Nieuwe diersoorten en jonge kangoeroes in ZooParc Overloon

ZooParc Overloon verwelkomde de afgelopen weken een aantal nieuwe diersoorten. Onder meer boshondjes, doodshoofdaapjes en emoes zijn nieuw in de collectie. Daarnaast verliet de eerste jonge kangoeroe van het jaar op 26 november voor het eerst de buidel van de moeder.

Onlangs arriveerden er drie boshondjes in ZooParc Overloon. Het gaat om drie mannetjes die afkomstig zijn uit AquaZoo Friesland. Boshonden zijn kleine Zuid-Amerikaanse roofdieren. Ze zijn ongeveer 60 centimeter lang en wegen rond de zes kilo. De boshondjes verblijven in het voormalige perk van de capibara’s en kuifhoenderkoeten. Zij zijn verplaatst naar het perk van de tapirs.

Doodshoofdaapjes

In ZooParc Overloon is sinds kort ook een groepje doodshoofdapen te zien. Deze aapjes, vooral bekend van Pippi Langkous, hebben de beschikking over een ruim verblijf waar ze volop kunnen klimmen. Vanuit Kopenhagen kwamen er bovendien twee emoes naar Overloon. Een uitwisseling met Vogelpark AviFauna leverde de komst van twee hoenderganzen op.

Vertrokken

Van enkele dieren werd afscheid genomen. De twee zeehonden zijn verhuisd naar AquaZoo Friesland. Zij zwemmen daar nu samen met enkele soortgenoten rond in een groot meer. Daarnaast verliet de laatst overgebleven Maleise tapir van ZooParc Overloon het park. Het vrouwtje is in het kader van het Europese fokprogramma verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk. ZooParc Overloon richt zich vanaf nu op de Zuid-Amerikaanse tapir, die ook al in het park was te bewonderen.

Kangoeroejong

Op donderdag 26 november 2015 kroop bij de rode reuzenkangoeroes het eerste kangoeroejong van het jaar uit de buidel van zijn moeder. Het jong was erg nieuwsgierig en heeft al veel gezien van zijn leefomgeving. Het is een echte durfal, want bang voor de andere dieren op de grote vlakte van ZooParc Overloon was hij/zij (het geslacht moet nog bepaald worden) zeker niet. Een gezellig onderonsje met vader ‘Bas’ vond ook al plaats. Er zijn nog drie jongen gesignaleerd in andere buidels, dus hopelijk volgen er snel meer broertjes en zusjes zodat zij samen de boel op stelten kunnen zetten op de ‘Maidan’.

Van oorsprong komen kangoeroes voor in Australië. De rode reuzenkangoeroe is het grootste buideldier dat er bestaat. De vrouwtjes hebben op hun buik een huidplooi zitten waarin ze een jong kunnen dragen: de buidel. Kangoeroes krijgen maar een jong per keer, maar wanneer het jong na enkele maanden voor het eerst de buidel verlaat kan het volgende jong zich al gaan nestelen in de buidel. Tot een leeftijd van ongeveer twee jaar kan een jong terug bij de moeder in de buidel kruipen.

Foto: ZOOparc Overloon