Top 10 hoogste spinning coasters ter wereld

Ondertussen is het alweer de 2de week van januari en begint de druk op het werk of school weer toe te nemen. De vakantie is nu definitief voorbij en het liefst zou je alweer terug op vakantie gaan. Om de pijn te verzachten van deze maandag maakte we een nieuwe top 10. Wij zochten uit welke de hoogste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10. Vorige week brachten we u nog de top 10 van de snelste spinning coasters in de wereld.

 

In deze top 10 staan alle achtbanen met karretjes die rond de verticale as draaien, zowel de bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven. Er zijn geen zogenaamde 4D-coaster opgenomen in deze lijst want deze draaien rond de horizontale as en hebben een totaal andere beleving.

 

#10-9: Winjas – Phantasialand (17,4 m)

Winjas Force – Phantasialand:

Winjas Force is de linkerhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft de naam Winjas Fear. Ondanks dat het 1 attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Force heeft een snelheid van 60 km/u en is 17,4 meter hoog. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Force heeft een tracklengte van 410 meter en eindigt met een zijwaarts tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurd in het donker.

 

Winjas Fear – Phantasialand:

Winjas Fear is de rechterhelft van de duellerende spinning coasters de Winjas, de andere helft heeft de naam Winjas Force. Ondanks dat het 1 attractie is zijn het toch twee volledige aparte achtbanen met een eigen parcours en verschillende statistieken. De Winjas werden gebouwd in 2002 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Duitse pretpark Phantasialand. Winjas Fear heeft een snelheid van 66 km/u en is 17,4 meter hoog. De spinning coaster begint met een lift die het karretje tot het hoogste punt brengt. Winjas Fear heeft een tracklengte van 465 meter en eindigt met een tilt element en een verticale track drop. De achtbanen zijn volledig indoor gebouwd, een deel van de rit gebeurd in het donker.

 

#8-7: Sierra Sidewinder & Space Fantasy The Ride (19 m)

Space Fantasy The Ride in Universal Studios Japan en Sierra Sidewinder in Knott’s Berry Farm hebben de zelfde hoogte en delen samen de 7de plaats.

 

Sierra Sidewinder – Knott’s Berry Farm:

Sierra Sidewinder werd gebouwd in 2007 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm. De spinning coaster is 19 meter hoog en heeft een drop van 11,9 meter. Het parcours is 460 meter lang en de maximale snelheid bedraagt 59,5 km/u.

 

Space Fantasy The Ride – Universal Studios Japan:

Space Fantasy The Ride werd gebouwd in 2010 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Japanse pretpark Universal Studios Japan. De spinning coaster heeft een hoogte van 19 meter en een lengte van 585 meter. De achtbaan is gethematiseerd naar de ruimte en heeft muziek aan boord van de karretjes. Space Fantasy The Ride is volledig indoor gebouwd en de rit verloopt volledig in het donker.

 

#6: Dwervelwind – Toverland (20 m)

Dwervelwind werd gebouwd in 2012 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Toverland. De spinning coaster is 20 meter hoog, heeft een snelheid van 70 km/u en heeft een lengte van 500 meter. De achtbaan heeft muziek tijdens de rit want er zitten muziekboxen in de achtbaankarretjes.

 

#5-4: Spin Turn – Nasu Highland Park & Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa (21,3 m)

Spin Turn in Nasu Highland Park en Cobra’s Curse in Busch Gardens Tampa hebben de zelfde hoogte en delen daarom samen een 4de plaats.

 

Spin Turn – Nasu Highland Park:

Spin Turn werd gebouwd in 2004 door Japanse achtbaanbouwer Meisho Amusement Machines in het Japanse pretpark Nasu Highland Park. De spinning coaster heeft een hoogte van 21,3 meter en een snelheid van 47 km/u. Over het ritje van 500 meter doet het treintje iets meer dan 2 minuten.

 

Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa:

Cobra’s Curse werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa gelegen in de staat Florida. De achtbaan start met een lift recht omhoog naar het hoogste punt van de achtbaan op 21,3 meter hoogte. Wanneer de trein boven komt sta je oog in oog met een verschrikkelijke 5-koppige Cobra. Hierna volgt een drop van 64,4 km/u die je voorwaarts aflegt. Na het eerste achtbaangedeelte worden de zetels 180 graden gedraaid zodat de bezoekers achterwaarts rijden. Vervolgens kom je op een klassieke lifthill waarna een achterwaartse drop volgt. Vanaf dit moment begint het bakje te draaien en wordt het laatste deel van het parcours al spinnend afgelegd.

 

#3: Twist – Le Pal (22 m)

Twist werd gebouwd in 2011 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Franse pretpark Le Pal. De spinning coaster behaald een snelheid van 70 km/u, is 22 meter hoog en 470 meter lang.

 

#2: Tarántula – Parque de Atracciones de Madrid (25,5 m)

Tarántula werd gebouwd in 2005 door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid. De achtbaan is 25,5 meter hoog en heeft een first drop van 51 graden. De spinning coaster behaald een snelheid van 68 km/u en is 630 meter lang.

 

#1: Euro-Mir – Europa-Park (28 m)

Euro-Mir werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en is daarmee al 20 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir is heeft een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan door middel van maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

 

Toekomst:

Ondanks dat de nummer 1 in de lijst al 20 jaar ongeslagen op nummer 1 staat, kunnen we toch wel van een zeer jonge top 10 spreken. Op die ene achtbaan na zijn de andere allemaal gebouwd in de laatste 15 jaar. Verder valt het op dat alle achtbanen buiten Spin Turn gebouwd zijn door Maurer Rides of Mack Rides, beiden zijn Duitse achtbaanbouwers. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekend gemaakt die deze top 10 kunnen beïnvloeden in de toekomst, maar Mack Rides heeft al wel geëxperimenteerd met draaiende karretjes op hun gelanceerde looping coaster Blue Fire in het Duitse pretpark Europa-Park. Deze achtbaan gaat 4 keer overkop en heeft een hoogte van 38 meter. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer Mack Rides achtbanen zal bouwen met deze nieuwe treintjes en dan lijkt de kans groot dat deze top 10 hard zal veranderen op korte tijd.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.