De geschiedenis van: Phantasialand

In 1967 opende Phantasialand de deuren, het park van toen valt in niets meer te vergelijken met het park van vandaag. Het park opende op een voormalig mijnbouwgebied. Het idee kwam oorspronkelijk van poppenspeler Richard Schmitt, die voor de nodige centjes aanklopte bij zakenman Gottlieb Löffelhardt. Het park trok in het openingsjaar ongeveer 400.000 bezoekers. De hoofdattractie was het Märchenwald, een sprookjespad met heel wat poppen gemaakt door Richard Schmitt.

Er waren in het beginjaar ook enkele mechanische attracties terug te vinden. Ponyreitbahn, Oldtimerfarth en Westerneisenbahn. Deze attracties stonden in een Western geïnspireerde zone.

In het tweede jaar opende het park een groot waterbassin, waar een dolfijnshow werd opgevoerd. Ook opende de Mini Skooter, een botsautoattractie voor de kleinsten.

1970-1980 Grotere attracties komen in het park

1970: Dit jaar vindt de grootste uitbreiding uit de geschiedenis van het park plaats. Er ontstaat een volledig nieuw themagebied genaamd ‘Alt Berlin’. Het themagebied heeft een centrale Neptunus fontein en in het gebied kan men een ritje maken op een paardentram en oldtimer bus.

In de twee rijen huizen, is er een souvenirwinkel, een postkantoor, een ijssalon, het restaurant Alt Berlin, een boetiek en een tentoonstelling die ook de Titel Old Berlin draagt. Er komen ook shows naar het park. Deze shows werden gegeven in een oudere versie van de Wintergarten.

Dit jaar opende ook de eerste darkride van het park. Deze darkride had een outdoor- en indoorgedeelte, wanneer je het indoorgedeelte binnen reed, werd je als het ware opgeslokt door een grote draak.

De Gondelbahn werd gebouwd door Schwarzkopf, het indoorgedeelte was Oosters geïnspireerd, je kwam langsheen scènes met buikdanseressen, magiërs, enzovoort.

1971: In dit jaar werd het themadeel volledig afgewerkt. Ook opende op het meertje de Bottichfahrt, waarbij je zelf een bootje kon besturen.

1972-1973: Tijdens deze twee jaren werd veel werk gestopt in de paden en bereikbaarheid voor rolstoelpatiënten. In het sprookjesbos opende een nieuw sprookje en er kwam een speeltuintje.

1974: Een tweede themagebied ontstaat, namelijk Silver City, de hoofdattractie in dit gebied was Wildwasserbahn. De allereerste Log Flume in een Duits pretpark.

Ook opende dit jaar de Phantasialand Jet, een monorail van Schwarzkopf. De eerste monorail in Duitsland. Er was zelfs een plan om deze monorail te gebruiken om het station van Brühl te verbinden met het park, echter is dit nooit uitgewerkt.

1975: Dit jaar wordt bestempeld als het jaar waarin het park zich echt wil gaan profileren als attractiepark, er komt een allereerste achtbaan. De Bobbahn, later Gebirgsbahn, werd gebouwd. Deze achtbaan werd ontworpen en gebouwd door Schwarzkopf en Werner Stengel. De baan was ongeveer 28 meter hoog en 980 meter lang, wat dit tot de grootste van Duitsland maakte.

Verder openden dit jaar ook enkele kleine attracties als de Bienchenflug en een eerste stevige thrillride met de Polyp.

1976-1977: In deze jaren werd de achtbaan voorzien van rotsen en werd er een permanent gebouw gebouwd voor de dolfijnshow.

1977: Dit jaar opende de Klimbimskishow, een elektronisch theater met muzikale beren.

1978: Door het grote succes van de Bobbahn kwam er een tweede achtbaan in het park. Opnieuw werd voor de Duitse bouwer Schwarzkopf gekozen. Ditmaal kwam er een custom versie van het Alpenblitz II model, een powered coaster. Deze achtbaan had een hoogte van 5 meter en kruiste meermaals de andere achtbaan. De achtbaan opende onder de naam Bobbahn 2, later veranderde de naam van de achtbaan in Grand Canyon Bahn.

1979: Een eerste brand trof het park, de Piraten Halle werd hierbij in de as gelegd. Op deze plek opende wat later de Wikinger Bootsfahrt.

1980 tot 1990: Het park blijft uitbreiden, meerdere themagebieden ontstaan.

