Bouwer in de Kijker: Mack Rides

MACK Rides is een Duits bedrijf dat voornamelijk achtbanen ontwerpt en bouwt. Daarnaast levert Mack ook transportattracties – zoals monorails, tow boat rides, darkrides en nog enkele kleine attracties, die bijna allemaal gebaseerd zijn op de draaimolen.

 

De geschiedenis van MACK Rides gaat terug naar 1780, toen Paul Mack een bedrijf voor de bouw van (paarden) wagens en postkoetsen oprichtte.

In 1880 begon het bedrijf wagens en caravans te bouwen voor reizende kermismensen waardoor ze in de amusementswereld terecht kwamen.

In 1920 begon Mack achtbanen te ontwerpen.  In 1957 ontwierpen ze de eerste versie van een houten Wilde Muis achtbaan.

 

 

Het bedrijf bouwt, naast alle familiale draaimolens, flatrides, darkride systemen en waterattracties ook de volgende types achtbanen:

 

Spinning Coaster: achtbaan waarbij de karretjes rond hun as draaien, bij Mack krijg je de optie om deze draaibewegingen vrij te laten of deze te gaan controleren.

 

 

Launch Coaster: een achtbaan waarbij de trein gelanceerd wordt tegen 100  km/h

 

 

Mega Coaster: bij deze achtbaan kan, in plaats van een lancering, ook gebruik gemaakt worden van een traditionele ketting lift.

 

 

Hyper Coaster: De Hypercoaster is een achtbaan die een hoogte heeft van 60 meter en meer.

 

 

Xtreme spinning coaster: De Xtreme spinning coaster is een achtbaan die gebruik maakt van roterende karretjes maar in een lay out vergelijkbaar met een mega coaster en bevat meerdere inversies.

 

 

Big Dipper: Een achtbaan met karretjes voor acht personen die gebouwd wordt op een compacte oppervlakte. 

 

 

E-Motion Coaster: bij deze achtbaan wordt het gevoel van over de rand gaan vergroot doordat de karretjes mee buigen in de bochten

 

 

Wild Mouse: deze achtbaan word getypeerd door de scherpe bochten.

 

Youngstar Coaster: dit is een achtbaan waar kinderen vanaf 1 meter al in kunnen stappen voor een ritje.

 

 

Powered Coaster: bij deze achtbaan word geen gebruik gemaakt van de zwaartekracht maar worden de treintjes mechanisch aangedreven.

 

 

Inverted Powered Coaster: dit is hetzelfde type achtbaan als de Powered coaster, maar hier hangen de treintjes onder de track.

 

 

Bobsled Coaster:  dit is een achtbaantype waarbij de bezoekers het gevoel krijgen in een bobslee te zitten. Dit effect wordt bereikt door de achtbaantrein los door een goot te laten rijden in plaats van over de gebruikelijke rails.

 

Water Coaster: bij dit type eindigt de rit met een splash in het water.

 

Foto: Mack

Bronnen: Wikipedia, Mack Rides, RCDB.