlooien

Berberapen hebben geen insecten in hun pels, maar toch vlooien ze elkaar. Zo communiceren ze: ze bevestigen de rangorde, geven blijk van respect of onderdanigheid. Het vriest ’s winters in het Atlasgebergte maar met een warme ondervacht hebben ze hun eigen winterjas.

 

Smulpapen

Als het etenstijd is, proppen ze hun eten in hun wangzakken, voor later. Ze lusten grassen, vruchten, schors, bladeren en af en toe een insect zoals rupsen. In ZOO Planckendael krijgen ze meerdere keren per dag veel groenten, apenbrokken en een beetje fruit. Matthias, curator zoogdieren: “Ik ben enorm blij met deze nieuwe apensoort in ZOO Planckendael. Het zijn boeiende groepsdieren en deze geredde groep heeft een belangrijke boodschap te brengen. Poseer op reis nooit met berberapen!”

 

WEETJES:

BIJGELOOF: Op Gibraltar leven een 200-tal dieren. Volgens een legende blijft Gibraltar in handen van de Britten zolang er berberapen op de rots leven. Dus die doen er alles aan om de groep in stand te houden. Wist je dat dit de enige aap is die in Europa voorkomt?

Wist je dat zelfs de bijhorende toiletgroep tegels en lampen in berberstijl en authentieke Marokkaanse deuren heeft? De wasbekken staan op verschillende hoogtes: klein en groot, broederlijk naast elkaar. En helemaal nieuw is het ruimere familietoilet met een grote wc, een kleine wc en een verzorgingskussen.

 

TIP:

Tegen de zomer wordt de weg naar dit verblijf nog avontuurlijker met een boomhut met glijbaan en kruiptunnels, goed voor een boeiende ontmoeting met de berberapen.