Bevestigd: RMC bouwt duellerende houten achtbaan Gwazi om

Na jaren en maanden van speculeren en verpletterende geruchten is het eindelijk bevestigd. De Amerikaanse topconstructeur Rocky Mountain Construction (RMC) gaat de duellerende houten achtbaan Gwazi in Busch Gardens Tampa omtoveren tot een gloednieuwe hybride coaster tegen 2020.

 

Duellerende houten achtbaan Gwazi:

Gwazi was een spectaculaire duellerende houten achtbaan die in 1999 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International in Busch Gardens Tampa. De achtbanen volgden een tegenovergestelde lay-out, waardoor de treinen tijdens de rit elkaar meermaals kruisten en zo een soort duel aangingen met elkaar. De linkerkant had een gele trein en kreeg de naam Lion (leeuw), de rechterkant had een blauwe trein en kreeg de naam Tiger (tijger). Lion en Tiger werd gekozen omwille van het mythologische wezen de Gwazi, een dier met het hoofd van een tijger en het lichaam van een leeuw.

 

Ondanks dat deze baan in de beginjaren omschreven werd als een geweldige coaster met een uniek duellerend effect, werden de achtbanen snel ruw door het ongunstig klimaat in deze regio. Als gevolg hiervan sloot Tiger in 2012, terwijl de Lion-kant nog tot 1 februari 2015 verder zijn rondjes bleef rijden. Hierna sloot ook de Lion-kant.

 

 

Sterke aanwijzingen en geruchten:

Vele fans droomden er al jaren van dat de banen ooit zouden heropenen en toen in april 2018 de handelsnaam “Twisted Tiger” door moederbedrijf SeaWorld Parks & Entertainment werd geregistreerd, ging de geruchtenmolen meteen op volle toeren. Verschillende achtbanen die door RMC werden omgebouwd hebben “Twisted” in de naam staan en het zou ook een logische reden geweest zijn waarom Gwazi na 4 jaar nog steeds niet was afgebroken.

 

Maar wie toen nog twijfelde over deze mogelijke aanwijzingen werd pas echt zeker over de ombouw tijdens de voorstelling in september van de gloednieuwe achtbaan voor 2019. Busch Gardens Tampa kondigde toen Tigris aan, een gelanceerde achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Premier Rides die een snelheid behaalt van 99,8 km/u en 45,7 meter hoog is.

U denkt misschien, wat heeft dit met Gwazi te maken? Wel, op het einde van deze voorstelling werd immers het volgende bekendgemaakt: “We wanted to make this a little bit of a hybrid attraction announcement…” en een beetje later volgende de zin, “Through Gwazi’s existence, it’s always been a little bit of a rocky ride, so we decided we’re going to go ahead and revamp Gwazi into a new attraction.”

Om te beginnen werd hier bekendgemaakt dat Gwazi aangepakt zou worden en zou openen als een nieuwe attractie in 2020. Het spreekt voor zich dat een achtbaan die al 4 jaar lang stilstaat zonder onderhoud niet zomaar nog gered kan worden. Daarnaast in het achterhoofd houdende dat het al een ruwe attractie was die wel een retracking zou kunnen gebruiken. Wetende dat al veel gelijkaardig achtbanen de afgelopen jaren een RMC retracking kregen en dat de term “hybrid” gebruikt werd in de aankondiging. Verder zijn er momenteel ook geen andere bedrijven die oude houten achtbanen omvormen tot moderne hyrbide achtbanen.

Daarnaast werd er gesproken van een “rocky ride”, een subtiele hint naar Rocky Mountain Construction. Gelijkaardige hints werden immers ook al gegeven met Twisted Timbers in Kings Dominion toen zij aankondigden: “There’s Really More Coming” en in Cedar Point waar tijdens de laatste rit voor de oude Mean Streak werd gesproken van “Richard Michael Crosby”. Bij beide banen werd toen een jaar later officieel aangekondigd dat ze een RMC-retracking zouden krijgen.

 

De bevestiging:

Maar op 21 december 2018 werden de aanwijzingen effectief bevestigd. Dit gebeurde toen een bouwvergunning die was ingediend op 23 oktober 2018 werd aangevuld met het bedrijf dat de werken zou uitvoeren, namelijk Rocky Mountain Construction. Het langverwachte bewijs waarnaar iedereen al maanden uitkeek was plotseling een feit!

 

En ondertussen is men ook bezig met werkzaamheden bij de achtbaan. Een van de werkmannen droeg dit opvallend t-shirt:

 

Maar toch blijven we nog met heel wat vragen over. Gwazi was een duellerende houten achtbaan. Zal RMC deze omvormen naar een duellerende hybride achtbaan? Zal er 1 baan van gemaakt worden zoals RMC deed met Storm Chaser in Kentucky Kingdom? Zal er een Quasi Möbius lay-out gevormd worden waarbij de beiden achtbanen samengevoegd worden tot 1 lange achtbaan zoals RMC deed met Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain? Daar hebben we voorlopig geen antwoord op en het zal dus wachten worden tot wanneer Busch Gardens Tampa de officiële aankondiging maakt van de nieuwe attractie.

Het registreren van het handelsmerk Twisted Tiger zou kunnen doen wijzen dat de dubbele achtbaan herleid zal worden naar 1 achtbaan. Dit zou dan kunnen betekenen dat de Lion-kant gewoon wordt afgebroken en dat de retracking gebeurt op de Tiger-kant. Een andere mogelijkheid is dat RMC een achtbaan maakt op delen van beide banen. Of dit zou kunnen wijzen op een Quasi Möbius lay-out waarbij de tweede vertrekkende trein in zijn eerste rondje een race maakt tegen de eerste trein die vertrokken is, en in zijn tweede rondje een race maakt met de derde vertrokken trein. Om een beter beeld te krijgen van het concept van de Quasi Möbius lay-out, kan u hieronder een video bekijken van Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain die eveneens een dergelijke lay-out heeft.

 

Bron en foto’s: The Coaster Kings, Great Coasters International, Busch Gradens Tampa