1980: Dit jaar opende een nieuw sprookje, Assepoester, en werd er hard gewerkt aan de bouw van het Chinese themadeel.

1981: De opening van China Town. Voor dit themadeel ontvingen Schmidt en Löffelhardt een erkenning uit China, een unicum voor Europa. Hiervoor werden 1,3 miljoen bouwstenen geïmporteerd vanuit China.

Hier opende ook een attractie, Geister Rikscha. Een darkride in Oosterse sferen waarbij je in een soort onderwereld terecht komt vol spookachtige taferelen.

1982: Dit jaar opent de Galaxis, een 3D-cinema.

1983: Er wordt voornamelijk gewerkt aan de afwerking van Silbermine en wordt de Octopuss vervangen door een nieuwer exemplaar.

1984: De grootse opening van Silbermine. In deze attractie namen de bezoekers plaats in een mijntreintje en daalden af in een zilvermijn. In de mijn kon men heel wat taferelen zien, van hardwerkende mijnwerkers tot een ware oorlog om het zilver.

1985: Dit jaar opent Frau Holle in het sprookjesbos.

 

1986: Dit jaar openen drie attracties. Twee van de attracties zijn voornamelijk op kinderen gericht, Ballonfahrt en het Kinderriesenrad. Dit jaar werd ook de Polyp verkocht aan een Taiwanees park. Verder werd ook afscheid genomen van Oldtimer-Fahrt en Westerneisenbahn.

Ook Condor opende dit jaar, een panoramische attractie gebouwd door het Duitse Huss.

 

 

1987: Het park viert haar 20ste verjaardag, om deze reden schenkt het beroemde showkoppel Siegfried en Roy twee tijgers aan het park. Speciaal voor deze dieren werd een verblijf gebouwd. Dit verblijf kon je in het park nog bezoeken tot 1995.

1988: In een eerste deel van een nieuw groot project wordt Space Center geopend.

Deze indoorachtbaan werd gebouwd door Vekoma en ontworpen door Werner Stengel. Bij de opening van deze achtbaan, was dit de langste indoorachtbaan ter wereld. De achtbaan nam je mee op reis door de ruimte.

 

 

1989: Dit jaar geen nieuwe attracties. Wel werd er begonnen aan de bouw van het ‘Petit Paris’ restaurant.

De gouden jaren 1990, de projecten worden groter en krijgen nog meer aankleding.

1990: De opening van Hollywood Tour. Een darkride doorheen filmtaferelen zoals King Kong, Tarantula en vele andere. De techniek werd gemaakt door Mack Rides. Ook opende het restaurant Petit Paris.

1991 -1992: Wildwasserbahn wordt om de capaciteit te verhogen in twee gedeeld. Hiervoor werd samengewerkt met Mack Rides, die voor de liften zorgde. Op deze manier had het park nu twee wildwaterbanen, Stonewash Creek en Wildwash Creek

1993: Walzertraum opent, dit bootvaartje vervangt de oude Bottichbootsfahrt. In ronde bootjes vaar je rustig langs bloemenpracht.

1994: Opening van Galaxy. In een grote, gouden dome vind je simulators die je het gevoel geven werkelijk in de film te zitten. 16 synchrone projectoren zorgen voor de beelden op de binnenkant van de gigantische koepel. De film die men speelde was ‘Asteroid Adventure’.

1995: Dit jaar opende een stevige attractie genaamd Crazy Loop. Crazy Loop was een soort breakdance waarbij de gondels ook nog eens ondersteboven draaien. Dit was ook het afscheid van de Magical World von Siegfried & Roy.

1996: Een nieuwe achtbaan werd geopend, Colorado Adventure – The Michael Jackson Thrill Ride. Een naam die de achtbaan te danken heeft aan het feit dat de Amerikaanse popster deze achtbaan kwam openen. De achtbaan werd gebouwd door Vekoma en wordt beschouwd als een van de beste Minetrain achtbanen ooit gebouwd. Het parcours verloopt heel bochtig langsheen indrukwekkende rotsen, geïnspireerd op de Gran Canyon. De nacht voor de opening werd het nog even spannend, door laswerken ontstond een klein brandje, gelukkig zonder al te veel gevolg.

1998: Robert Löffelhardt neemt de dagelijkse leiding over het park over van zijn vader Gottlieb Löffelhardt.

Alt Berliner Dampfkarussell, een twee verdiepingen tellende, nostalgische, draaimolen opent. Ook werd afscheid genomen van Wikinger-Bootsfahrt.

