De geschiedenis van: Fort Fun Abentuerland

Fort Fun Abentuerland kent een rijke geschiedenis. Het park is gelegen in het dorpje Wasserfall in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Duitsland. De streek is ook bekend als het Sauerland. Het park is 40 hectare groot en is volledige ontworpen in de stijl van het wilde westen. Je kan er ook overnachten in het Davy Crockett Camp. Ook in de winter kan je er terecht, niet voor het pretpark maar voor de aangrenzende skipiste.

Hoe het allemaal begon.

In 1967 liet Karl Freiherr Von Wendt een skilift bouwen op een helling in het dorpje Wasserfall. 5 jaar later werd er een rodelbaan gebouwd op de plaats waar zich nu de Trapper Slider bevindt. Deze rodelbaan was bij de bouw de langste ter wereld. In 1974 werd er dan een 2de rodelbaan gebouwd. Een jaar later zag Fort Fun dan eindelijk het levenslicht. Veel meer dan een stadje uit het wilde westen met een steakhouse en enkele blokhutten, het huidige Davy Crockett Camp, was het toen niet.

De eerste echte attracties werden gebouwd in 1979, toen werden de stoomtrein en de wildwaterbaan toegevoegd. Beide staan nog steeds in het park. Vooral de wildwaterbaan is een ritje waard, onderweg zal je een leuke verrassing tegenkomen.

Het park gaat de jaren 80 in en krijgt een nieuw eigenaar

Fort Fun gaat de jaren 80 in en doet dit meteen goed. De eerste coaster wordt namelijk toegevoegd aan het aanbod. De huidige coaster Speedsnake werd toen geopend onder de naam Wirbelwind.

Het park kreeg toen af te rekenen met tegenvallende bezoekcijfers. Hierdoor moest Von Wendt alles verkopen. In 1985 werd het park overgenomen door ondernemers Henry Koidl en Helmut Schreiber. Hun eerste toevoegingen gebeurde een jaar later. De huidige keverbaan zag toen het levenslicht, samen met La Bostella (een calypso). In de jaren daarna openden er diverse kinderattracties en enkele houten speeltuinen. Daarna werd het eventjes stil in Fort Fun, pas in 1989 kwam daar verandering in en werd het aanbod uitgebreid met een troika, vliegend tapijt en het piratenschip Pirat.

De vernieuwingen gaan door in de jaren 90

Vernieuwen betekent ook afscheid nemen, en zo verlaat de calypso La Bostella als eerste het park in 1992. Maar niet getreurd er kwam een reuzenrad en een autobaan in de plaats. De autobaan waarbij je zelf moest sturen en gas geven kreeg de naam Beverly Hills Drive. Het reuzenrad is, omdat het op een 598m hoge berg staat, het hoogste van Europa.

2 jaar later werd de monorail Silent Move gebouwd en de rapid Rio Grande werd toegevoegd aan het aanbod. Deze ligt vooraan in het park en is een ritje meer dan waard.

Ondertussen zijn we 1996, de achtbaan van het gesloten Finse park Planet FunFun werd overgenomen en geopend onder de naam Devil’s Mine. De track werd aangepast omdat het terrein in Fort Fun nogal heuvelachtig is. En de baan dus niet in zijn oorspronkelijke staat kon gebouwd worden. Ook de kettingmolen en de roll-over zagen in dat jaar het levenslicht.

Fort Fun bleef investeren, in 1998 werd er de breakdance Monster toegevoegd en in 1999 ging de tractor ride, de Old McDonald’s Farm, en de tomahawk open. Deze laatste was een breakdance waarbij je salto’s maakt. De blokhutten in het Davy Crocket Camp werden vernieuwd.

Een nieuwe eeuw en een nieuwe eigenaar.

De tijd gaat vooruit en ook Fort Fun gaat de nieuwe eeuw in. Rondom de kettingmolen verschijnen er in 2001 2 indoorattracties, een spookhuis Mystery Warehouse en een gekkenhuis Crazy Washhouse, op de berg werd de uitkijktoren Stüppelturm gebouwd. Deze is vanuit het park te bereiken met een stoeltjeslift.

Het park betreurt dat jaar ook een dodelijk slachtoffer op de keverbaan, een persoon met een beperking vliegt tijdens de rit uit het treintje en overleefde de val niet. De keverbaan werd na grondige controle terug vrijgegeven voor gebruik.

