Het 25ste seizoen van Pairi Daiza: een jubileumjaar vol nieuwigheden

Als Beste Dierentuin van Europa 2019 opende Pairi Daiza afgelopen zaterdag de deuren voor het 25ste seizoen, een uitzonderlijk jubileumjaar. Zo zullen bezoekers voor het eerst hotelkamers en lodges temidden van de dieren kunnen boeken, maar bouwen we ook een Voortplantingscentrum voor Zeldzame Vogelsoorten. Daarnaast gaan we voor het eerst open in de winter…

 

Tientallen geboortes

Dit seizoen kunnen onze bezoekers tientallen pasgeboren dieren leren kennen. Enkele onder hen maken deel uit van bedreigde diersoorten, zoals bijvoorbeeld Malee, onze Aziatische olifant die op 26 februari geboren werd. Het was al de derde keer dat in Pairi Daiza een olifantje gezond en wel ter wereld kwam. Ook vader Po Chin en moeder Aye Chan May maken het goed. De kudde olifanten in Pairi Daiza is met 21 dieren de grootste van Europa, en bestaat uit 19 Aziatische en 2 Afrikaanse olifanten.

Vanaf 6 april zal ook baby-orang-oetan Sungai te zien zijn. Hij werd geboren vlak voor het einde van ons seizoen 2018. De Sumatraanse orang-oetan – de ondersoort die in Pairi Daiza vertegenwoordigd is – is een bijzonder intelligent dier, maar verkeert in de natuur in groot gevaar. Er zijn slechts een paar duizend dieren meer over in hun natuurlijke habitat. Pairi Daiza neemt dan ook actief deel aan het Europese kweekprogramma (EEP).

Voorts mochten we deze winter ook drie dromedarissen, een witgezichtsaki, een brulaap, een Javaanse kleine kantjil, tien naakte molratten, een goudwanggibbon, twee sitatoenga’s, drie ringstaartmaki’s, twee gouden takins, een rode kangoeroe, een zwartvoetpinguïn, tientallen kwallen en zeepaardjes,… Daarnaast verwachten we nog een olifantengeboorte, want onze Aziatische olifantenkoe Farina moet in de komende maanden het leven schenken aan een kalfje. Ook de Zuidelijke witte neushoorns Madiba en Eléonore bevallen dit jaar nog. We herinneren er graag even aan dat deze wonderbaarlijke dieren ei zo na aan het totale uitsterven ontsnapt zijn, en dat ze nog steeds als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van de IUCN (International Union of Nature) genoteerd staan.

 

Tientallen nieuwkomers

Naast de vele geboortes mocht Pairi Daiza de voorbije winter ook heel wat nieuwe gasten vanuit andere dierentuinen verwelkomen. Het gaat in sommige gevallen om nieuwe soorten voor Pairi Daiza, in andere gevallen gaat het om een uitbreiding van soorten die we al hadden:

 • Twee Westelijke laaglandgorilla’s: Tebogo en Indigo. Beiden zijn zes jaar oud en zullen één van onze andere gorilla’s – Lomako – vervoegen. Lomako zag zijn vorige companion Sango deze winter vertrekken naar de dierentuin van Berlijn in het kader van een kweekprogramma. In totaal komt het aantal Westelijke laaglandgorilla’s voor Pairi Daiza in 2019 op zes mannetjes te staan. Voor de volledigheid: Tebo, Indigo, Lomako, Shomari, Dayo en Wazungu. De Westelijke laaglandgorilla is een soort die in kritiek gevaar verkeert. Het is aan de experten van het EEP (European Endangered Species Programme) om te beslissen wanneer we onze mannetjes aan wijfjes kunnen koppelen, om zo de best mogelijke genetische combinaties te garanderen. Op dit moment zijn alle gorillavrouwtjes in Europese dierentuinen reeds gecombineerd. Dat maakt dat de mannetjesgroep van Pairi Daiza nog even geduld moet oefenen.
 • Twee koala’s: vrouwtje Lulu (geboren op 1 december 2016) en mannetje Buddy (geboren op 1 maart 2017). Zij kwamen op 1 maart over vanuit Australië en zullen in ons koalaverblijf Coco vervoegen, die al in Pairi Daiza aanwezig was. De koala is een diersoort die als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst genoteerd staat.
 • Een algazel: het mannetje Saladin. Deze antilopensoort staat sinds de jaren 2000 als ‘uitgestorven in het wild’ op de Rode Lijst van de IUCN. Als deze soort vandaag nog voorkomt op onze planeet, is dat enkel te danken aan de dieren die in dierentuinen konden overleven. Ook in Pairi Daiza is de hoop groot om deze soort te helpen herintroduceren in het wild.
 • Voorts kwamen ook zij er bij: de giraf Oliver, het sneeuwluipaard Laya, de reuzenmiereneter Inca, de Kaapse buffels Husajn en Gitte, drie Chinese alligators, een resem zeldzame arassari’s, een heleboel neushoornvogels, een boskalkoen en een Peruviaanse rode rotshaan.

