Ook bonobo’s en chimpansees hebben een persoonlijkheid

De aap komt uit de mouw: Zowel hippies als vechtersbazen hebben een persoonlijkheid

Doctoraatsstudie in Planckendael over persoonlijkheidskenmerken bij bonobo’s en chimpansees

De persoonlijheidskenmerken van bonobo’s en chimpansees zijn uniek en lijken op die van mensen. Tot dit verrassende besluit kwam de primatologe Nicky Staes, die haar doctoraatsonderzoek voor de Universiteit van Antwerpen in Planckendael aan het onderwerp wijdde.

 

Dat de persoonlijkheid en het gedrag van bonobo’s en chimpansees toch van elkaar verschillen, is opvallend. De bonobo zou immers een broer kunnen zijn van de chimpansee, zo nauw verwant zijn ze. Zo zie je maar: niet alle apen apen alle apen na.

 

Bonobo’s staan al langer bekend als de hippies onder de mensapen, die spanningen in de groep oplossen door te paren. Chimpansees daarentegen gebruiken hiervoor eerder geweld. Intussen blijkt deze visie achterhaald en misschien iets te zwart-wit. Bij gebrek aan een gedetailleerde studie, greep Nicky Staes haar kans om dit van naderbij én op grote schaal te onderzoeken in haar doctoraat.

 

Persoonlijkheidsprofiel

Van maar liefst 154 bonobo’s werden er persoonlijkheidsprofielen verzameld, goed voor ongeveer 80% van de totale populatie in dierentuinen wereldwijd. “We vroegen de verzorgers om vragenlijsten in te vullen over de persoonlijkheid van de dieren,” aldus Staes. “Op die manier bekwamen we voor elk dier een individueel profiel.”

 

Daarnaast werden 46 eerder bevraagde bonobo’s gedurende 4 000 uren geobserveerd in verschillende Europese dierentuinen. Een huzarenstukje dat zo’n twee jaar in beslag heeft genomen. En met resultaat. Verschillen in de sociale gevoeligheid in bonobo’s en chimpansees kunnen worden verklaard door een stukje DNA dat bij de chimpansees verdwenen is. Bijgevolg heeft deze mensapensoort het moeilijker om sociale signalen in te schatten.

Bij bonobo’s blijkt dit stukje DNA nooit afwezig te zijn. Dat zou deels verklaren waarom bonobo’s over het algemeen verdraagzamer en socialer zijn dan chimpansees.