Top 10 best bezochte pretparken ter wereld

In onze wekelijkse top 10 bekijken we deze keer wat de 10 best bezochte pretparken ter wereld zijn van het afgelopen jaar (2017). Deze keer is er een interessante nieuwkomer die al in haar tweede openingsjaar deze top 10 weet binnen te komen.

 

#10: Universal Studios Florida (10,2 M)

Universal Studios Florida is het 2de beste bezochte Universal park ter wereld. Het afgelopen jaar mocht het park een stijging noteren van 2,0%, waardoor de bezoekersaantallen stegen tot 10.198.000 in 2017. Ondanks de stijging in bezoekersaantallen zakt het park een plaatsje op de wereldranglijst. Universal Studios Florida ligt in het Universal Orlando Resort samen met Universal Islands of Adventure.

Universal Studios Florida heeft verschillende top attracties waaronder enkele spectaculaire darkrides en 4 achtbanen. Een aantal van de bekende attracties zijn: Harry Potter and the Escape from Gringotts, Despicable Me Minion Mayhem, E.T. Adventure, Hollywood Rip Ride Rockit, Revenge of the Mummy, The Simpsons Ride, Transformers en Terminator. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Universal Orlando Resort, zowel Universal Studios Florida en Universal Islands of Adventure.

 

#9: Disney’s Hollywood Studios (10,7 M)

Disney’s Hollywood Studios kreeg het afgelopen jaar 10.722.000 bezoekers over de vloer en doet het daarmee opnieuw 0,5% minder goed dan vorig jaar. Het pretpark zakt hiermee een plaatsje op de wereldranglijst en blijft hiermee slechts het 4de beste bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Disney’s Hollywood Studios heeft een aantal bekende attracties waaronder 2 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: Rock ‘n’ Roller Coaster, Star Tours, Star Wars, Toy Story Mania, Tower of Terror en The Great Movie Ride. Voor volgend jaar worden wel stijgende bezoekers aantallen verwacht want dit jaar opende de nieuwe familie achtbaan Slinky Dog Dash die twee lanceringen telt.

 

#8: Shanghai Disneyland (11,0 M)

Shanghai Disneyland opende de deuren in 2016, toen ontving het pretpark 5,6 miljoen bezoekers. Een jaar later verdubbelde deze cijfers bijna naar 11.000.000 bezoekers in 2017. Dit is een stijging van 96,4% waarmee het park in een klap de beste steiger uit de top 20 is. Het park komt ook nieuw deze top 10 binnen.

Shanghai Disneyland heeft een aantal top attracties en 3 achtbanen. Een van de belangrijkste attracties is de gelanceerde achtbaan TRON Lightcycle Power Run en de Sven Dwars Mine Train. Andere leuke attracties zijn: Soaring Over the Horizon, Roaring Rapids, Pirates of the Caribbean, Peter Pan’s Flight en Buzz Lightyear Planet Rescue.

 

#7: Epcot (12,2 M)

Epcot is het het 3de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando en het enige Disney pretpark zonder achtbanen, al zal daar in 2021 verandering in komen. Het park kreeg vorige jaar 12.200.000 bezoekers over de vloer, dit was een mooie stijging van 4,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks de mooie cijfers zakt het park wel een plaatsje op de wereldranglijst. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Epcot is een paviljoen park dat voornamelijk draait rond exposities, dit is de reden waarom er momenteel ook geen achtbanen te vinden zijn. Een aantal bekende attracties in Epcot zijn Soarin’, Test Track en Spaceship Earth.

 

#6: Disney’s Animal Kingdom (12,5 M

Disney’s Animal Kingdom is het 2de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando en stijgt hiermee een plaats in de ranking. Vorig jaar mocht het park 12.500.000 bezoekers ontvangen wat een zeer grote stijging is van 15,3% ten opzichte van het jaar er voor. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Disney’s Animal Kingdom heeft buiten de vele dieren ook 3 achtbanen in aanbod. Een aantal grote attracties zijn: De Afrikaanse olifanten, De vlindertuin, Expedition Everest, De Gorillas, Kali River Rapids, De leeuwen, De exotische vogels, De neushoorns, Primeval Whirl, en De tijgers.

 

#5: Tokyo Disney Sea (13,5 M)

Tokyo Disney Sea is het jongste pretpark van het Tokyo Disney Resort. Vorige jaar mocht het park 13.500.000 bezoekers ontvangen, dat was 0,3% meer dan het jaar ervoor. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disney Sea park nog een tweede pretpark, Tokyo Disneyland.

Tokyo Disney Sea heeft 2 achtbanen, heel wat attracties en het algemene thema draait rond de zee. Een aantal bekende attracties zijn: Tower of Terror, Toy Story Mania, Indiana Jones Aventure: Temple of the Crystal Skull, Sindbad’s Storry Book Voyage en Journey to the Center of the Earth.

 

#4: Universal Studios Japan (14,9 M)

Universal Studios Japan is het best bezochte Universal park ter wereld. De bezoekersaantallen van Universal Studios Japan groeide vorige jaar met 3,0% tot 14.935.000 bezoekers in 2017, hiermee heeft het park al voor het 8ste jaar oprij groeiende bezoekers aantallen.

