Ringstaartmaki’s geboren in Bush Gardens Tampa

Bush Gardens Tampa kondigde met veel trots de geboorte aan van drie ringstaartmaki’s. Deze maki’s zullen in het park een thuishaven vinden tussen de meer dan 12.000 andere dieren. Canada, die voor het eerst moeder werd, beviel vorige maand van Schweps , Seagramms en Squirt.

De bezoekers kunnen de kleintjes vanaf juni bewonderen in de Edge of Africa zone in het park, het team zal hen de komende tijd op een voorzichtige manier voorstellen aan hun nieuwe habitat.

Ringstaartmaki`s (ook wel katta`s genoemd) lijken niet op apen zoals gorilla’s en zijn minder intelligent. Ze worden dan ook tot de halfapen gerekend, de groep apen die zich minder ontwikkeld hebben. Typisch voor deze soort zijn de strepen op de staart waaraan ze hun naam te danken hebben. Hun kop is net als de staart zwart, grijs en wit. De neus en de ringen rond de ogen zijn zwart, bovenop de kop is het haar grijs. De rug is eveneens grijs, maar dan met een bruine tint.

De ringstaartmaki leeft voornamelijk in het zuiden van Madagaskar waar goed ontwikkeld bos en struikgewas van Euphorbia nog voorkomt. Maar dit leefgebied wordt bedreigd door het afbranden van bossen om plaats te maken voor weidegrond. Verder wordt er nog bos gekapt voor de productie van houtskool en vindt stroperij plaats. Vaak belanden ringstaartmaki’s in de illegale handel voor huisdieren. De ringstaartmaki staat daarom als gevoelig op de internationale rode lijst.

Bush Gardens Tampa werkt samen met the Association  of Zoos & Aqariums om het kweekprogramma in goede banen te leiden.