Dapper neushoornjong toont geen ontzag tijdens introductie met haar vader in burgers’ Zoo

Donderdag 31 mei 2018 in de vroege ochtend heeft breedlipneushoorntje Naomi voor het eerst kennis gemaakt met haar vader op de savannevlakte van Burgers’ Safari. Het Arnhemse dierenpark heeft veel ervaring met neushoornintroducties, maar toch blijft het altijd even afwachten hoe de vader op zijn jong reageert. Moeder houdt de telg echter nauwlettend in de gaten en komt tussenbeide als de man naar haar gevoel te dicht bij haar jong in de buurt komt. Naomi toonde echter geen enkel ontzag voor de bijna drieduizend kilo zware man en dreef hem zelfs een poosje nieuwsgierig achteruit, daarbij gesteund door haar moeder met een gewicht van vijfentwintighonderd kilo en haar bijna negenhonderd kilo zware broer van bijna twee jaar oud.

 

 

Zorgvuldig opgebouwde kennismaking

Het drie maanden oude neushoornvrouwtje leefde al enkele weken samen met de volwassen vrouwen en hun andere jongen op de savanne, het leefgebied dat ze delen met giraffen, zebra’s en antilopen. Net als in de natuur gebruikelijk is, leven breedlipneushoornmannen solitair. Totdat het jong helemaal vertrouwd was met het leven op de vlakte voor de schermen en letterlijk wat steviger op zijn poten stond, verbleef de man uit voorzorg in een verblijf achter de schermen. Naar schatting weegt de kleine neushoorn inmiddels rond de tweehonderd kilo. Na enkele lichte schijnaanvallen van moeder richting vader koos de laatste eieren voor zijn geld en zette hij zijn hoofdzakelijk solitaire leventje voort op de savanne. Alleen als de vrouwen tochtig zijn, toont hij zeer tijdelijk meer dan gemiddelde interesse in de dames: exact zoals dat in de natuur gebruikelijk is.

 

Belangrijke neushoornfokker Europa

Met enkele andere Europese dierenparken neemt Burgers’ Zoo nadrukkelijk het voortouw qua fok van breedlipneushoorns de afgelopen decennia. Momenteel leven zeven breedlipneushoorns op de uitgestrekte savannevlakte in Arnhem: een volwassen man, drie volwassen vrouwen en drie jongen in verschillende leeftijden. De afgelopen 18 jaar werden maar liefst 8 jongen in Burgers’ Zoo geboren. In heel Europa stokte de teller in 2017 op 11 geboortes in totaal en in 2016 was er sprake van 16 breedlipneushoorngeboortes in totaal.