Top 10 snelste achtbanen met inversies in Europa

Achtbanen zijn de parade paardjes van de pretparken die zich focussen op thrill en adrenaline. Sommige achtbanen zijn heel hoog en behalen een grote snelheid. Andere achtbanen gaan verschillende keren overkop en bieden zo een hoog thrill gehalte aan. Maar welke achtbanen die overkop gaan hebben nu de hoogste snelheid? Wij zochten het uit en maakten een top 10 van de snelste achtbanen met inversies in Europa.

 

 

#10: Dragon Khan – PortAventura Park (104,6 km/u)

Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De rollercoaster was bij opening de snelste achtbaan van Europa die overkop ging. Dragon Khan behaalt een snelheid van 104,6 km/u en gaat maar liefst 8 keer overkop. Hiermee was de achtbaan de eerste in de wereld die 8 maal overkop ging en dat record kon de achtbaan 7 jaar lang in handen houden. Dragon Khan is 45,1 meter hoog en 1269,5 meter lang.

 

#9-6: Valkyria, Abismo, Ukko en Sky Wheel (105 km/u)

Valkyria in Liseberg, Abismo in Parque de Atracciones de Madrid, Ukko in Linnanmäki en Sky Wheel in Skyline Park behalen allemaal een snelheid van 105 km/u en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Sky Wheel – Skyline Park:

Sky Wheel werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Duitse pretpark Skyline Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 105 km/u en gaat 2 keer overkop. Sky Wheel is een SkyLoop rollercoaster met de XT 150 lay-out. De rollercoaster is 46,2 meter hoog en tijdens de rit zijn er krachten tot 5 G te voelen. Bij opening was de achtbaan de snelste achtbaan van Europa met inversies.

 

Abismo – Parque de Atracciones de Madrid:

Abismo werd gebouwd in 2006 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid. De achtbaan behaalt een snelheid van 105 km/u en gaat 2 keer overkop. Abismo is een SkyLoop rollercoaster maar met de XT 450 lay-out, een langere versie van de gekende standaard lay-out. De rollercoaster is 46,2 meter hoog en tijdens de rit zijn er krachten tot 4 G te voelen.

 

Ukko – Linnanmäki:

Ukko werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Maurer Rides in het Finse pretpark Linnanmäki. De achtbaan behaalt een snelheid van 105 km/u en gaat 2 keer overkop. Ukko is een SkyLoop rollercoaster met de XT 150 lay-out. De rollercoaster is 46,2 meter hoog en tijdens de rit zijn er krachten tot 5 G te voelen.

 

Valkyria – Liseberg:

Valkyria werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Zweedse pretpark Liseberg. De Dive Coaster behaalt een snelheid van 105 km/u en gaat 3 keer overkop. De rollercoaster is 47 meter hoog en 700 meter lang. Bij opening was het de grootste Dive Coaster van Europa.

 

#5: Taiga – Linnanmäki (106 km/u)

Taiga is de nieuwe attractie in deze top 10. De achtbaan wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Finse pretpark Linnanmäki. De achtbaan behaalt een snelheid van 106 km/u en gaat 4 keer overkop. Taiga is 52 meter hoog en moet in de loop van 2019 openen voor het grote publiek.

 

#4: iSpeed – Mirabilandia (110 km/u)

iSpeed werd gebouwd in 2009 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De achtbaan behaalt een snelheid van 110 km/u en bevat twee inversies. De rollercoaster is 55 meter hoog en 980 meter lang.

 

#3: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan behaalt een snelheid van 115 km/u en bevat 3 inversies. Het was de eerste moderne houten achtbaan van Europa die overkop gaat en nog steeds de enige van het continent. Wildfire is 56 meter hoog en 1265 meter lang.

 

#2: Schwur des Kärnan – Hansa Park (127 km/u)

Schwur des Kärnan werd gebouwd in 2015 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 127 km/u en bevat 1 inversie. De rollercoaster is 73 meter hoog en 1235 meter lang. Het speciale van Schwur des Kärnan is dat deze een wereld uniek element heeft dat we niet gaan verklappen voor de mensen die de achtbaan nog niet gedaan hebben. Als u zich graag laat verrassen raden we u af de onride beelden te bekijken.

 

#1: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 135 km/u en bevat 1 inversie. De achtbaan was bij opening de snelste rollercoaster van Europa, de snelste achtbaan met een inversie in de wereld en de snelste Wing Coaster ter wereld. Het Europese snelheidsrecord verloor de achtbaan definitief in 2018 aan Hyperion in Energylanida en in 2017 geraakte de achtbaan haar record kwijt voor snelste achtbaan met een inversie aan de vernieuwde Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland. Maar hoe dan ook was het best knap om deze records meer dan 10 jaar in handen te hebben. Furius Baco is nog steeds de snelste Wing Coaster ter wereld en de snelste achtbaan met inversies in Europa.

 

 

Toekomst:

Dit jaar komt Taiga uit Linnanmäki de top 10 binnen. De achtbaan weet zich meteen op de 5de plaats te nestelen, maar dit is niet de enige achtbaan die de top 10 in de toekomst doet veranderen. Het Poolse pretpark Energylandia gaat in 2020 namelijk uitpakken met grote hybride achtbaan met de naam Zadra. Zadra zal gebouwd worden door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en wordt 60 meter hoog. De achtbaan krijgt een snelheid van 115 km/u en zal 3 keer overkop gaan.

 

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.