Aquatopia geeft je de waarheid omtrent haaien

Tijdens de Paasvakantie naar de “haaienschool”

Tijdens de paasvakantie tovert Aquatopia zijn “piratenschip” om tot een klaslokaal waar je de waarheid omtrent haaien te weten komt.  Katrien Vandevelde van BlueShark maakte een boeiende presentatie die uitlegt waarom we haaien moeten beschermen en waarom we best opkomen voor deze prachtige dieren. De presentatie is continu te zien op het grote scherm in het klaslokaal. Raakt het je? Dan kan je zelf iets doen en er de petitie van Shark Trust tekenen voor beperkende quota’s voor de vangst van bedreigde haaiensoorten.
Aquatopia is hét aquariumcomplex van Antwerpen, recht tegenover het Centraal Station. Je vindt er momenteel 12 haaiensoorten en nog honderden andere exotische vissen en reptielen in hun natuurlijke leefomgeving.

At jij al eens zeepaling of surimi? Dan heb je dus zonder het te weten haai gegeten.  In Europa staan haaien vaak op het menu onder verdoken namen.  Want we vinden het toch allemaal een beetje eng om “haai” te eten. En terecht!

Bij haaien denken we nog te vaak aan de angstaanjagende roofdieren uit de film. In realiteit zijn het ongelooflijke oerbeesten die al op onze aardbol waren lang voor er dinosauriërs rondliepen.  En ze houden helemaal niet van mensenvlees. Haaien eten de zwakke en oude dieren op en zorgen zo voor gezonde vispopulaties. Als haaien verdwijnen, krijg je ingrijpende en vernietigende veranderingen in ons ecosysteem.

Ook al weten we dit, nog worden er jaarlijks 63 tot 273 miljoen haaien gevangen wereldwijd.  De helft van de meer dan 500 haaiensoorten is met uitsterven bedreigd door overbevissing!
In Azië zijn ze gegeerd voor hun vinnen in de haaienvinnensoep. Een gruwelijke praktijk, want haaien worden de  vinnen afgesneden, waarna ze vinloos  en kansloos worden teruggegooid in zee. Daarnaast planten haaien zich niet zo snel voort als andere vissen en raken daardoor sneller bedreigd met uitsterven als ze massaal bevist worden.

Men begint nu in Europa stilaan limieten te stellen aan haaienvangst, maar nog niet genoeg. Teken dus  ook even de petitie van organisatie ‘Shark Trust’ tegen ongecontroleerde haaienvangst en voor beperkende quota’s voor het vangen van bedreigde haaiensoorten.

Tijdens de Paasvakantie geeft Aquatopia tenslotte een feestelijke KORTING aan al zijn bezoekers.

Iedereen mag binnen aan 10,- euro op vertoon van de actiebon. De bon kan je downloaden op www.aquatopia.be.