Top 10 meeste inversies op een achtbaan in Nederland

Met de opening van Gold Rush in Attractiepark Slagharen komt er voor het derde jaar op rij een nieuwe achtbaan met inversies bij in Nederland. Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2017 er nu uitziet. Vorige week bespraken we de top 10 van hoogste achtbanen van Nederland.

 

Een inversie is een element waarbij je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

 

#10-6: Gold Rush, Lost Gravity, Baron 1898, Tornado & Formule X (2 inversies)

Lost Gravity in Walibi Holland, Baron 1898 in de Efteling, Formule X in Drievliet, Tornado in Avonturenpark Hellendoorn en Gold Rush in Attractiepark Slagharen hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen een 6de plaats.

 

Tornado – Avonturenpark Hellendoorn:

Tornado werd gebouwd in 1990 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Avonturenpark Hellendoorn. De achtbaan is 25 meter hoog en behaalt een snelheid van 60km/u. Op het parcours van 460 meter gaan de bezoekers eerst door een Looping om vervolgens nog een Corkscrew te overwinnen.

 

Formule X – Drievliet:

Formule X werd gebouwd in 2007 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer AG in Drievliet. De gelanceerde achtbaan behaalt een snelheid van 70km/u in 2 seconden en is 15 meter hoog. Tijdens de achtbaanrit van 355 meter gaan de bezoekers eerst door een Immelmann om vervolgens af te sluiten met een Heartline Roll.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. Tijdens de achtbaanrit van 501 meter krijgen de bezoekers eerst een Immelmann voorgeschoteld en daarna een Zero-G Roll.

 

Lost Gravity – Walibi Holland:

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje van 680 meter gaan de bezoekers 2 maal over kop. De eerste inversie is een Dive Drop en de tweede inversie is een Zero-G Roll. De buitenste zitjes van de achtbaan zijn vloerloos.

 

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd. De eerste inversie is een Sidewinder en de tweede inversie is een Dive Loop. Gold Rush is de snelste achtbaan van Nederland die overkop gaat.

 

 

 

 

#5-3: Speed of Sound, Xpress: Platform 13 & Falcon (3 inversies)

Speed of Sound in Walibi Holland, Xpress Platform 13 in Walibi Holland en Falcon in Duinrell hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen een 3de plaats.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies, een Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G-krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbaan is de 9de snelste en de 2de hoogste achtbaan van Nederland. Wat Speed of Sound uniek maakt ten opzichte van andere achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen, die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde. Het liedje kan je hier beluisteren.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Falcon – Duinrell:

Falcon werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Duinrell. De achtbaan is 22 meter hoog en behaalt een snelheid van 70 km/u. Tijdens de rit van 361 meter krijgen de bezoekers volgende 3 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en Heartline Roll (1 inversie).

 

#2: Python – Efteling (4 inversies)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaalt een maximale snelheid van 75 km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 4 inversie te verwerken: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en Double Corkscrew (2 inversies). De Python had bij opening de meeste inversies van alle achtbanen in Europa. Pas 8 jaar later werd dit record verbroken met de opening van Goudurix in Parc Astérix (Frankrijk). In Nederland duurde het 13 jaar voor het record verbroken werd.

 

#1: Condor – Walibi Holland (5 inversies)

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Holland. De Inverted Coaster behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter staan volgende 5 inversies op het programma: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

 

Evolutie:

In 2015 werd Baron 1898 geopend, een jaar later in 2016 werd Lost Gravity geopend en dit jaar in 2017 werd Gold Rush geopend. Zo kwamen de laatste 3 jaren telkens een nieuwe achtbaan in deze top 10.

In 2017 hadden we naast de nieuwkomer ook een achtbaan die verdween uit de top 10. Thunder Loop in Attractiepark Slagharen mocht op pensioen en werd vervangen door Gold Rush.

 

De toekomst:

Er is een mogelijk toekomstige project die deze lijst zou kunnen halen als ze effectief gebouwd wordt. Walibi Holland heeft aangegeven in 2019 een grote nieuwe achtbaan te bouwen. Het lijkt niet onlogisch dat deze een aantal inversies zal krijgen en dan kan de achtbaan in deze lijst terechtkomen.

 

Best scorende parken:

Walibi Holland is met 4 noteringen het meest vertegenwoordigd in deze lijst. De Efteling mag 2 achtbanen op haar naam schrijven. Attractiepark Slagharen, Avonturenpark Hellendoorn, Drievliet en Duinrell vervolledigen de lijst met elks 1 notering.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Loop (1 inversie): Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de inversie van Psyké Underground (Walibi Belgium) en de inversie van Thunder Loop (Slagharen).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Heartline Roll (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Corkscrew maar de draaias ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

Dive Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Gold Rush (Attractiepark Slagharen).

Dive Drop (1 inversie): Dit is een inversie die meestal onmiddellijk volgt na de lifthill. De track na de lifthill verandert in een halve In-Line Twist gevolgd door de effectieve drop (een soort van Dive-Loop dus). Een voorbeeld zijn de eerste inversie van Lost Gravity (Walibi Holland) en de eerste inversie van Flug der Dämonen (Heide Park Resort).

Zero-G Roll (1 inversie): Dit is een inversie gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0G voelt (gewichtloosheid). Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Baron 1898 (Efteling) en de laatste inversie van Lost Gravity (Walibi Holland)

Immelmann (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een twist en bocht waardoor de achtbaan de tegenovergestelde kant uitgaat dan vanwaar die kwam. Een voorbeeld hiervan is de 2de inversie van Anubis (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van Baron 1898 (Efteling).

Sidewinder (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van de Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van El Condor (Walibi Holland).

Roll Over (2 inversies): Dit is een halve looping gevolgd door een In-Line Twist en opnieuw een halve looping. Een voorbeeld zijn de eerste twee inversies van de Vampire (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van Condor (Walibi Holland).

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Sea Serpent (2 inversies): Deze twee inversies trekken zeer hard op een Cobra Roll, het verschil is dat de twee halve Corkscrews in dezelfde richting meedraaien in plaats van de omgekeerde richting. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Xpress: Platform 13 (Walibi Holland) en de 9de en 10de inversie van de Smiler (Alton Towers).

Double Corkscrew (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de twee laatste inversies van de Python (Efteling) en de twee laatste inversies van Big Loop (Heide Park).

Double In-Line Twist (2 inversies): Dit zijn twee In-Line Twists na elkaar. Een In-Line Twist is gelijkaardig als een Heartline Roll, alleen ligt de draaias niet rond het hart van de inzittende, maar draait de trein rond de track heen. Een voorbeeld van de Double In-Line Twist zijn de 2 laatste inversies van Vampire (Walibi Belgium) en de 2 laatste inversies van Condor (Walibi Holland).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.