Uitgetest: Fury – Bobbejaanland

Op 22 juni 2019 was het eindelijk zo ver. Na wekenlang kwijlend toe te kijken hoe de nieuwe achtbaan Fury opgebouwd werd in Bobbejaanland mochten we naar de feestelijke opening. Niet enkel Fury opende deze avond, maar uiteraard ook het volledige nieuwe themagebied Land Of Legends.

 

 

Land Of Legends

Met Land Of Legends gaat Bobbejaanland voluit voor de totaalbeleving. De zone heeft een achtergrondverhaal gekregen, enorm veel aankleding en eigen themamuziek, gecreëerd door IMAScore.

We kunnen niet anders dan toegeven dat alles er piekfijn uitziet in deze zone. Een gigantisch standbeeld van de Gaurdian of Elements kreeg een centrale plek op het plein en vier attracties kregen een plekje in deze zone. Iedere attractie moet telkens één van de vier elementen voorstellen.

Typhoon staat voor wind. Deze achtbaan doet al heel wat jaartjes dienst in het park, maar deze ziet er weer als nieuw uit in haar nieuwe frisse en blauwe kleur. De wachtrij naar de attractie kreeg enkele leuke elementen en nodigt echt uit tot een ritje.

Sledgehammer staat voor de aarde. Ook hier werd de nodige theming in de wachtrij voorzien, zoals een reuzegrote hand.

Nayad Waters staat uiteraard voor het element water. Deze gloednieuwe waterspeelplaats nodigt enorm uit om doorheen de waterstralen te spurten. Zeker bij hoge temperaturen.

Fury is de gloednieuwe achtbaan, en deze neemt het element vuur voor haar rekening.

Fury uitgetest

Meteen wanneer de poort opende naar Fury spurtten we bijna de wachtrij in. Vol ongeduld, enthousiasme en een grote dosis nieuwsgierigheid. Na wekenlang toekijken hoe de bouw vorderde, en speculeren hoe deze wel zou rijden, was het eindelijk zo ver. De wachtrij kronkelt tussen de supports van de achtbaan door, wat meteen een sfeer schept. Zeker wanneer de trein vlak naast je doorheen de LSM-lancering scheert. De muziek in de wachtrij voelt episch aan en zorgt voor een goede spanningsopbouw, al mocht hij voor ons net wat luider staan.

Aangekomen aan het stationsgebouw, in de vorm van een kasteel, kan je bovenaan de trap kiezen welke kant je opgaat, want Bobbejaanland heeft met Fury meteen ook een wereldprimeur te pakken. Je kunt namelijk zelf kiezen of je de rit voorwaarts of achterwaarts aflegt. Momenteel is het zo dat je bij de linkerkant van de wachtrij sowieso voor een voorwaartse rit kiest, en wanneer je voor de rechterkant kiest, dan stemmen alle inzittenden over de kijkrichting van de rit.

Wij kozen er meteen voor om de stemming te laten beslissen welke kant we zouden opvliegen. De meerderheid stemde voor achterwaarts, wat stiekem ook wel door ons gemanipuleerd werd.

De rit achterwaarts voelt meteen krachtig aan en brengt je bij de tweede lancering op de eerste spike, wat meteen een indrukwekkend momentje is vooraleer je aan 106,6 km/u achterwaarts de tophat op scheert. Wat volgt is een rit aan hoge snelheid doorheen meerdere inversies. Volgens de bouwer zijn er dat vier, maar niet elke inversie voelt aan alsof je volledig overkop gaat, al is dat maar een klein detail wanneer je in de achtbaan zit.

 

Voor onze tweede rit kozen we ervoor om voorwaarts te gaan. En ja hoor, tijdens deze tweede rit leek het wel alsof we nog harder knalden tijdens de lancering. We waren al erg onder de indruk van de achterwaartse rit, toch moeten we toegeven dat een voorwaarts ritje onze voorkeur kent.

 

Eindconclusie

Met Fury drukt Bobbejaanland haar stempel op de pretparkkaart. Fury is niet zomaar het zoveelste achtbaantje dat opende in ons land, maar naar onze bescheiden mening meteen de nummer één achtbaan van België die iedereen moet gaan uitproberen. De baan is enorm krachtig, levert de nodige airtime, maar ook zalige hangtime op en gaat niet vervelen. We waarschuwen je echter: één ritje op Fury tijdens een bezoek aan Bobbejaanland zal nooit volstaan. Je zal de baan opnieuw en opnieuw en opnieuw willen beleven!

Fury is de ‘signature ride’ die Bobbejaanland nodig had en zorgt voor een hoog thrill- en fungehalte.