In 2002 werd het park overgenomen door de huidige eigenaars Compagnie Des Alpes. Daarna word het wat stil in Fort Fun, buiten een nieuwe show komt er geen grote attractie bij. Ook de mascotte Sheriff Fuzzy verdwijnt naar de achtergrond.

Maar Compagnie Des Alpes had in 2005 grote plannen met het park. De rodelbanen werden afgebroken en maakte plaats voor de alpine coaster Trapper slider. Ook de Wild Eagle werd toegevoegd, een wereldwijde unieke skyglider. Deze 2 attracties waren de duurste investering in Fort Fun met 7.500.000 euro. Door al die nieuwigheden werd de Roll Over verwijderd.

Een jaar nadien werd de round-up van Hellendoorn overgenomen. De Dark Raver werd overdekt en kreeg een serieuze beat toegevoegd. Garantie voor een knallend ritje.

Helaas stierf de heer Karl Freiherr von Wendt (1938 – 2006), hij was de oprichter van het park.

Ook na de eerste 10 jaar in de nieuwe eeuw blijft het park vooruit gaan.

Een nieuw transportsysteem, de Fun-Xpress, wordt toegevoegd in 2010. Tevens start het park met opknapwerken, de oude achtbaan Wirbelwind verandert van naam en heet vanaf nu Speedsnake. Ook de Stüppelturm werd opgeknapt. En er werd voor de eerste keer het Halloweenevent Fort Fear gehouden. Het jaar nadien komt er voor de kinderen een draaimolen, Blue Dragon, bij. Tevens werd de nieuwe show Tala Takenya en de legende van de Heilige Woud opgevoerd. Met deze show won het park een prijs.

Compagnie Des Alpes deelt op het einde van dat jaar mee dat het park overgekocht werd. Echter ging de verkoop niet door wegens fraude en gebrek aan bankgaranties van de koper. Het park blijft bij Compagnie Des Alpes en bleef verder vernieuwen. Zo werd in 2012 het spookhuis, Mystery Warehouse, omgevormd naar Secret Stage Off Horror. En opende er een mini golf.

2013 is het jaar met de meeste veranderingen in Fort Fun. De autobaan Beverly Hill’s Drive wordt omgevormd naar Rocky Mountain Rallye. Ook de keverbaan en de kettingmolen krijgen een nieuw uiterlijk. De kinderattracties worden verplaatst en de piratenboot en tomahawk verlaten het park. Nieuw is de Yukan Raft, een topspin, en de Yukan Bull Ride.

Shows horen ook steeds meer in het totaalpakket van Fort Fun. Eén van die shows speelt zich af op de parktrein. De shows winnen enkele prijzen in 2013 en ook het Fort Fear event doet het goed. Het wordt het 3de beste event van dat jaar in Europa.

In 2014 word het gekkenhuis Crazy Washhouse omgevormd naar FunnyFuxBau, een lasergame. Ook keert de mascotte Sheriff Fuzzy terug. Hij krijgt er tevens een kameraad, Moose, bij. Het Fort Fear event wint in dit jaar de prijs voor beste event in Europa.

In 2015 opende Fort Fun hun nieuwe attractie FoxDome, een 4D shooter. Tevens knapte ze de rapid Rio Grande op en kwamen er dieren in het park bij.

Onder de dieren bevinden zich bevers en lama’s.

In de loop van het seizoen brand een deel van het decor van de show met de parktrein af. Het decor wordt momenteel terug opgebouwd.

En wat brengt de toekomst?

Het is reeds bekend dat er een overdekte hal van 3000 m² zal bijkomen. Waar deze zal komen te liggen is nog niet bekend, ook welke attracties er in te vinden zullen zijn is nog niet geweten. Of het park ooit terug verkocht zal worden weet niemand, alleen de toekomst zal dit uitwijzen.

Fort Fun heeft een vrij rustige geschiedenis. Het park ligt in een mooi gebied, biedt diverse leuke attracties aan en heeft 1 van de beste Halloween events. Kortom een prachtpark op 4 uur rijden van Antwerpen. Zeker de moeite waard voor een bezoekje, al dan niet met een overnachting in het Davy Crockett Camp.

Bron Wikipedia

Foto’s: Wa.de, wintersport-arena.de, freizeitparkweb.de, parkplanet.nl, Bob Van Dyck – Themeparkfreaks.eu, Ride-index.de, Freitzeit-welt.de, screammachine, coasterfriends.de, Fort Fun