Universal Studios Japan heeft 5 achtbanen en verschillende mooie darkrides. Een aantal bekende attracties zijn: The Wizarding World of Harry Potter met onder andere Harry Potter and the Forbidden Journey en Flight of the Hippogriff, The Amazing Adventures of Spider Man, Hollywood Dream, Space Fantasy, The Flying Dinosaur, Jurassic Park Snoopy’s Great Race en Jaws.

 

#3: Tokyo Disneyland (16,6 M)

Tokyo Disneyland is gelegen in het Tokyo Disney Resort en ontving vorig jaar 16.600.000 bezoekers, dat was een lichte stijging van 0,4% in de bezoekers aantallen ten opzichte van het jaar er voor. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disneyland park nog een tweede pretpark, Tokyo Disney Sea.

Tokyo Disneyland heeft 3 achtbanen en verschillende darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Jungle Cruise, Monsters Inc. Ride & Go Seek, Splash Mountain, Pirates of the Caribbean, Pooh’s Hunny Hunt, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Peter Pan’s Flight, Hounted Mansion, Star Tours, Space Mountain en Monsters. Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Tokyo Disney Resort, zowel Tokyo Disney Sea en Tokyo Disneyland.

 

#2: Disneyland – Anaheim (18,3 M)

Disneyland is gelegen in het Disneyland Resort te Anaheim en is het oudste Disney pretpark ter wereld. Disneyland ontving vorig jaar 18.300.000 bezoekers en had daarmee een stijging van 2,0% ten opzichte van het jaar ervoor. In het Disneyland Resort in Anaheim is er naast het Disneyland Park ook nog een tweede Disney pretpark te vinden, namelijk Disney California Adventure Park dat vorig jaar 9.574.000 bezoekers mocht ontvangen en daarmee het 13de best bezochte pretpark ter wereld is.

Disneyland heeft 5 achtbanen en verschillende grote darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Space Mountain, Star Tours, It’s a Small World, Matterhorn Bobsleds, Peter Pan’s Flight, Big Thunder Mountain, Indiana Jones Adventure, Haunted Mansion, Pirates of the Caribbean, Splash Mountain en The Many Adventures of Winnie the Pooh. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Resort, zowel Disneyland Park en Disney California Adventure Park.

 

#1: Magic Kingdom (20,5 M)

Magic Kingdom is het best bezochte pretpark ter wereld en is gelegen in het Walt Disney World Resort te Orlando. In 2017 mocht het park een stijging van 0,3% bezoekers optekenen goed voor een totaal van 20.450.000 bezoeker. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Magic Kingdom heeft verschillende bekende attracties waardonder 4 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: The Barnstormer, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, It’s a small world, Jungle Cruise, Monsters Inc. Laugh Floor, Peter Pan’s Flight, Pirates of the Caribbean, Seven Dwarfs Mine Train, Speedway, The Many Adventures of Winnie The Pooh, Space Mountain en Splash Mountain.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat zo goed als alle Disney-pretparken in de wereld in 2016 moesten afrekenen met slechte resultaten maar dit jaar weer stijgende cijfers mogen noteren. Hiermee zijn er terug opnieuw 8 Disney pretparken in de top 10. Dit gaat en koste van Universal die na een jaar met 3 parken in de top 10, opnieuw naar 2 parken gaat in de top 10. Toch doen de Universal-parken over de gehele lijn goed.

Wat ook opvallend is dat na het mindere jaar 2015, nu vele parken opnieuw stijgende cijfers mogen noteren. De 25 meest succesvolle pretparken van 2017 ontvingen samen 4,7% meer bezoekers dan de top 25 van 2016, waardoor we kunnen zeggen dat er een algemene stijgende trend was in 2017.

Disneyland Park in het Walt Disney Resort te Parijs kende in 2016 door de grote renovatiewerken, een zwaar verlies in de bezoekersaantallen. In 2016 kwamen er 14,2% minder gasten over de vloer maar die bezoekers kwamen in 2017 weer terug want het park mocht een stijging van 15,0% optekenen. Hierdoor krijgt het park opnieuw 9.660.000 bezoekers over de vloer en stijgt daarmee opnieuw 1 plaatsje op de wereldranglijst naar positie 12. Dit is nog wel 3 plaatsen slechter dan in 2015. Disneyland Park was ooit nog het 5de best bezochte pretpark ter wereld.

 

 

Best groeiende parken:

We hadden het eerder al vernoemd maar Shanghai Disneyland is de beste stijger uit de top 20 met een groei van 96,4%. Hiermee verdubbeld het park bijna haar bezoekers aantallen van het openingsjaar.

Een ander pretpark dat we in het oog moeten houden is Chimelong Ocean Kingdom in China. Dit park staat net buiten de top 10 op een 11de plaats. Het park werd opgericht in 2014 en mocht in 2015 de grootste stijging in de top 20 noteren. Ook in 2016 mocht het park een grote stijging noteren en was toen de 2de sterkste stijging uit de top 20. In 2017 groeide opnieuw de cijfers met 15,5%, goed voor zo’n 9.788.000 bezoekers. De kans is redelijk groot dat het park op zeer korte termijn de top 10 zal binnen komen. Die zou een unicum zijn want dan zou voor het eerst een niet Disney of Universal park de top 10 halen.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 18 mei 2018 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2017 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.