Bouwer in de kijker: Roller Coaster Corporation of America (RCCA)

Roller Coaster Corporation of America, kortweg RCCA was een achtbaanbouwer die enkel houten achtbanen bouwde. Het bedrijf werd opgericht in 1979 maar bouwde pas onder eigen naam een eerste achtbaan in 1992. De laatste achtbaan die het bedrijf bouwde kwam er in 2002. Veel achtbanen werden er door RCCA niet gebouwd, maar diegene die ze bouwden hebben een reputatie van pijnlijk en schokkerig te zijn.

 

Roller Coaster Corporation of America werd opgericht in 1979, het hoofdkwartier van het bedrijf was gelegen in Atlanta, Amerika. Het bedrijf werd opgericht door Marvin M. Black en zijn zonen. In de beginjaren bouwde men houten achtbanen in samenwerking met andere bedrijven zoals Philadelphia Toboggan Coasters, Inc. RCCA werkte onder andere mee aan de Great American Scream Machine . Een houten achtbaan die opende in 1973 in Six Flags Over Georgia. Deze achtbaan heeft ene hoogte van 32 meter en een lengte van 1052 meter, goed voor een snelheid van 92 km/u.

 

Het zou duren tot 1992 vooraleer het bedrijf onder eigen naam een eerste achtbaan bouwde. Ratler was de eerste RCCA woodie. Deze achtbaan opende in 1992 in Six Flags Fiesta Texas. De oorspronkelijke Rattler had een hoogte van 55 meter en een lengte van 1548 meter. Deze achtbaan en vooral het bedrijf kreeg een hele hoop kritiek te verwerken. Rattler was zo wild dat de G-krachten meerdere letsels zouden veroorzaakt hebben bij de berijders, er werd geopperd dat dit het gevolg was van te weinig testen. Om die reden werd de first drop volledig aangepast.

 

Rattler sloot in 2012 om in 2013 te heropenen als Iron Rattler. Het bedrijf RMC nam de achtbaan onder handen en transformeerde ze naar een hybride achtbaan met een inversie. Iron Rattler heeft een hoogte 54.6 meter en een lengte van 995 meter, er wordt een snelheid behaald van 113 km/u.

 

 

In 1991 werd RCCA benaderd door de Japanse achtbaanbouwer Togo, om een samenwerking aan te gaan voor de bouw van houten achtbanen in Japan. De samenwerking resulteerde in de bouw van White Canyon in Yomiuriland. Deze achtbaan kreeg een zogenaamde Cyclon lay-out. De achtbaan had een hoogte van 35 meter en een lengte van 1100 meter, goed voor een snelheid van 85 km/u. De achtbaan was geopend van 1994 tot 2013.

 

Een volgende achtbaan mocht men bouwen in het Braziliaanse park Hopi Hari met Montezum. Dit werd de eerste houten achtbaan voor Zuid Amerika. Montezum is 42 meter hoog en 1030 meter lang, goed voor een snelheid van 103 km/u. Deze achtbaan opende in 1999.

 

 

In hetzelfde jaar opende ook Bandit in Movie Park Germany. Al noemde deze achtbaan toen nog Wild Wild West. Bandit is 28 meter hoog en 1099 meter lang, wat resulteert in een snelheid van 80 km/u. Ook deze heeft, net als zijn soortgenoten een behoorlijke reputatie voor ruwheid, Movie Park Germany investeerde ondertussen al heel wat in het retracken van deze baan. Bandit was destijds de eerste Duitse houten achtbaan.

 

 

In 2000 opende RCCA een zeer speciale achtbaan, deze bevatte een looping. Deze is in 2006 verwijderd, na een incident waarbij 27 mensen gewond raakten. De looping was niet de oorzaak van het incident, maar werd verwijderd als voorzorgsmaatregel. Op deze manier kon men lichtere treinen gebruiken, om problemen in de toekomst uit te sluiten. Son Of Beast stond in het Amerikaanse Kings Island.

 

 

Bij opening behaalde deze achtbaan heel wat records, zo was Son Of Beast met 2143 meter de langste houten achtbaan ter wereld en met 66.4 meter ook de hoogste. De snelheid van 126 km/u was dan weer goed voor het snelheidsrecord.

 

 

Ook deze achtbaan had een reputatie, de ruwheid van de achtbaan is legendarisch. In 2009 heropende deze niet meer en Son Of Beast werd afgebroken in 2012.

 

 

In 2000 opende ook Magnus Colossos in het Spaanse park Terra Mitica. Deze achtbaan werd gebouwd tegen de rotsen, wat een bijzonder uitzicht geeft. De hoogte van deze achtbaan is 36 meter en de lengte 1150 meter, goed voor een snelheid van 92 km/u.

 

 

Sinds 2016 is de toekomst van deze achtbaan onzeker, het park houdt ze gesloten en ze verdween van de website van het park.

 

De laatste achtbaan die deze bouwer bouwde was Coaster Express in het Spaanse Parque Warner. Coaster Express opende als Wild Wild West. Deze achtbaan is 36 meter hoog, 1394 meter lang en behaalt een snelheid van 80 km/u. Coaster Express opende in 2002.

 

Sinds de opening van Coaster Express heeft het bedrijf geen achtbanen meer geopend en sloot het vermoedelijk. RCCA bouwde in totaal 7 achtbanen, waarvan er nog maar drie operationeel zijn.

 

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, Zoomin.

Foto’s:  Bob Van Dyck