Ook dit jaar opende een attractie die boven alle andere uittorent, Mystery Castle. In de gigantische toren vindt men een 65 meter hoge Bungee Drop attractie, gebouwd door Intamin. Bij dit kasteel hoort een prachtig verhaal over vervloeking en hebzucht.

Aan de achtbaan Colorado brak dit jaar opnieuw een brandje uit, hierdoor moest de achtbaan enkele maanden gesloten blijven. Ook in 1999 werd het park getroffen door een brand, ditmaal ging het om een brandstichting in het China Town gedeelte waarbij een kassagebouw volledig in vlammen opging.

 

De jaren 2000: een periode van stevig investeren, grotere, spectaculaire attracties, maar ook de grootste ramp uit de geschiedenis van het park.

 

2000: Space Center wordt Temple Of The Nighthawk. Het ruimtethema verdwijnt volledig bij de indoorachtbaan, in het station komen legernetten.

2001: Dit jaar werd het park getroffen door een enorme brand. Gebirgsbahn en Gran Canyon worden hierbij volledig in de as gelegd.

Ook het Tanagra-theater werd zwaar beschadigd. De schade liep op tot 38 miljoen euro.

 

 

2002: Aan het begin van het seizoen wordt Wuzetown geopend, een fictieve wereld waar veel aandacht is voor de jongste bezoekers. De Wuzes zijn een fictief volkje, waarbij krijgster Winja de heerseres is van dit land. In deze zone komen heel wat attracties te staan.

Tittle Tattle Tree, een panoramische toren wordt midden in de hal gebouwd. Op de eerste verdieping ontstaat ook Wupi- und Wözlland. Dit kleine landje staat vol attracties voor de kleinsten.

De twee blikvangers zijn ongetwijfeld Winja’s Fear en Winja’s Force. Twee spinning coasters gebouwd door Maurer AG.

Op de plek waar vorig jaar nog een brand woedde opent tijdens de zomer River Quest. Een attractie gebouwd door Hafema. Deze niet traditionele rapid river zit vol met effecten zoals een draaikolk, verticale lift, glijbaan enzovoort. Het parcours verloopt over drie verdiepingen, wat deze uniek maakt.

Ook het Tanaga theater wordt opnieuw gebruikt na de brand, in het gebouw komt een zogenaamde ‘Mad House’. Feng Ju Palace zet de wereld volledig op zijn kop.

2003: Dit jaar opent Hotel PhantAsia, later Ling Bao. Duik onder in de geheimzinnige wereld van het Verre Oosten vol rust en behaaglijkheid en maak kennis met het land van de draak. Treed binnen in het grootste Chinese gebouwencomplex buiten China, dat de traditionele Chinese bouwkunst harmonieus verenigt met de westerse bouwnormen.

2004:  Het park opent dit jaar een goedkoper overnachtingsalternatief, Smokey’s Digger Camp. Dit is een zogenaamd ‘Tipi dorp’. Tipi’s zijn wigwams waarin u kunt overnachten. Dit jaar sluit ook Crazy Loop.

2005: Galaxy wordt Race For Atlantis. In de gouden koepel wordt een nieuwe film vertoond.

2006: Dit jaar opent een van de grootste achtbanen van het park. Black Mamba, een hangende achtbaan van de Zwitserse bouwer Bolliger & Mabillard. Deze is gelegen in het Deep in Africa gedeelte van het park. Om dit gebied tot stand te laten komen werd een personeelsparking opgeofferd. Dit volledige project kostte maar liefst €22 miljoen.

2007: De opening van een zeer intense attractie, Talocan. Talocan is een suspended topspin, gebouwd door Huss. De attractie is vernoemd naar Zonnegod Talocan en is gebouwd in Mexicaanse stijl. Achter de attractie schuilt een heel verhaal en tijdens de rit wordt er een hele show vol met vuur, rook en watereffecten getoond. Voor de bouw van Talocan werd afscheid genomen van de Condor.

Verder opende dit jaar ook Wirtl’s Taubenturm in Wuze Town, een kleine pull up toren van Heeghe.

2008: Dit jaar sluit Phantasialand-Jet, de monorail van het park.

Dit jaar betekent ook de opening van het Matamba hotel. Een sterk gethematiseerd hotel volledig in Afrikaanse sferen.

