Het watervliegtuig van Pairi Daiza komt begin juli aan op “Lacs de l’Eau d’Heure”

Het watervliegtuig van Pairi Daiza komt begin juli aan op “Lacs de l’Eau d’Heure” na een ongelofelijke trans-Atlantische odyssee

 

Enkele dagen geleden kondigde Pairi Daiza de komst aan van een oude Antonov-AN2 naar België. Hier gaat het om een ander vliegtuig van Pairi Daiza, dat aan een ongelofelijk avontuur zal beginnen.

Voor de eerste keer zal er een Beech 18 over Canada vliegen en vervolgens de Atlantische Oceaan oversteken. Het vliegtuig zal de mythische “Goose Airway” volgen (de weg die gevolgd werd door alle kleine vliegtuigen – zelden watervliegtuigen – die de oceaan overstaken om de geallieerden te helpen tijdens de Tweede Wereldoorlog). Dit watervliegtuig zal het uithangbord worden van de toekomstige achtste wereld van Pairi Daiza: La Terre du Froid.

De Lacs de l’Eau d’Heure zijn de enige wateroppervlakten in België die groot genoeg zijn om een volwassen watervliegtuig op te laten landen. Speciaal voor deze gelegenheid zal – na uitzonderlijke goedkeuring door het Directoraat-generaal Luchtvaart – omgevormd worden tot landingsplaats voor een watervliegtuig. Het meer zal die dag twee tot drie uur niet toegankelijk zijn wegens veiligheidsredenen.

Dit is een unieke gebeurtenis. Er is namelijk, voor zover specialisten zich kunnen herinneren, nog nooit een watervliegtuig van dergelijke omvang (tweemotorig) in België geland.

Deze heuse odyssee van 9.500 kilometer is zondag van start gegaan in de buurt van Vancouver (Campbell River). Twee ervaren piloten (ware legendes in de luchtvaart) zullen deze reis in een kleine zeven dagen afleggen. Het vliegtuig zal afwisselend bestuurd worden door een Amerikaanse piloot (Taigh Ramey, wereldwijd specialist in Beech 18, met 4.600 uren vliegervaring met dit vliegtuig) en een Canadese piloot (Blois Bradley Colin, landingsspecialist in Noordelijke gebieden, met 10.000 vlieguren met een vliegtuig en watervliegtuig). De laatste etappe zal afgelegd worden door een Belgische piloot (Laurent Gilson, zijn privé piloot).

Het samenvallen van de landing van de Anatov (voor de Pairi Daiza Foundation) en de Beech (wat het uithangbord zal worden van de toekomstige “Terre du Froid”, en op het meer in Pairi Daiza te zien zal zijn) is toeval, mede veroorzaakt door de goede weersomstandigheden bij het begin van deze zomer (noodzakelijk om veilig te kunnen opstijgen).

Dit vliegtuig zal onderdeel uitmaken van de “motoren” collectie van Pairi Daiza. Als zoölogische, botanische, maar ook culturele Tuin, wil Pairi Daiza bijdragen aan de bescherming van het “industrieel” patrimonium. Pairi Daiza bezit reeds oude stoom- en dieseltreinen, vliegtuigen, voertuigen en oude tractoren. Deze historische schatten maken het voor ons mogelijk om de bezoekers het gevoel van authenticiteit mee te geven.

Beech D18S – kortweg Beech 18 – een iconisch vliegtuig van Canadese makelij dat gebouwd werd in 1952 en dat Pairi Daiza vorig jaar aankocht en vliegklaar maakte. De Beech 18 is een vliegtuig dat heel populair was bij de geallieerde strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is te zien in talrijke oorlogsfilms en duikt – uiteraard – ook op in de strips van Buck Danny. Na de oorlog werden verschillende versies van het model gemaakt, onder meer ook een watervliegtuig, zoals te zien in de films Insomnia en Godzilla. De Beech 18 van Pairi Daiza heeft een turbulente geschiedenis achter de rug en werd onder meer gebruikt door drugshandelaars. Later werd het gebruikt door luchtvaartmaatschappij Vancouverislandair om toeristische en transportvluchten te doen tussen de eilanden van British Columbia in het westen van Canada, net onder Alaska.

De tocht van het vliegtuig richting Pairi Daiza loopt van Vancouver Island (Canada) via Goose Bay (Canada), Narsasuaq (Groenland), Keflavik (IJsland) en Loch Watten (Schotland) naar Lac de l’Eau d’Heure, zijnde een tocht die meer dan 36 vlieguren en een week in beslag zal nemen. Aangezien het de eerste keer is dat een watervliegtuig van dit type de oceaan zal oversteken, moet sterk rekening gehouden worden met de weersomstandigheden. Onweer of zware mist kan de vlucht met enkele dagen vertragen. Voorlopig is de landing voorzien op het einde van de week op Lac de l’Eau d’Heure.

De Lacs de l’Eau d’Heure zijn de enige wateroppervlakten in België die groot genoeg zijn om een volwassen watervliegtuig op te laten landen. De Beech 18 heeft namelijk een strook water van 450 meter lang nodig. Na de landing op de Lacs de l‘Eau d’Heure zal het vliegtuig met een ‘uitzonderlijk transport’ naar Pairi Daiza gereden worden.

Het vliegtuig zal vervolgens gepolierd en herschilderd worden en zichtbaar zijn op het meer van Pairi Daiza. Gedurende de wintermaanden zal het vliegtuig in een hangar gezet worden. Deze hangar is momenteel in aanbouw. Het vliegtuig zal perfect onderhouden worden en steeds vliegklaar zijn.

De volledige oversteek kan gevolgd worden op de Facebookpagina van Pairi Daiza.