Vergane Glorie: Joyland Amusement Park

Joyland Amusement Park was een pretpark gelegen in Wichita, Kansas in Amerika. Het park heeft 55 jaar bestaan, van 1949 tot 2004. In 2006 werd het park officieel gesloten. Het was ooit een van de grootste pretparken van Kansas en telde één houten achtbaan en 24 andere attractie

 

Joyland Amusement Park werd opgericht door Lester Ottaway en zijn zonen Herbert en Harold. De bedoeling van het park was een permanente thuishaven te bieden aan een oude stoomlocomotief die Herb Ottaway kocht in 1933.

 
Train
 

Herb, die jarenlang racewagens bouwde, heeft de trein volledig gereviseerd en trok met de trein eerst rond op kermissen. Het initiële park verhuisde naar een nieuwe locatie, waar in 1949 het uiteindelijk opende. Na het overlijden van Lester Ottaway, bleven zijn zonen Herbert, Harold en Eddie het park uitbaten als een familiezaak.

De Ottaway broers bleven het park uitbaten tot begin jaren 1970, toen werd het park verkocht aan Stanley en Margaret Nelson. 30 jaar lang zouden zij de drijvende kracht achter het park worden. Het park telde een achtbaan en 24 attracties in totaal

 

Roller Coaster

Deze houten achtbaan opende in 1949 en werd ontworpen door Herbert Paul Schmeck. De achtbaan was 22 meter hoog, 792 meter lang en behaalde een snelheid van 80 km/h.

 

Wacky Shack:

Een van de grootste attracties in Joyland was de ‘Wacky Shack’ darkride. Deze werd gebouwd in 1974. De attractie werd ontworpen door Bill Tracy, die later nog heel wat darkrides zou bouwen. Deze attractie telde twee verdiepingen.

 

Tilt-A- Whirl:

De Tilt-a-whirl werd ontworpen door de houtbewerker Herbert Sellner, die voorheen voornamelijk glijbanen bouwde.  Later zou hij nog 14 exemplaren bouwen voor andere parken en de kermis. De eerste exemplaren van dit type werden aangedreven door een motor die werkte op benzine.

 

The Log Jam: 

De log jam, een boomstamattractie, werd gebouwd door Hopkins. Deze attractie was een van de populairste attracties in het park.

In 1997 overstroomde het park en raakten twee bootjes vermist, eentje werd enkele dagen later terug gevonden, de andere werd teruggevonden in de zomer van 2000, ongeveer 3300 kilometer verder in de Arkansas rivier.

 

Ferris Wheel:

Dit reuzenrad werd gebouwd door de Eli Bridge Company en opende in 1949. Het rad was ongeveer 20 meter hoog en bood plaats aan 32 personen. Na 55 jaar dienst werd het rad tijdelijk gesloten omwille van een onderzoek. Een 13-jarig meisjes was uit het rad gevallen, het meisje had verwondingen aan haar hoofd, armen en benen. Volgens de vader gebeurde dit omdat de veiligheidsbeugel opende en het meisje deze wilde sluiten. Het onderzoek zou dit later tegen spreken.

 

The Dodgems:

Deze klassieke botsauto’s werden oorspronkelijk ontworpen om net niet te botsen. ‘To Dodge’ is een Engelse uitdrukking die betekend ‘een botsing ontwijken’, de naam van de attractie werd op deze uitdrukking gebaseerd.

 

 

 

De sluiting.

Omwille van financiële problemen en om veiligheidsredenen sloot het park in 2004. In 2006 kreeg een bedrijf uit Seattle interesse in het park en heropende het in 2006. De T-Rex groep investeerde heel wat geld in het renoveren van meerdere attracties. De achtbaan ‘Rollercoaster’ kreeg een grondige renovatie die maar liefst $10.000 kostte en heropende als ‘Nightmare.’

Alle kosten die gemaakt werden mochten niet baten, de inkomsten wogen niet op tegen de onkosten en het park zou het volgende seizoen niet meer openen.

Jarenlang ligt het park er verlaten bij, begin dit jaar zorgde een storm ervoor dat een deel van de houten achtbaan ‘Nightmare’ instortte. Na de storm werd om veiligheidsredenen besloten deze achtbaan volledig te verwijderen.

 

 

Het park is nu een trekpleister voor Urban Explorers.

 

Bronnen: Wikipedia, abandonedok.com, RCDB

Foto’s: Henry Spradlin – Flickr