Schotse beer stimuleert Arnhemse berinnen bij Burgers’ Zoo

Reikhalzend kijken de biologen en dierverzorgers van Koninklijke Burgers’ Zoo uit naar het binnenkomende transport van een Maleise berenman op vrijdag 30 november 2018. De hoop is gevestigd op het volwassen mannetje uit de dierentuin van Edinburg (Schotland) en de twee Arnhemse berinnen om gezamenlijk het Europese fokprogramma van broodnodige aanwas te voorzien.

 

Kleine kans

Alle faciliteiten zijn aanwezig in Koninklijke Burgers’ Zoo: een uitgestrekt buitenverblijf, diverse verwarmde binnenverblijven voor en achter de schermen en een speciaal ontworpen werpkamer voor de Maleise beren. Toch wordt het een lastig verhaal. Uit een vruchtbaarheidsonderzoek door Duitse specialisten van IZW uit Berlijn (Institut für Zoo- und Wildtierforschung) is op 12 januari 2018 gebleken dat één van beide berinnen vrijwel onvruchtbaar is. De andere berin heeft ongeveer vijftig procent kans op een succesvolle dracht. De leeftijd speelt hierbij een rol: beide vrouwtjes zijn ruim 18 jaar oud.

 

Een Europese uitdaging

Uit de stamboekgegevens van het Europese fokprogramma voor de Maleise beer blijkt dat er in totaal 39 Maleise beren in de Europese dierenparken leven die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria): 13 mannen en 26 vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de Maleise berenpopulatie in Europa ligt daarbij behoorlijk hoog en er is dus een duidelijk overschot aan vrouwen. Voor veel diersoorten verlopen de Europese fokprogramma’s zeer voorspoedig, maar bij Maleise beren is dit helaas niet het geval.

 

Stimulerende werking?

De hoop is dat de komst van de Maleise berenman een stimulerende werking heeft op de hormoonhuishouding van de reeds aanwezige berinnen. Beide vrouwen kwamen op 22 april 2008 vanuit de dierentuin van Keulen (Duitsland) naar Burgers’ Zoo en zijn ruim 18 jaar oud. De man uit Schotland is 15 jaar oud. Mocht op termijn blijken dat de aanwezigheid van de nieuwe man geen vruchten afwerpt, dan kan wellicht worden overwogen om de vrouwen te ruilen voor een jongere berin. Die beslissing is echter aan de coördinator van het fokprogramma en ligt nog ver in de toekomst.