Burgers’ Zoo boekt succes in Nederland en Belize

Koninklijke Burgers’ Zoo is tevreden over 2018.  Zo werden er twee genetisch zeer belangrijke Sri Lanka panters geboren. Daarnaast beslaat het beschermde natuurgebied in Belize sinds dit jaar ruim zeven maal de oppervlakte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. En ondanks de zeer warme zomer passeerden dit jaar in totaal 1.108.797 bezoekers de toegangspoorten.

 

Bijzondere ontwikkelingen bij de dieren en planten

Ook in 2018 werd er een breedlipneushoorntje geboren: sinds het jaar 2000 kwamen maar liefst negen neushoorntjes in Arnhem ter wereld, waarmee Burgers’ Zoo een voortrekkersrol vervult in het Europese fokprogramma. De geboorte van twee genetisch zeer belangrijke Sri Lanka pantertjes was verheugend nieuws, net als de succesvolle kweek met renkoekoeken en talloze andere vogelsoorten dit jaar. Na veel voorbereidingen kwam in november een Maleise berenman vanuit een Schots dierenpark naar Arnhem in de hoop dat hij in de nabije toekomst voor nageslacht gaat zorgen.

Diersoorten als wrattenzwijnen, ringelrobben en bongo’s vertrokken uit Arnhem om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, waarin na oplevering in het voorjaar van 2019 twee soorten maki’s, neusberen en doodshoofdaapjes te zien zijn. In de Bush werd officieel een nieuwe Dracaena-soort ontdekt door botanicus en Dracaena-expert Theo Damen die zijn vondst in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift wereldkundig heeft gemaakt. Een kroon op het nog altijd zeer revolutionaire ontwerp van de Bush, het overdekte tropische regenwoud dat dit jaar zijn dertigjarige jubileum vierde.

 

Conservatie

Stichting Future For Nature reikt ieder jaar aan drie jonge, talentvolle natuurbeschermers de Future For Nature Award uit, gekoppeld aan een geldbedrag van 50.000 euro per winnaar. Burgers’ Zoo is één van de hoofdsponsors van Stichting Future For Nature en de uitreiking van de Future For Nature Awards vindt jaarlijks in het Arnhemse dierenpark plaats. In 2018 wonnen Adam Miller (27), Trang Nguyen (27) en Geraldine Werhahn (33) deze prestigieuze prijs voor succesvolle natuurbescherming. Adam Miller is een jonge Amerikaan die de illegale handel in (zang)vogels bestrijdt in Borneo. Trang Nguyen is een avontuurlijke Vietnamese die een gevaarlijke strijd vecht tegen de illegale handel van bedreigde diersoorten uit Afrika en Azië. Geraldine Werhahn is een Zwitserse onderzoekster die haar thuisland heeft verruild voor het onherbergzame Tibet en Nepal om een zeldzame wolvensoort te beschermen. Doutzen Kroes heeft dit jaar als eregast de Future For Nature Awards 2018 uitgereikt in Burgers’ Zoo onder landelijke belangstelling van de media. Doutzen Kroes is zeer betrokken bij natuurbescherming en heeft met haar eigen campagne miljoenen ingezameld ten bate van de bescherming van de Afrikaanse olifant.

 

Het natuurgebied dat Burgers’ Zoo al bijna dertig jaar samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama Zoo succesvol beschermt in het Midden-Amerikaanse land Belize is uitgebreid met een oppervlakte van maar liefst 15.000 voetbalvelden tot een totale oppervlakte van bijna 400 vierkante kilometer: ruim zeven maal de oppervlakte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Belangrijk is dat met deze uitbreiding de verschillende natuurreservaten waaruit het project in Belize bestaat, aan elkaar zijn verbonden tot één geheel. Hierdoor kunnen diersoorten zich voortaan door het volledige natuurgebied verplaatsen en vinden er uitwisselingen plaats tussen dierpopulaties die voorheen van elkaar gescheiden waren. De uitbreiding van het natuurgebied onderstreept het vertrouwen van de Belizaanse overheid in het succesvolle natuurbeschermingsproject.

 

Onderzoek

Een wereldprimeur in de Ocean op het gebied van wetenschappelijk onderzoek: curator/bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten hebben voor het eerst succesvol anticonceptie toegepast bij vissen. Hun toepassing van anticonceptie bij de adelaarsroggen werd gepubliceerd door het internationaal toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of Fish Biology. Met deze recente publicatie kwam het aantal wetenschappelijke publicaties in Burgers’ Ocean op 21 te staan. Het Arnhemse koraalrifaquarium is zeer voortvarend in de kweek van diverse haaien- en roggensoorten en staat internationaal bekend om het grootste levende koraalrif in aquaria van Europa en zelfs het op één na grootste ter wereld. Het grootste levende koraalrif in aquaria is te vinden in Townsville, Australië.

Daarnaast verrichten diverse studenten (universitair en HBO) (gedrags)onderzoek. Zo onderzochten ze onder andere het gebruik van het nieuwe verblijf in de Mangrove door de Caribische zeekoeien. Ook de verspreiding door de hal, de verschillende natuurlijke gedragingen en levensduur van een aantal tropische vlindersoorten was onderwerp van onderzoek en bijvoorbeeld de interactie tussen twee verschillende apensoorten, namelijk Westelijke laaglandgorilla’s en goudbuikmangabeys.

 

Educatie

Dierentuingidsen hebben in 2018 in totaal 163 basisschoolklassen op locatie bezocht: een stijging van vijftig procent ten opzichte van 2017 en een verdubbeling ten opzichte van 2016. Sinds de start in 2014 van het educatieve programma ‘Expert in de Klas’ zijn er 11.000 kinderen bezocht. In februari hebben dierentuingidsen diverse sessies op scholen verzorgd voor de Nationale Voorleesweek met het thema ‘Ssst, de tijger slaapt’. Gerda Havertong verrichtte in Arnhem de aftrap voor dit thema van de Nationale Kinderboekenweek.

De winteravondlezingen die in 2018 zijn georganiseerd, hebben telkens minimaal driehonderd gasten mogen verwelkomen en de kindercolleges 95 enthousiastelingen (ten opzichte van gemiddeld 80 in 2017). Voor WUR Wageningen, MBO Helicon/Velp en Wildlife Management/Van Hall Leeuwarden zijn lessen, lezingen en workshops georganiseerd in Burgers’ Zoo. De zomer stond educatief gezien in het teken van de Desert, aanhakend op de Desert Musical met Zoë & Silos, met thematische speurtochten in de rotswoestijn en dierentuingidsen die zes weken lang vanuit infostands en infopunten bezoekers over dit ecosysteem vertelden. Het team van dierentuingidsen, die door Burgers’ Zoo intensief worden getraind, bestaat inmiddels uit meer dan tweehonderd vrijwilligers.

 

Recreatie

In 2018 bezochten in totaal 1.108.797 gasten Burgers’ Zoo: wat minder dan in het topjaar 2017 toen 1.157.868 bezoekers de toegangspoort passeerden. In vergelijking met 2015 (1.040.804 bezoekers) en 2016 (1.023.469 bezoekers) blijkt echter dat ook 2018 een goed jaar is geweest voor het Arnhemse dierenpark.

Burgers’ Zoo organiseerde dit jaar vijf verschillende evenementen voor de dagbezoekers en abonnementhouders: het lichtfestival Burgers’ Light (voorjaarsvakantie), Gigantisch Apenkooien (meivakantie), Zoë & Silos: de Desert Musical (zomervakantie), Dino’s in the Zoo (herfstvakantie) en Pasar Malam in de Bush (kerstvakantie).