Top 10 langste Wing Coasters ter wereld

Wing Coasters zijn achtbanen waarbij de zitjes van de achtbaantrein niet boven de track zijn geplaatst, maar langs de zijkant van de track. Hierdoor lijkt de achtbaantrein een soort van grote vogel te zijn die vliegt. Passagiers bij deze type achtbanen krijgen een soort van zweverig gevoel wanneer ze een ritje maken. Wij zochten uit welk de 10 langste Wing Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: X-Flight – Six Flags Great America (914,4 m)

X-Flight in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. De Wing Coaster is 914,4 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. X-Flight bereikt een snelheid van 88,5 km/u en is 37 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop.

 

#9: Thunderbird – Holiday World (925,1 m)

Thunderbird in het Amerikaanse pretpark Holiday World werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2015. De Wing Coaster is 925,1 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 1 minuut en 18 seconden. Thunderbird bereikt een snelheid van 96,6 km/u en is 42,7 meter hoog. Op het parcours gaan de passagiers 4 keer overkop. Thunderbird is de enige gelanceerde achtbaan die Bolliger & Mabillard maakte en het is ook een van de twee enige gelanceerde Wing Coasters in de wereld. De rollercoaster was een investering van 22 miljoen dollar.

 

#8: Wild Eagle – Dollywood (935,1 m)

Wild Eagle in het Amerikaanse pretpark Dollywood werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2012. De Wing Coaster is 953,1 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 22 seconden. Wild Eagle bereikt een snelheid van 98,2 km/u en heeft een drop van 41,1 meter. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 20 miljoen dollar.

 

#7: Wing Coaster – Colourful Yunnan Paradise (1024 m)

Wing Coaster in het Chinese pretpark Colourful Yunnan Paradise werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2018. De Wing Coaster is 1024 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en half. Wing Coaster heeft een hoogte van 45 meter en tijdens de rit gaan de bezoekers 5 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 130 miljoen Chinese Yuan of omgerekend zo’n 16,7 miljoen euro.

 

#6: Dinoconda – China Dinosaurs Park (1050 m)

Dinoconda in het Chinese pretpark China Dinosaurs Park werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in 2012. Dinoconda is een 4D Coaster, de derde en laatste gebouwde van het model 4th Dimension. Bij een 4D coaster draaien de bakjes tijdens de rit rond hun horizontale as waardoor de passagiers meermaals overkop gaan. De rollercoaster heeft een lengte van 1050 meter en tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop. De achtbaan heeft een snelheid van 126 km/u en de achtbaan is 69 meter hoog.

 

#5: X2 – Six Flags Magic Mountain (1100,3 m)

X2 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in 2002. X2 is de allereerste 4D Coaster ooit gebouwd. De 4D Coaster is 1100,3 meter lang en bevat 2 inversies. X2 bereikt een snelheid van 122,3 km/u en is 53,3 meter hoog met een daling van 65,5 meter. De steilste drop op het parcours is 88,5 graden en er zijn krachten tot 4G te voelen.

 

#4: Eejanaika – Fuji-Q Highland (1153 m)

Eejanaika in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies in 2006. Eejanaika is een 4D Coaster en was de allereerste in zijn soort in Azië. De 4D Coaster is 1153 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. In totaal is de achtbaan 76 meter hoog en bevat 3 inversies. Eejanaika bereikt een snelheid van 126 km/u, bij opening pakte Eejanaika het record van snelste achtbaan ter wereld die overkop ging.

 

#3: GateKeeper – Cedar Point (1269,2 m)

GateKeeper in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2013. De Wing Coaster heeft een tracklengte van 1269,2 meter en een rit duurt 2 minuten en 40 seconden. De achtbaan bereikt een snelheid van 107,8 km/u en is 51,8 meter hoog. Tijdens de rit gaan de passagiers 6 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 25 miljoen dollar en loopt over de toegangspoort van het park.

 

#2-1: Parrot Coaster – Chimelong & Wing Coaster – Wanda City (1278 m)

De Wing Coaster uit Wuxi Wanda City en Parrot Coaster uit Chimelong Ocean Kingdom zijn beiden even lang en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Wing Coaster – Wuxi Wanda City:

De Wing Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Wanda City in de provincie Jiangsu moet in de loop van 2019 openen. De rollercoaster wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en moet de snelste Wing Coaster worden dat de fabrikant bouwde. De achtbaan krijgt een snelheid van 118 km/u en wordt 60 meter hoog. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop. Hiermee evenaart de achtbaan het lengte record van de Wing Coasters. Hieronder kan u de onride simulatie beelden bekijken die werden gemaakt aan de hand van de getoonde lay-out.

 

Parrot Coaster – Chimelong Ocean Kingdom:

Parrot Coaster in het Chinese pretpark Chimelong Ocean Kingdom werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in 2014. Tijdens de rit van 1278 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De Wing Coaster bereikt een snelheid van 108 km/u en is 50 meter hoog.

 

 

Toekomst:

In 2018 hadden we een nieuwkomer met Wing Coaster in het Chinese pretpark Colourful Yunnan Paradise een 6de plaats te pakken kreeg in deze top 10. Ook in 2019 was er een nieuwkomer met de Wing Coaster in het Chinese pretpark Wuxi Wanda City, deze evenaart zelfs het lengterecord. Beide achtbanen werden gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard.

 

Nog meer Wing Coasters:

Sinds 2014 bouwde Bolliger & Mabillard 7 Wing Coasters in China. Hiervan zijn echter maar heel weinig gegevens van bekend. Drie daarvan waar informatie over bekend is, staan in deze top 10. Over de vier andere zijn helaas geen lengtestatistieken bekend waardoor we niet weten als ze in deze top 10 zouden terecht komen.

Zo opende in 2017 Flying Wing Coaster in Happy Valley in de provincie Chongqing, deze Wing Coaster gaat 5 keer overkop. In 2018 opende Heaven’s Wing in Huayi Brothers Movie World, deze Wing Coaster gaat 6 keer overkop.

Nog mogelijke nieuwkomers voor deze top 10 in 2019 is de Wing Coaster van Hot Go Dreamworld die 6 keer overkop gaat en de Wing Coaster van Happy Valley Jiangsu die 5 keer overkop gaat. Mocht er meer informatie bekend gemaakt worden zullen we deze top 10 verder updaten.

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.