2009: Dit jaar sluiten drie kleine attracties, Ballonfahrt, Bienchenflug, Kinderriesenrad. Maar er openen andere kinderattracties. Bolles Flugschule en Bolles Riesenrad openen in de omgeving van de carrousel.

Het Märchenwald gaat dit jaar ook op de schop, deze zone zal worden omgetoverd tot een outdoor Wuze dorp, verder opent ook de splash battle Wakobato.

Ook in Alt Berlin beginnen werkzaamheden, hiervoor verdwijnt, onder andere de Brandenburger Tor.

2010 tot heden: de volgende jaren openen heel wat nieuwe attracties en spectaculaire projecten. Maar het is ook een tijd waarin vele oudere attracties sluiten.

2010: Het outdoorgebied van Wuze Town, het Wuze Dal,  wordt geopend, in het gebied komen enkele kinderattracties als: Baumberger Irrgarten,  een avonturendoolhof, Die fröhliche Bienchenjagd , Wolke’s Luftpost, Der lustige Papagei en de Würmling Express, een trapmonorail.

2011: Kaiserplatz opent met twee nieuwe attracties. De volledig nieuwe Kaiserplatz heeft als blikvanger een zweefmolen die volledig omgeven is door fonteinen. Wellenflug kreeg een mooie Atlantis aankleding en vele water- en lichteffecten.

Ook Maus au Chocolat opent. Een interactieve Darkride in een taartenbakkerij. Het verhaal achter Maus au Chocolat gaat over muizen die in de bakkerij van bakker Gustav Lehmann voor overlast zorgen. De bakker roept hierop de hulp in van muizenverdelger Oskar Koslowski. Met behulp van een slagroomspuit, gevuld met chocolade, probeert hij de muizen weg te jagen. Dit blijkt geen zin te hebben, waarop de bakker de hulp van bezoekers van Phantasialand inschakelt.

In de laatste Helix worden twee mini free fall torens geopend, gebouwd door Zierer. Deze kregen de naam Tikal.

Tevens werden de wildwaterbanen Stonewash en Wildwash Creek afgebroken, de twee oude log flumes moesten plaats maken voor de bouw van Chiapas.

2012: Dit jaar werd met pijn in het hart afscheid genomen van Gottlieb Löffelhardt, medeoprichter van Phantasialand. De man overleed op 76-jarige leeftijd.

Phantasialand viert dit jaar haar 45e verjaardag. In juni werd de walkthrough Das verrückte Hotel Tartüff in themagebied Berlin geopend.

De fictieve meneer Böcklstet heeft in Phantasialand een hotel gebouwd met als naam Das verrückte Hotel Tartüff. Meneer Böcklstet is de hoteleigenaar van dit hotel dat uit 27 kamers en drie verdiepingen bestaat. Hij heeft besloten om zijn hotel voor bezoekers open te stellen om hun kennis te laten nemen van de draaiende kamers, ramen op de vloer en dergelijke. Aan het einde van zijn hotel bevindt zich een doolhof bestaand uit spiegels.

 

2013: Dit jaar wordt voornamelijk getekend door de bouw van Chiapas.

2014: De opening van Chiapas, een next gen log flume gebouwd door Intamin. Tijdens de rit wordt je meegenomen langs archeologische opgravingen in Palenque, gelegen in de provincie Chiapas. Tijdens je rit kom je doorheen de Fiesta Tempel, geïnspireerd op Fiësta del Muerte, een belangrijk feest in Mexico. Een feest dat je zelf ook zal bijwonen. De rit eindigt met een drop die steiler is dan elke andere.

2015: Dit jaar wordt er flink doorgewerkt aan Klugheim, een volledig nieuw themagebied waarin de snelste multi launch coaster ter wereld zal komen. Voor dit nieuwe gebied moest de darkride Silbermine en het Westerndorp wijken.

Artikel door: Bob Van Dyck

Foto’s: Parkspot.eu, Stefan Grand, achterblog.de, wishmaster, parkscout, schwarzkopf-coaster.net, phantafriends, freitzeiwelt.de, Dominik Mößen, Ricky Lesslich, ridesonline.michelfeit.de, Luka Tronic, Kungfuman, Michael Pantenburg, Coasterandmore, freizeitparkfun.de, Phantafriends, Dirk Raquin, Bob Vand Dyck, Fazz, Themepark Review,

Filmpjes: Phantasiaweb, Jimmy21me, mbmovie2010@youtube

Bronnen: Mysterycastlenews, Wikipedia, Phantasialand, Parkworld