Bizarre Pretparken: Huis ten Bosch

Huis ten Bosch is niet enkel een paleis in het Nederlandse Den Haag. Het is eveneens een gelijknamig themapark in het Japanse Sasebo (Nagasaki). In het themapark kunnen bezoekers de sfeer uit een typisch Nederlandse stad opsnuiven. Er zijn waarheidsgetrouwe replica’s van gebouwen terug te vinden, maar ook de pittoreske grachtjes die Nederland kent werden er nagebootst. Naast een boottochtje op de kanaaltjes kunnen bezoekers zich ook verplaatsen op een echte Hollandse fiets.

 

Geschiedenis
De geestelijke vader van Huis ten Bosch is Yoshikuni Kamichika. In 1979 bezocht hij voor het eerst Europa, waaronder ook de lage landen. De manier waarop Nederland het inpolderen van water toepast wist hem meteen te charmeren. Hij was namelijk al op zoek naar een unieke attractie voor de omgeving van de Omurabaai, een mooi gebied in Japan dat tot dan maar weinig toeristen trok. De link met Nederland was voor de Japanner snel gemaakt. Nederland kent trouwens eeuwenoude handelsbetrekkingen met Nagasaki. Het gevolg van Kamichika’s reis is dit vreemde themapark waar Nederlandse stadsplanning de Japanse technologie ontmoet.

In 1983 ging het park voor het eerst open onder de naam Nagasaki Holland Village. In oktober 1988 begonnen de graafwerken voor de in totaal zes kilometer lange kanaaltjes, maar ook constructies van de replicas gingen de hoogte in. Om de gebouwen zo authentiek mogelijk te laten lijken werden er zelfs bakstenen uit Nederland geïmporteerd. Op 25 maart 1992 ging Huis ten Bosch, zoals we het vandaag kennen, open. De bouwwerken van dit themapark worden geschat op 2,5 miljard dollar. Een groot deel van deze som moest neergelegd worden om de natuur in de nabije omgeving zo veel mogelijk te ontzien.

Na een faillissement werd het park in 2003 overgenomen door de HIS-groep. De nieuwe eigenaar introduceerde enkele veranderingen, zoals de gratis toegang tot een deel van het park. Ongeveer een derde van het park is gratis toegankelijk. Dit omvat het havengebied, waar je zelfs een recreatie kunt terugvinden van een schip dat Nederlandse handelaren gebruikten om naar Japan te varen. In de buurt is er ook vandaag ook een recreatie van het schip uit de populaire animereeks One Piece te zien. Er ligt hier dus een replica van een historisch schip naast dat van een schip uit een hedendaagse tekenfilm. Het bizarre Japan is duidelijk nooit ver weg, en al zeker niet hier.

© Tofugu.com
© Tofugu.com


Nederlandse cultuur
De mascotte van Huis ten Bosch is bekend uit de Nederlandse reclamewereld, namelijk Loeki de Leeuw. Dit leeuwtje kennen we van de STER-reclames. We zien hem samen met de andere mascottes, Piep de Muis en Guusje, boven de ingang van het informatiecentrum.

Huis Ten Bosch wijdt veel ruimte aan bloementuinen. In mei en juni houdt het park zelfs een Rozenfestival, met 1500 variëteiten en 1.110.000 rozen. Het klimaat van Nagasaki is echter veel te warm voor dit soort bloemen. Het prachtige kleurenpalet gaat dan ook snel verloren tijdens de Japanse zomer.

Op culinair vlak vind je niet veel authentieke Nederelandse gerechten terug. Naast enkele geïmporteerde kazen vind je er quasi enkel Japanse interpretaties van westers voedsel, zoals hotdogs of sandwiches. Het meest bijzondere gerecht dat je er kan eten is ongetwijfeld een ‘sponsgebakje’ van Castella, één van de vroegste Japanse interpretaties van een westers gerecht. Er is zelfs een castella-winkel in het pretpark. Het gebak werd door de Portugese handelaars in Japan geïntroduceerd. Castella is erg populair in Nagasaki, waar zowel Nederlandse als Portugese handelaars woonden. De connectie tussen de Nederlanders en Nagasaki is dan ook één van de redenen achter dit attractiepark.

In de souvenirwinkeltjes kunnen bezoekers niet enkel Nederlandse klompen aankopen, ze kunnen ook zelf de klompen voorzien van een likje verf.

© Tofugu.com
© Tofugu.com
© Tofugu.com

 

Gebouwen en attracties
Eén van de replicagebouwen is uiteraard het paleis Huis ten Bosch zelf. Hier vinden we vandaag een museum met Japanse, maar ook internationale, kunst terug. Het interieur van het echte paleis werd dus niet gekopieerd. Koningin Beatrix stond dit niet toe. De replica werd dan maar opgevuld met vele schilderijen en andere kunst als bijkomende bezienswaardigheid. Hier worden zelfs regelmatig huwelijksplechtigheden gehouden.

Hierna volgt een lijst met andere nagebootste bekende gebouwen die in het park werden rechtgezet. Tussen de haakjes staat telkens vermeld welke ‘attractie’ de replica herbergt.
– Kasteel Nijenrode te Breukelen (Teddyberenmuseum)
– Academiegebouw Universiteit Utrecht (muziekmuseum)
– Het gotische stadhuis van Gouda (glasmuseum)
– Woonhuis uit een IJsselmeerstadje (porseleinmuseum)
– Windmolen (museum over de Nederlandse ervaring met het inpolderen van land)
– Oude Kerk van Delft (carillonmuseum)
– De Oostpoort van Delft
– De voormalige woning van de Duitse dr. Von Siebold in Leiden (tentoonstelling van de collectie Japanse items van dr. von Siebold)
– Nederlands VOC-schip (museum over Nederlandse scheepvaart en de Nederlands-Japanse betrekkingen)
– Maritiem museum in Amsterdam (museum over het park Huis ten Bosch)
– Voormalige hoofdkantoor van de VOC in Amsterdam (attractie over de kunstenaar Maurits Cornelis Escher)
– Touwfabriek van de VOC (virtuele achtbaan)
– Voormalige hoofdkantoor van de VOC in Enkhuizen (attractie over overstromingen in Nederland)
– Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden (muziekfontein en animatie)
– Domtoren in Utrecht (panorama)
– Soembing, een in 1853 in Nederland gebouwd oorlogsschip
– De Sneeker waterpoort
– Het schip De Liefde.
– Centraal Station van Amsterdam
– Statenlogement uit Hoorn

De jongste toevoeging aan het park is een nieuw hotel dat wordt bemand door robots. Huis Ten Bosch wil duidelijk alleen maar vreemder en eigenwijzer worden.

 

Bronnen: Wikipedia, Tofugu.com