Mirakelbaby voor koala in ZOO Antwerpen

Minikoala in buidel Guwara lang na overlijden koalaman

Koala Guwara in ZOO Antwerpen heeft een koalaatje in haar buidel en dat mag een klein mirakel heten. Haar partner koala Goonawarra overleed drie maanden geleden. De normale draagtijd van gemiddeld 34 dagen werd dus ruim overschreden. Bovendien dateren succesvolle paringen van ver voor zijn overlijden. Een baby werd dan ook niet direct verwacht in de ZOO. Maar heel uitzonderlijk vertonen koala’s een heel speciaal talent. Ze kunnen de innesteling van het bevruchte eitje uitstellen met een verlengde zwangerschap tot gevolg. Inmiddels beweegt de buidel van Guwara al lustig in ZOO Antwerpen.  Verzorger Nathalie zag de eerste beweging: “Ik kon mijn ogen niet geloven. Wat ben ik blij met onze baby! Ik hoop dat hij goed verder groeit en dat we snel een kopje uit de buidel zien piepen.”

 

Nieuwe kweekman in de ZOO

De koala’s in Planckendael brachten al negen jongen voort. Dit kleintje is het eerste jong voor ZOO Antwerpen sinds hun komst naar de stad vorig jaar. Dit najaar verwacht ZOO Antwerpen een nieuwe man om Guwara en haar jong gezelschap te komen houden. Ze zitten in aangrenzende verblijven, want enkel tijdens de paartijd zitten koala’s ook echt samen.

 

Stoelendans in Planckendael

Ook Planckendael verwelkomt een nieuwe koalaman. Yooranah komt volgende maand aan uit Edinburgh. Hij neemt de plaats in van jonge koala Oobi Ooobi die in Leipzig een nieuw verblijf gaat bemannen. Yooranah blijft niet lang alleen. Hij krijgt in het najaar een vrouwtje om samen voor baby’s te zorgen.

 

Gevaarlijke geboorte

Koala’s zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren. Dit kleintje deed er dus veel langer over. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram, is 2 centimeter groot en een naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. Hij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde buidelopening. Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Deze baby zal vermoedelijk in mei of juni voor het eerst zichtbaar zijn. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen. Wist je dat een koalababy joey [djoowie] heet?

 

Smakelijk

Vanaf dan vult de koalababy zijn melkdieet aan met darmpap, speciale mest van mama die zijn maag voorbereidt op de vertering van eucalyptus. Koala’s hebben een uniek en zeer traag metabolisme. Ze drinken niet en eten uitsluitend eucalyptus, die veel vezels en stoffen bevat die voor andere dieren giftig zijn. Ze lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Hun unieke spijsverteringssysteem bevat bacteriën die de vezels en het gif afbreken. De schaarse voedingswaarde besteden ze wijs en daarom slapen ze veel: 16 tot 20 uur per dag. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus zelf, goed voor hun ecologische voetafdruk.