 

Open met Kerst

Nog een première voor komend seizoen is dat Pairi Daiza ook open zal zijn van 14 december tot 5 januari 2020. Een unieke kans voor onze bezoekers om Pairi Daiza in een magische kerstsfeer te bewonderen. Deze openingsperiode komt bovenop de klassieke opening (6 april tot 11 november).

 

Nieuwe wereld The Last Frontier en de bijhorende logementen

In de lente van. 2019 zal Pairi Daiza haar achtste gebied openen: The Last Frontier. Daarin worden bezoekers ondergedompeld in de unieke sfeer van Brits-Colombia (een streek tussen West-Canada en het zuiden van Alaska). Over acht hectare en temidden van een uitgestrekt woud met sparren, esdoorns en zilversparren zullen bezoekers hier bruine beren, zwarte beren, Stellerzeeleeuwen (de grootste zeeleeuwensoort ter wereld), Canadese wolven, grijze wolven, bevers, poema’s, elanden, damherten en kraanvogels kunnen spotten.

 

Daarnaast wordt het mogelijk om de nacht door te brengen in het gezelschap van al deze wonderbaarlijke dieren. Daarbij zijn drie logemenstypes voorzien:

 • The Paddling Bear, een hotel met een capaciteit van 26 kamers en 4 suites. De verblijven hebben uitzicht op het territorium van onze Stellerzeeleeuwen. Het gaat om kamers van twee tot vier personen.
 • The Natives, tien traditionele, Canadese lodges met zicht op de wolven, beren en damherten, met plaats tot acht personen.
 • The Full Moon Lodges, tien ingegraven huizen in heuvels met zicht op wolven en beren. Hier kunnen tot zeven personen overnachten.
 • In het restaurant The Octopus zullen onze gasten een traditionele kaart terugvinden, maar evengoed een vegetarisch buffet.

 

Voortplantingscentrum voor Zeldzame Vogelsoorten

Al vanaf de oprichting van het park maken vogels een belangrijk deel uit van onze identiteit. De Jardin des Mondes biedt momenteel plaats aan duizenden vogels uit alle hoeken van de wereld. In 2019 wil Pairi Daiza graag een stapje verder gaan door een Voortplantingscentrum voor Zeldzame Vogelsoorten te bouwen in het park. In dit project wordt drie miljoen euro geïnvesteerd. Het gaat om hypermoderne installaties op een oppervlakte van 700 vierkante meter. Dit centrum zal volledig gewijd zijn aan de voortplanting van Spix’ ara’s, neushoornvogels, paradijsvogels en heel wat andere bedreigde soorten.

 

Renovatie van de bestaande ruimtes

 • Ook de reeds bestaande ruimtes van Pairi Daiza lieten we tijdens onze sluitingsperiode natuurlijk niet links liggen.
 • Heel wat nieuwe planten- en bloemensoorten werden deze winter her en der in het park geplant, waaronder zeldzame magnoliavariëteiten, saliesoorten, dicksonia’s en nog veel meer…
 • 000 vierkante meter aan wandelpaden werd heraangelegd.
 • Een ‘Tuin der Monniken’ werd gecreëerd. Hier zullen onze bezoekers kunnen wandelen onder charmante plantenbogen temidden van levendige en geurende bloemensoorten.
 • Een sensatietuin werd in aangelegd in The Kingdom of Ganesha. Hier kan je blootsvoets over verschillende zeldzame soorten gesteenten en mineralen kuieren om letterlijke de voeling met de natuur terug te vinden.
 • Een grote herinrichting van onze Oasis, die er voor moet zorgen dat onze dieren er zich nog beter thuisvoelen.

 

Nocturnes en animaties

 • Dit jaar zullen onze bezoekers tijdens honderd nocturnes tot ’s avonds laat in het park kunnen blijven. Op die dagen sluit Pairi Daiza pas om 21u of 23u de deuren. Prachtige kansen zijn dat, om het park in de schemering te ontdekken…
 • Tijdens de Estivales zullen meer artiesten dan ooit tevoren het park opluisteren. Meer dan 600 zijn het er, en ze zullen optreden op twaalf verschillende locaties. De optredens vinden elke vrijdag en zaterdag plaats, en dat van 12 juli tot 24 augustus. Het park is die dagen telkens tot 23 uur open. De Estivales worden tijdens het weekend van de Nationale Feestdag uitgebreid tot drie avonden (vrijdag, zaterdag, zondag). Er komen ook nog drie verlengde ‘Indonesische weekends’ aan.
 • Voor het tweede jaar op rij strijkt ook de permanente tentoonstelling ‘Happy Nest’ bij ons neer. Daarbij creëeren verschillende artiesten gigantische nesten in het park. Goed voor heel wat verwondering bij zowel de kleine als grote bezoeker…